Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Viața Consacrată: "Dăruiți cu totul Domnului". Mesaj pentru a 26-a Zi Mondială a Vieții Consacrate

În fiecare an, la 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Biserica celebrează Ziua Mondială a Vieții Consacrate, invitându-i pe toți cei care au ales să-l urmeze pe Isus, într-un mod deosebit și printr-o consacrare specială, să-i mulțumească pentru darul chemării. În 1997, anul în care Ziua Mondială a Vieții Consacrate s-a celebrat pentru prima dată, Sfântul Ioan Paul al II-lea afirma: "Prezentarea lui Isus la templu este imaginea elocventă a dăruirii totale a vieții proprii a celor care au fost chemați să reprezinte, în Biserică și în lume, sfaturile evanghelice, trăsăturile caracteristice ale lui Isus cast, sărac și ascultător".

Încă din primele veacuri ale Bisericii au existat bărbați și femei care și-au închinat viața, printr-o dăruire totală, slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, iar noi - persoanele consacrate de astăzi - suntem urmașii lor care, imitându-le exemplul și învățătura, trăim cu bucurie carisma propriului institut.

Ce este viața consacrată și cine sunt persoanele consacrate? În puține cuvinte, Biserica ne învață că ele sunt acei bărbați și acele femei care îl urmează pe Isus Cristos așa cum ni-l prezintă evanghelia. Consacrarea este o adeziune personală la Cristos, prin care cel chemat devine un exemplu al felului în care Cristos a trăit și a acționat. Sigur, fiecare botezat este chemat să facă acest lucru, dar persoana consacrată realizează această adeziune prin asumarea sfaturilor evanghelice: castitate, sărăcie și ascultare. Trăind cu fidelitate sfaturile evanghelice, cel consacrat ajunge să experimenteze sentimentele care au fost în Isus Cristos (cf. Fil 2,5). Cristos este forma de viață pe care persoana consacrată și-o însușește și prin care, mărturisind-o, face posibilă vederea prezenței și frumuseții lui Dumnezeu. Cu adevărat, într-o lume secularizată, unde se propagă ideea de a trăi viața ca și cum Dumnezeu nu ar exista, trăirea autentică a celui care îmbrățișează viața consacrată devine o mărturie de credință. Din acest motiv, Papa Francisc afirma: "Înțeleasă și trăită în felul acesta, viața consacrată apare tocmai așa cum este în realitate: un dar al lui Dumnezeu, un dar de la Dumnezeu pentru Biserică, un dar de la Dumnezeu pentru poporul său!" (Angelus, 2 februarie 2014).

Biserica noastră locală - Dieceza de Iași - trebuie să-i aducă astăzi, mai mult ca oricând, mulțumiri lui Dumnezeu pentru darul prezenței persoanelor consacrate care trăiesc, lucrează și mărturisesc propria carismă în slujba poporului lui Dumnezeu.

Oare care sunt așteptările celorlalți de la noi, persoanele consacrate? Ca răspuns calificat, îl citez pe Papa Francisc care afirma: "Trebuie să fiți cu adevărat niște martori, niște mărturisitori într-o lume diferită prin ceea ce faceți și modul în care vă comportați. Persoanele consacrate sunt bărbați și femei care luminează viitorul" (Colocviu cu superiorii generali, 29 noiembrie 2013). Cred că aceeași așteptare o are și PS Iosif, păstorul diecezei noastre, și toți credincioșii în mijlocul cărora viețuim.

Îmi permit să fac o urare, cu acest prilej, tuturor persoanelor consacrate din dieceza noastră și tuturor persoanelor consacrate din alte părți ale lumii: Bunul Dumnezeu, care v-a chemat la urmarea Fiului său, Isus Cristos, să vă copleșească mereu cu harul și binecuvântarea sa, pentru ca voi să vă puteți "contopi" cu Cristos până într-acolo încât să puteți spune împreună cu apostolul: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Dumnezeu să binecuvânteze Biserica noastră!

Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.
(Oficiul pentru Viața Consacrată)

(Din revista "Lumina creștinului", nr. 2/2022)


 

lecturi: 548.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat