Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică în vederea sărbătorii de la 2 februarie

În vederea zilei de 2 februarie, sărbătoarea liturgică a Prezentării Domnului, prefectul și secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică au trimis tuturor consacraților și consacratelor următoarea scrisoare.

Din Vatican, 25 ianuarie 2022

Preaiubiți toate și toți,

Cu ocazia celei de-a XXVI-a Zile pentru Viața Consacrată la Roma vom avea bucuria de a participa la celebrarea euharistică prezidată de Papa Francisc în Bazilica "Sfântul Petru". Suntem siguri că și în fiecare comunitate și în diferitele dieceze din lume ziua de 2 februarie va fi o oportunitate de întâlnire marcată de fidelitatea lui Dumnezeu care se manifestă în prezența bucuroasă a atâtor bărbați și femei, consacrate și consacrați în institutele călugărești, monastice, contemplative, în institutele seculare și în "noile institute", membri ai ordo virginum, eremiți, membri ai societăților de viață apostolică din toate timpurile.

Invitația pe care v-am adresat-o anul trecut, tot cu această ocazie, a fost aceea de a practica spiritualitatea de comuniune (Vita consecrata, nr. 46) pentru a fi artizani ai unei fraternități universale și pentru a vis ca o umanitate unică (Fratelli tutti, nr. 8). Cuvinte care au pregătit într-un fel drumul eclezial pe care de puțin timp l-am întreprins cu titlul Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune.

Astfel, în acest an ne oprim asupra celui de-al doilea cuvânt al sinodului pentru a invita pe fiecare dintre noi să facă propria parte, să participe, întocmai: niciuna, niciunul, să nu se excludă sau să se simtă exclus din acest drum; niciuna, niciunul să nu gândească "nu mă privește". Tuturor le este cerut să intre în "dinamismul de ascultare reciprocă, făcut la toate nivelurile ale Bisericii, implicând întregul popor al lui Dumnezeu" (Papa Francisc, Discurs adresat Diecezei de Roma, 18 septembrie 2021).

Este vorba înainte de toate de un drum care interpelează fiecare comunitate vocațională în exprimarea sa vizibilă a unei comuniuni de iubire, reflexie a relației trinitare, a bunătății sale și a frumuseții sale, capabilă să trezească noi energii pentru a ne confrunta concret cu momentul actual. Dacă mergem din nou la chemarea noastră vocațională, regăsim bucuria de a simți că suntem parte dintr-un proiect de Iubire pentru viață. Cât entuziasm la începuturile istoriilor noastre vocaționale, câtă uimire când am descoperit că Domnul mă cheamă și pe mine pentru a realiza acest vis de bine pentru omenire! Să reînsuflețim și să îngrijim apartenența noastră pentru că, știm asta foarte bine, în timp riscă să piardă forță, mai ales când în locul atracției acelui noi punem forța eu-lui.

Prima declinare de participare este, așadar, aceea a apartenenței: nu pot să particip dacă mă concep ca totul și nu mă recunosc parte a unui proiect împărtășit și dacă nu se înrădăcinează în mine convingerea că "trupul și membrele pentru a trăi trebuie să fie uniți!" și că "unitatea este superioară conflictelor, mereu!" (Papa Francisc, Audiența generală, 19 iunie 2013).

În timp ce parcurgem acest drum eclezial să ne întrebăm, iubiți frați și surori, ce ascultare este în comunitățile noastre: cine sunt surorile, frații pe care-i ascultăm și, mai înainte, de ce îi ascultăm? O întrebare pe care, repetăm, suntem chemați să ne-o punem toate și toți, pentru că nu ne putem numi comunitate vocațională și cu atât mai puțin comunitate de viață, dacă lipsește participarea vreuneia sau a vreunuia.

Să intrăm în această călătorie a întregii Biserici, cu bogăția carismelor noastre și a vieților noastre, fără a ascunde trude și răni, întăriți de convingerea că vom putea numai să primim și să dăm Binele pentru că "Viața consacrată se naște în Biserică, crește și poate da roade evanghelice numai în Biserică, în comuniunea vie a poporului lui Dumnezeu" (Papa Francisc, 11 decembrie 2021).

Așadar, participarea devine responsabilitate: nu putem lipsi, nu putem să nu fim printre ceilalți și cu ceilalți, niciodată și mai mult încă în această chemare de a deveni o Biserică sinodală! Și încă înainte știm bine că sinodalitatea începe înăuntrul nostru: de la o schimbare de mentalitate, de la o convertire personală, în comunitate sau fraternitate, în casă, la locul de muncă, în structurile noastre pentru a ne răspândi în slujiri și în misiune.

Este vorba de o dinamică înnăscută în viața noastră, este ca un ecou al acelui prim răspuns la Iubirea Tatălui care a ajuns la noi. Este acolo, în acea dinamică de apel și de adeziune se găsește rădăcina acestei aptitudini de a sta în procesele care se referă la viața comunității și a fiecărei persoane, de a simți în trupul nostru rănile și așteptările, de a face ceea ce ne este cu putință ca să începem de la a pune totul în mâinile lui Dumnezeu cu rugăciunea, de a nu ne sustrage de la truda de a mărturisi speranță, dispuși să pierdem pentru ca să se alimenteze acel drum împreună care începe cu ascultarea, care înseamnă a face loc celuilalt în viața noastră, luând în serios ceea ce este important pentru el.

Astfel, participarea asumă stilul unei coresponsabilități care trebuie să se refere nu numai la organizarea și funcționarea Bisericii, ci și la însăși natura sa, comuniunea și la sensul său ultim: visul misionar de a ajunge la toți, de a avea grijă de toți, de a ne simți toți frați și surori, împreună în viață și în istorie, care este istorie de mântuire.

Să mergem împreună!

Să încredințăm pașii noștri Mariei, femeie a grijii, și asupra fiecăruia să invocăm binecuvântarea Domnului.

Cardinal João Braz de Aviz
prefect

✠ José Rodríguez Carballo, O.F.M.
arhiepiscop secretar

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 557.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat