Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: A treia întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali, la Oratoriul Salezian "Don Bosco"

Sâmbătă, 5 februarie 2022, s-a ținut al treilea curs de formare pentru animatorii parohiali, în stilul lui Don Bosco. În jur de 60 de tineri proveniți din 15 parohii din jurul Bacăului și nu numai... (au fost participanți din Suceava și din Huși), s-au adunat la oratoriu, plini de entuziasm pentru a mai adăuga și alte lucruri în ghiozdanul lor de animator.

Ziua a început cu jocuri și socializare, după care a urmat un moment de rugăciune prin care tinerii au cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru a descoperi ceea ce a sădit în fiecare dintre ei. Tema acestei zile a fost "Tânărul protagonist". La momentul formativ, accentul a fost pus pe abilitățile și talanții pe care Domnul le oferă fiecăruia și care contribuie la misiunea pe care o încredințează. Drept exemple au fost Moise și tânărul Ioan Bosco. Parcursul acestora a subliniat faptul că, nimic nu este întâmplător, nici măcar abilitățile pe care le avem, oamenii pe care îi întâlnim, experiențele de care avem parte; toate contribuie într-un fel sau altul la planul lui Dumnezeu. Tinerii animatori, prin calitățile lor, pot fi protagoniștii diferitelor activități, prin care pot să-l transmită într-un mod simplu pe Domnul celorlalți tineri și copii din parohie. Aceștia au avut parte de un moment în care și-au reamintit de calitățile pe care le au și cu ajutorul celorlalți au descoperit și altele. Au înțeles faptul că Domnul se folosește de ceea ce au ei mai bun pentru a face lucruri mărețe; de aceea e important să fie activi și să pună în valoare calitățile pe care le au.

Prânzul s-a luat ca în familie, iar pauzele au fost pline de socializare, de zâmbete, de jocuri și de bansuri. Însă, în centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, unde tinerii i-au cerut Domnului fidelitatea față de angajamentele din parohie și înțelepciune, asemenea lui Solomon, pentru a putea face alegerile potrivite. Tinerii au avut, deci, multe oportunități în care să se cunoască și să lege prietenii.

În ultima parte a cursului, tinerii au aprofundat diverse atitudini corespunzătoare unui animator implicat. Aceștia au pus în scenă diferite situații din parohie, în cadrul cărora trebuiau să interpreteze rolurile de: preot, animator și copii. Prin acestea s-a evidențiat rolul important pe care animatorii îl au în desfășurarea activităților din parohie, dar și diferențele care există între un animator implicat și unul indiferent; diferențe care sunt vizibile în cadrul activităților.

Impresii:

  • "Vin cu nerăbdare și entuziasm la «Don Bosco», căci știu că aici găsesc persoane prietenoase, oameni frumoși. Jocul cu stickmani de dimineață ne-a ambiționat în a fi mai atenți la detalii și ne a ajutat să ne cunoaștem mai bine. Lecția despre implicare a fost una distractivă și activă, astfel încât ne am pus mințile la contribuție și am realizat scenete de teatru, urmărind mai multe tipuri de copii si animatori. Aceasta a fost activitatea mea preferata, întrucât a implicat munca în echipă. A fost o zi distractivă" (Bianca).

  • "Am acceptat cu drag invitația celor de la «Oratoriul lui Don Bosco» din Bacău. Am rămas surprinși într-un mod deosebit de ceea ce aveam să găsim acolo: voie bună, ospitalitate, tineri și adolescenți dornici de socializare și de a lega poate chiar și prietenii, o organizare fantastică și activități distractive, interactive, pe gustul oricăruia, care ne-au menținut interesul pe tot parcursul programului. Cred că fiecare dintre noi, cei veniți de la Huși, poate afirma faptul că nu am avut timp pentru a butona telefonul sau pentru a ne plictisi în vreun fel. Atmosfera plăcută și bucuria de a fi în mijlocul atâtor persoane cu care am împărțit zâmbete, activități, dansuri, dar și coordonatorii care au dat dovadă de un real devotament față de ceea ce se petrecere la oratoriu este mărturia unei comunități bine închegate și implicate. Ne-am simțit în largul nostru și pot spune din partea tuturor că ne-am întoarce de fiecare dată acolo cu cea mai mare încântare. Vă mulțumim pentru cel mai frumos mod de a petrece o zi de sâmbătă!" (Sabina).

  • "Cu ocazia acestei întâlniri ne-am descoperit calitățile fiecăruia printr-un mic joculeț foarte distractiv. Mă bucur nespus că am avut șansa să particip la această întâlnire a animatorilor și că am reușit să leg prietenii cu oameni deosebiți de talentați și dornici să fie animatori. Sunt nerăbdătoare să particip la următoarele întâlniri" (Katy).

Monica Farțadi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Bacău: A treia întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali, la Oratoriul Salezian "Don Bosco"


 

lecturi: 640.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat