Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Evanghelizare în satul Adjekro

Miercuri, 2 februarie 2022, atunci când întreaga Biserică sărbătorește Întâmpinarea Domnului, credincioșii misiunii din Djebonoua (Coasta de Fildeș) împreună cu păstorii lor au mers în satul Adjekro pentru o zi de evanghelizare. Este deja o tradiție în misiunea românească din Djebonoua ca în fiecare an, la începutul anului calendaristic, unul din multele sate ale misiunii să fie vizitat pentru evanghelizare, la eveniment luând parte reprezentanți ai satelor, cateheții misiunii și preoții misionari, pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și pr. Răzvan-Mădălin Iacob.

Anul acesta, cum spuneam, a venit rândul satului Adjekro, un sat ce a mai fost evanghelizat în anul 2006, dar după câțiva ani părintele Gabriel Cimpoeșu, parohul de atunci, a fost rugat să nu mai vină în satul lor să celebreze Sfânta Liturghie pentru că vracilor din acel sat nu le mai "mergeau" vrăjile. Trebuie să amintesc faptul că acest sat este centru spiritual tradițional pentru localitățile din zonă. Interdicția de a mai celebra Sfânta Liturghie a fost interpretată, însă, de cei mai mulți ca o puternică mărturie despre ceea ce înseamnă Sfânta Liturghie și cât de mari și puternice sunt roadele acesteia.

În luna august 2021 am celebrat o înmormântare în acest sat și cu această ocazie am aflat că am putea veni din nou pentru a celebra Sfânta Liturghie. Așa se face că șeful satului a aprobat cererea creștinilor din zonă de a organiza această evanghelizare.

Evenimentul a început cu binecuvântarea satului, atunci când preoții au mers în procesiune și au stropit cu apă sfințită de jur-împrejur satul, fiind însoțiți de credincioșii care cântau și dansau.

A urmat celebrarea propriu-zisă a Sfintei Liturghii la care au participat și oamenii din sat. În cuvântul de învățătură, am încercat să-i încurajez pe credincioși să fie tari în credință, făcând referință la încercările poporului ales prin pustiu și la faptul că și aceștia erau tentați uneori să se uite înapoi, spre Egipt; aceeași tentație poate fi întâlnită și în viața tuturor acelora care ajung să-l descopere pe Dumnezeu, dar se gândesc mereu la cum era viața înainte și riscă să se întoarcă la obiceiurile dinainte.

Am ținut să le spunem tuturor celor prezenți că nu este chiar o întâmplare prezența noastră la acea evanghelizare, având în vedere că în aceeași dimineață a evanghelizării am găsit foaia pe care fusese scris cuvântul de bun venit adresat celor prezenți la același eveniment, cu 16 ani în urmă. Această foaie a căzut dintr-o carte în timp ce căutam o binecuvântare solemnă pentru o casă. Foaia scrisă cu ocazia primei evanghelizări poate fi văzută în fotografiile acestui articol.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. paroh Cosmin-Alexandru Cimpoieșu le-a mulțumit credincioșilor pentru participare și pentru mărturia lor de credință. După Liturghie a urmat prânzul oferit de câțiva creștini din comunitate, precum și un moment de sărbătoare, marcat de muzică și dans tradițional.

Ne rugăm bunului Dumnezeu ca această zi binecuvântată să aducă roade în sufletele oamenilor pentru a-l descoperi cât mai curând pe Dumnezeu.

Pr. Mădălin-Răzvan Iacob

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Coasta de Fildeș: Evanghelizare în satul Adjekro


 

lecturi: 1192.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat