Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Duminică, 6 februarie 2022, la Sanctuarul Marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am întâlnit pentru a celebra a XXVI-a Zi Mondială dedicată celor care și-au oferit întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Au participat: Frații Minori Franciscani Conventuali care au în custodie Sanctuarul de la Cacica, surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret și surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care activează în zona Bucovina.

Cu mare căldură, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., ne-a deschis porțile sanctuarului și ale parohiei. Pr. Sebastian Cochior, OFMConv., a susținut o frumoasă conferință, iar pr. Mitică Baltag, OFMConv., a slujit în scaunul de spovadă. Au urmat Sfântul Rozariu și Sfânta Liturghie care a fost celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat, pe lângă frații franciscani, pr. Anton Egner și pr. Daniel-Nicu Butacu.

În conferința susținută, pr. Sebastian Cochior, OFMConv., ne-a readus aminte că noi, persoanele consacrate, avem misiunea de a transmite bucuria. Nu o bucurie falsă, prefăcută, ci acea bucurie care este darul lui Dumnezeu, bucurie care izvorăște din faptul că ne simțim iubiți de Dumnezeu. Pentru a avea bucuria deplină trebuie să distrugem imaginile de Dumnezeu pe care le-am creat în mintea noastră și să ne lăsăm iubiți de Dumnezeul cel adevărat, acel Dumnezeu care se manifestă ca Tată milostiv. Din diferite motive, în noi poate persista încă imaginea lui Dumnezeu legislator, acel Dumnezeu care urmărește orice mică abatere de la lege pentru a ne pedepsi, pentru a ne alunga de la fața sa. Trebuie să îl descoperim și să îl mărturisim pe Dumnezeu Creator, care vrea să salveze omul, să-l elibereze de frică, care vrea ca omul să fie fericit. Atunci când începem să credem cu adevărat că Dumnezeu ne iubește, totul în jurul nostru devine epifanie, adică manifestare a iubirii și prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Iubirea ia locul fricii, sclavul devine fiu liber, iar viața nouă devine dăruire gratuită și plină de bucurie în slujba aproapelui.

La predică, PS Petru Sescu ne-a amintit că Dumnezeu nu-i alege pe cei perfecți, ci pe aceia pe care îi alege îi face să devină perfecți. De multe ori trăim și noi experiența lui Petru descrisă în fragmentul evanghelic de azi (Lc 5,1-11): trudim toată noaptea și nu prindem nimic... Trudind de unii singuri, în frică și întuneric, nu se poate experimenta altceva decât falimentul. Primindu-l pe Isus Cristos în barca noastră, punându-l în centrul vieții noastre, activitatea desfășurată va deveni rodnică, iar bucuria adevărată ne va umple inima.

După agapa fraternă, PS Petru Sescu ne-a îndemnat la un moment de împărtășire a experienței noastre de viață în slujba lui Dumnezeu. Acest moment ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine și ne-a îmbogățit spiritual.

După-amiază am participat la adorația euharistică - timp de intimitate cu Dumnezeu - și am mijlocit pentru persoanele consacrate din lumea întreagă, dar și pentru tinerii care încă nu au curajul de a răspunde chemării lui Dumnezeu și de a face o alegere radicală pentru viața lor.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru milostivirea sa nemărginită manifestată nouă în viața cea de toate zilele și mulțumim Sfintei Fecioare Maria, modelul fiecărui consacrat.

Mulțumim PS Petru Sescu pentru prezența Sfinției Sale în mijlocul nostru, pentru cuvintele de încurajare și pentru frumoasă mărturie de viață și de credință.

Mulțumim comunității franciscane din Cacica pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestui eveniment. Domnul să răsplătească înmiit eforturile depuse.

Mulțumim, de asemenea, tuturor persoanelor consacrate care își dăruiesc viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Mulțumim tuturor credincioșilor care au participat împreună cu noi la Sfânta Liturghie și celor care în fiecare zi ne susțin cu rugăciunile lor.

Încheiem cu cuvintele PS Iosif Păuleț, episcopul diecezei noastre, cuvinte care reprezintă o sinceră încurajare pentru fiecare dintre noi în mijlocul dificultăților întâlnite în viața de toate zilele. Mulțumim Preasfinției Sale pentru atenția manifestată față de persoanele consacrate din dieceza noastră.

"Vă încurajez să mergeți înainte cu mult curaj și entuziasm, pentru a putea duce și celorlalți bucuria evangheliei, în diferitele ambiente în care vă desfășurați activitatea, de cele mai multe ori în tăcere și cu discreție. Doar Dumnezeu cunoaște pe deplin valoarea și importanța rugăciunii și a slujirii voastre generoase. Vă cer să continuați să-i oferiți lui Dumnezeu cu bucurie viața voastră întreagă! Faceți în așa fel încât să transmiteți tuturor celor cu care vă întâlniți bucuria de a-i fi spus «da» lui Dumnezeu. Bucuria cu care veți ști să trăiți în fiecare zi în mijlocul celorlalți, amabilitatea în slujire și zâmbetul vostru, pornit dintr-o inimă împăcată, vor fi mereu mai importante decât orice proiect de pastorație vocațională. Într-o lume în care se conjugă tot mai mult verbul «a avea» și tot mai puțin verbul «a fi», sunteți chemați să deveniți tot mai mult semne profetice ale gratuității iubirii lui Dumnezeu" (PS Iosif Păuleț, Mesaj pentru Ziua Persoanelor Consacrate 2022).

Sr. Luminița Antonică, OP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 februarie: Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 1289.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat