Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: O nouă speranță pentru comunitatea Surorilor Clarise

Sr. M. Mădălina a Iubirii lui Dumnezeu a început Noviciatul în comunitatea Surorilor Clarise din Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman, în dimineața zilei de miercuri, 2 februarie 2022, în prelungirea Liturghiei prezidate de pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

Acest eveniment religios a extins sfera sărbătorii Întâmpinarea Domnului, stabilită de Biserica Catolică pentru data de 2 februarie. Într-o zi în care serbăm deopotrivă prezentarea copilului Isus la templu, de către Sfânta Fecioară Maria și Sfântul Iosif, și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, noi, Surorile Clarise din Roman am marcat începerea vieții călugărești a Mădălinei Toma. Zi memorabilă pentru comunitatea noastră, în care privim cu recunoștință la Cristos, izvorul oricărei vocații, și ne bucurăm pentru curajul și entuziasmul cu care, tânăra novice, sr. M. Mădălina a Iubirii lui Dumnezeu, s-a angajat să urmeze pașii Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Isus Cristos, imitând calea sfințeniei, a umilinței și a înaltei sărăcii, care a fost regula de viață a Părintelui Sfântul Francisc și a Maicii Sfânta Clara.

Întreg ritualul religios s-a desfășurat în prelungirea Sfintei Liturghii, pe care a prezidat-o asistentul spiritual al Surorilor Clarise, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., guardianul comunității "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, concelebrant fiind pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru Secțiunea Viața Consacrată și Vocații și director al Oficiului pentru Viață Consacrată.

În prezența întregii comunități prin sr. M. Dorotea, responsabilă-delegată a comunității noastre, și a maestrei de novice, sr. M. Elena, Mădălina Toma a acceptat invitația Domnului de "a sta cu el" (Mc 3,14), de "a se îmbrăca cu Cristos" (Rom 13,14), pentru a celebra cu el Paștele, primind totodată haina (confecționată în formă de cruce, după modelul hainei Sfântului Francisc și a Sfintei Clara), cingulul Seraficului Părinte, ca semn că a fost aleasă să fie discipolă docilă a evangheliei, în slujba celor mici și săraci, coroana franciscană și voalul, după ce au fost stropite, în prealabil, cu apă binecuvântată.

Îndemnul principal al părintelui predicator, Cristian Blăjuț, a fost acela de a alimenta în permanență virtutea credinței în sufletele noastre, aderând cu toate sentimentele inimii la Cristos, Lumina lumii. În lumina credinței, preciza părintele Cristian, putem dobândi o privire clară, pătrunzătoare, care să ne permită "să urcăm la templu", recunoscând deci prezența lui Cristos în evenimentele vieții, în noi și în semenii noștri, în textele Sfintei Scripturi și în celebrarea sfintelor sacramente. Această "urcare la templu", considera părintele, nu trebuie să fie superficială și fără rod în viața noastră și a semenilor, mai cu seamă când vorbim de o viață consacrată în întregime Domnului și slujirii semenilor, însă trebuie să ne facă apți să-i permitem lui Cristos să ne transforme în adevărate temple vii, pentru a-l putea recunoaște pe cel Nevăzut în cel văzut, asemenea bătrânului Simeon și a profetesei Ana.

Omilia părintelui Cristian Blăjuț ne-a transpus cu ușurință pe terenul spiritualității franciscane, a cărei concretizare implică citirea atentă și meditarea Cuvântului lui Dumnezeu și slujirea caritabilă a semenilor, după modelele oferite de Sfântul Francisc de Assisi și Sfânta Clara de Assisi. Această slujire presupune, în cazul vocației călugărești contemplative, nu atât faptul de a face ceva, așa cum înțelegem termenul în sens obiectiv, ci a fi, a trăi pentru Cineva, a cărui iubire ne poate transforma în creaturi noi.

Dumnezeu cel Atotputernic să-i dăruiască novicei noastre, sr. M. Mădălina, harul de a persevera cu sârguință în urmarea lui Cristos și de a progresa din bine în mai bine, din virtute în virtute, până când Cel căruia îi slujește cu toată iubirea va deveni unicul motiv al existenței sale.

Ne dorim, de asemenea, ca exemplul sorei Mădălina să fie un imbold pentru tinerii zilelor noastre, care aud chemarea lui Cristos, dar încă mai au nevoie de un plus de curaj pentru a face acest pas.

Surorile Clarise

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Roman: O nouă speranță pentru comunitatea Surorilor Clarise


 

lecturi: 3833.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat