Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Persoanelor Consacrate 2022

Către toate persoanele consacrate din Dieceza de Iași

Dragi persoane consacrate,

Din dorința Sfântului Ioan Paul al II-lea, încă din anul 1997, în fiecare an, pe 2 februarie, în sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului", se celebrează Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Alegerea acestei zile nu a fost deloc întâmplătoare. De fapt, gestul Sfintei Fecioare Maria și al Sfântului Iosif de a-l prezenta sau a-l încredința lui Dumnezeu pe Fiul pe care îl primiseră în dar ne vorbește despre dorința celor care s-au consacrat lui Dumnezeu de a nu păstra nimic pentru ei înșiși, ci de a încredința totul Domnului.

Prin "da"-ul rostit cu bucurie în ziua profesiunii voastre solemne, v-ați oferit în totalitate lui Dumnezeu, consacrându-i întreaga voastră existență. Din acel moment ați devenit ai lui Cristos și ai Bisericii sale. Această apartenență profundă vă cere să trăiți în profunzime misterul iubirii, care vă permite să faceți din viața voastră un dar oferit celorlalți.

De asemenea, "Întâmpinarea Domnului" este și o sărbătoare a întâlnirii omului cu Dumnezeu în persoana lui Isus Cristos. Tocmai această întâlnire personală cu Isus a stat și la originea consacrării voastre. Totul a început cu acea întâlnire tainică, de la inimă la inimă, când ați ascultat vocea Domnului, care v-a chemat să-l urmați din toată inima. Memoria acestei întâlniri să rămână mereu vie în sufletele voastre, pentru că ea dă sens și consistență întregii vieți și vă ajută să depășiți, așa cum spunea Papa Francisc, acea "paralizie a normalității" (Predica din 2 februarie 2018), a repetitivității, a monotoniei cotidiene. Într-adevăr, favorizarea unei relații autentice cu Isus, care se traduce printr-o întâlnire constantă cu el în rugăciune, ne alimentează viața spirituală și ne ajută să depășim oboseala, plictiseala sau monotonia care pot apărea în viața fiecăruia dintre noi. Dacă se trăiește în fiecare zi întâlnirea cu Isus și cu frații, inima va rămâne deschisă și capabilă să aprecieze tot ceea ce Dumnezeu ne oferă zi de zi.

Celebrarea celei de-a XXVI-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate îmi oferă posibilitatea să vă mulțumesc din toată inima pentru ceea ce sunteți și reprezentați pentru Biserica noastră locală. Comunitatea noastră diecezană are nevoie de mărturia voastră și de sămânța de sfințenie care este în voi.

Vă încurajez să mergeți înainte cu mult curaj și entuziasm, pentru a putea duce și celorlalți bucuria evangheliei, în diferitele ambiente în care vă desfășurați activitatea, de cele mai multe ori în tăcere și cu discreție. Doar Dumnezeu cunoaște pe deplin valoarea și importanța rugăciunii și a slujirii voastre generoase.

Vă cer să continuați să-i oferiți lui Dumnezeu cu bucurie viața voastră întreagă! Faceți în așa fel încât să transmiteți tuturor celor cu care vă întâlniți bucuria de a-i fi spus "da" lui Dumnezeu. Bucuria cu care veți ști să trăiți în fiecare zi în mijlocul celorlalți, amabilitatea în slujire și zâmbetul vostru, pornit dintr-o inimă împăcată, vor fi mereu mai importante decât orice proiect de pastorație vocațională. Într-o lume în care se conjugă tot mai mult verbul "a avea" și tot mai puțin verbul "a fi", sunteți chemați să deveniți tot mai mult semne profetice ale gratuității iubirii lui Dumnezeu.

Dumnezeu cel bun și milostiv să vă însoțească în viața de zi cu zi și să păstreze mereu aprinsă în sufletele voastre lumina lui Cristos!

Iași, 1 februarie 2022

Cu aleasă prețuire,

Iosif Păuleț
episcop de Iași


 

lecturi: 972.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat