Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Mihail"

În Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, la inițiativa părintelui paroh Irinel-Iosif Iosub, s-au desfășurat misiuni populare în perioada 3-6 februarie 2022, în cadrul cărora părintele predicator Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, ne-a vorbit despre Inima Mântuitorului nostru. Liturghia de deschidere a misiunilor a fost prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, iar duminică, 6 februarie, Sfântă Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, prezent fiind și pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman.

Sfânta Liturghie de deschidere a început cu salutul de bun venit rostit de părintele paroh, mulțumindu-i pentru prezență Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, invitându-ne pe noi, credincioșii, să participăm la "sărbătoarea sufletului" prin rugăciune, meditație, spovadă, participare la Sfânta Liturghie și prin împărtășirea cu trupul lui Cristos.

Preasfințitul Petru Sescu și-a exprimat bucuria de a fi într-o biserică atât de frumoasă, felicitând comunitatea pentru candelabrele frumoase, afirmând că "biserica este atât de frumoasă, atât de strălucitoare, dar și mai frumoasă pentru faptul că este plină".

Părintele predicator Felician Tiba a ales în aceste zile, dintre cele 33 invocații din Litania la Inima lui Isus, următoarele:

"Inima lui Isus, locuință sfântă a lui Dumnezeu" - ne-a invitat să ne uităm la inima noastră, spunându-ne că de măsura în care noi ne prezentăm în fața celorlalți depinde frumusețea sufletului nostru, iar dacă Dumnezeu a pus atâta frumusețe în creație, care este casa lui, cu atât mai mult a pus frumusețea sa în oameni care sunt după trupul și asemănarea sa.

"Inima lui Isus, foc arzător al dragostei" - Dumnezeu ne așteaptă să ne împartă milostivirea sa, iar azi e rândul nostru să ardem de dragoste, de iubire față de aproapele, toți fiind Biserica lui Cristos, iar în familiile noastre să "ardă" iubirea care să nu se mistuie niciodată.

"Inima lui Isus, plină de bunătate și de dragoste" - părintele ne-a îndemnat să ne redimensionăm modul în care relaționăm unii cu ceilalți, întrebându-ne: "Cine ne împiedică să ne vrem binele, cine ne împiedică să vorbim frumos?"

"Inima lui Isus, răbdătoare și de mare milă"- părintele a menționat că răbdarea și mila sunt la mare preț în zilele noastre, invitându-ne să ne întrebăm: "Oare noi avem răbdare unii cu alții așa cum Dumnezeu are cu mine?"

"Inima lui Isus, viața și învierea noastră" - primind darul vieții, noi l-am primit, de fapt, pe Cristos, care este Calea, Adevărul și Viața, iar misiunea noastră este aceea de a-l face prezent pe Cristos.

"Inima lui Isus, ascultătoare până la moarte" - îndemnul părintelui Felician a fost la finalul acestor zile pline de har să-l rugăm pe Duhul Sfânt să ne dea acel curaj al zelului de început și să creștem în el până murim.

Aș dori să subliniez faptul că în toate aceste zile am putut beneficia de experiența vastă a părintelui Felician în viața de familie, s-a simțit dăruirea lui pentru familie, prezentându-ne cu atâta delicatețe exemple și sfaturi pentru familiile noastre.

La finalul Sfintei Liturghii de încheiere, părintele paroh a mulțumit bunului Dumnezeu care a lucrat în inimile noastre, felicitând totodată credincioșii care s-au apropiat în aceste zile de sfintele sacramente.

Alese mulțumiri i-au fost aduse părintelui Felician pentru învățătura plină de înțelepciune, subliniind faptul că în aceste zile părintele predicator a accentuat că iubirea este aceea care ține o familie unită, că respectul reciproc îi ajută pe soți să crească, iar fuga de responsabilități nu este o soluție, ci purtarea crucii cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu, pentru ca soții să se poată mântui împreună.

Părintele paroh a felicitat corul, care prin cântul lor, în aceste zile, i-a ajutat pe oameni să se apropie mai mult de Dumnezeu. De asemenea, a prezentat mulțumiri părintelui vicar Iulian, preoților care au stat la spovezi, ministranților, seminariștilor, iar Preasfințitului Petru Gherghel, pentru dragostea și grija părintească pe care a avut-o și o are față de Biserică.

Mulțumim părintelui paroh Irinel că ne-a ajutat, prin intermediul acestor zile pline de har, să ne apropiem mai mult de Inima Mântuitorului nostru, iar părintelui Felician Tiba îi dorim ca în continuare, însoțit de Duhul Sfânt, să-și ducă la îndeplinire această nobilă misiune încredințată de episcopii noștri de a fi alături de familie!

Camelia Fechetă

* * *

Fotografii și înregistrări video de Liturghiile din cadrul acestor zile de misiuni au fost publicate pe pagina de Facebook a Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani.


 

lecturi: 2415.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat