Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bacău

Cu ocazia celei de-a XXVI-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate, duminică, 6 februarie 2022, s-au adunat peste 100 de călugări, călugărițe și alte persoane cu diferite forme de consacrare din zona Bacău pentru a celebra această zi dedicată lor împreună cu comunitatea parohială "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Valea Mare.

Pr. Iosif Dămătăr, decan de Bacău Sud și paroh de Valea Mare, împreună cu Surorile Franciscane și întreaga comunitate parohială, ne-a primit cu bucurie pentru a trăi acest eveniment în comuniune.

După un moment în care am avut ocazia să ne salutăm între noi în fața bisericii parohiale, a urmat reflecția ținută de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru Viața Consacrată în Dieceza de Iași, cu tema "Viața consacrată în Biserica locală și pentru Biserica locală".

Pornind de la o frază a Papei Francisc, "o Biserică locală fără prezența vieții consacrate ar fi o Biserică orfană, incompletă", pr. Cristian a ilustrat importanța vieții consacrate în Biserica locală, considerând că aceasta "aparține cu fermitate vieții și sfințeniei Bisericii" (LG 44), fiind totodată și "darul prețios și necesar fie pentru timpul prezent fie pentru viitorul Bisericii" (Sfântul Ioan Paul al II-lea). Ea - a continuat pr. Cristian - este împreună cu toată Biserica implicată în misiunea de evanghelizare cu creativitate. Împreună, fiecare cu specificul propriei identități carismatice, putem fi o forță evanghelizatoare unică, deschisă surprizelor lui Dumnezeu, împreună, în comuniune!

Analizând luminile și umbrele în relațiile reciproce dintre Biserica particulară și viața consacrată, pr. Cristian a subliniat tendința izolării fie din partea vieții consacrate, fie din partea Bisericii locale, precum și tensiunea care de multe ori se naște chiar în slujirea în parohii concluzionând apoi că supraviețuirea creștinismului, în timpurile grele, trece mereu printr-o Biserică unde raporturile se personalizează, unde se trăiește comuniunea. Despre acest adevăr, noi, persoanele consacrate, putem oferi celorlalte vocații creștine o mărturie profetică; aceasta pare a fi sinergia cea mai urgentă între Biserică și viața consacrată, dar care nu poate fi improvizată. Ea cere de la noi un efort continuu, o atenție extremă, o depășire continuă a propriilor preferințe și un exercițiu de supunere față de celălalt, care nu poate fi considerată ca fiind deja dobândită. "Trebuie să facem absolut totul, pentru ca viața consacrată să se dezvolte în fiecare Biserică locală, pentru ca să contribuie la edificarea sa spirituală, ca să devină forța ei specială. Unitatea cu Biserica universală, prin Biserica locală: iată calea voastră" (Ioan Paul al II-lea).

După conferință, cu lumânările aprinse ca semn al luminii lui Cristos, ne-am îndreptat spre biserică pentru a participa împreună cu comunitatea parohială la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de pr. Cristian Blăjuț și concelebrată de o decadă de preoți. Euharistia a fost un moment intens în care toți consacrații am avut posibilitatea de a reînnoi voturile călugărești. În cuvântul de învățătură, pr. Emilian Dumea, vicar provincial OFMC, a subliniat două dintre aspectele cele mai caracteristice ale urmării lui Cristos: bucuria și curajul pentru că cine se simte iubit de Domnul știe să își pună încrederea în el. De asemenea ne-a invitat să cerem de la Duhul Sfânt o privire nouă care să știe să privească spre alții, să iubească, să creadă și să spere.

A urmat după Sfânta Liturghie un moment de fraternitate în oratoriul parohial, unde comunitatea Surorilor Franciscane împreună cu sr. Angela Ilieș, SCMP, și voluntarii parohiei ne-au oferit un prânz de sărbătoare. A fost o ocazie pentru a ne cunoaște și a împărtăși experiențele misiunii noastre.

Întâlnirea noastră s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică în care, prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, unde a fost subliniată experiența Sfântului Paul, precum și a unor reflecții, am găsit lumină și speranță pentru a ne întoarce în comunitățile și misiunea noastră cu mai mult entuziasm.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, mulțumim totodată și celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea întâlnirii. Domnul să răsplătească însutit tuturor! Încredințăm lui drumul nostru în Biserică, pentru a fi mereu profeți de speranță în Biserică, astăzi.

Pr. Gustavo Lissa și sr. Ecaterina Iștoc
Opera Don Calabria

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 februarie: Valea Mare: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 1353.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat