Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Don Bosco, părinte și învățător alături de tineri

de Amedeo Lomonaco

Un învățător "susținut de o încredere neclintită în Dumnezeu". Un părinte în slujba tinerilor, "începând de la cei mai fragili și abandonați", care a propus "un stil educativ făcut din rațiune, religie și iubire". Acesta este portretul lui don Bosco schițat de Papa Francisc în timpul vizitei pastorale la Torino în 2015 în Bazilica "Maria Ajutătoare", un loc "care reprezintă inima vieții și operei" sfântului piemontez. "Un mare sfânt, părinte și învățător al tineretului" l-a amintit ieri, în ajunul sărbătorii sale, tot Papa Francisc, un sfânt care "nu s-a închis în sacristie", ci "a ieșit pe stradă căutându-i pe tineri, cu acea creativitate care a fost caracteristica sa".

Programul pentru mântuirea sufletelor

Don Bosco dedică propria viață spirituală și apostolică unui "program" precis: "Da mihi animas, cetera tolle" (Dă-mi persoanele; bunurile ia-le pentru tine, Gen 14,21). În aceste cuvinte, amintește Benedict al XVI-lea în scrisoarea adresată în 2008 participanților la al XXVI-lea Capitul general al salezienilor, "este cuprinsă toată personalitatea marelui sfânt: o spiritualitate profundă, ingeniozitatea creativă, dinamismul apostolic, hărnicia neobosită, curajul pastoral și mai ales consacrarea lui fără rezerve lui Dumnezeu și tinerilor. El a fost un sfânt cu o singură pasiune: gloria lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor".

Atinși de carisma lui don Bosco

În figura lui don Bosco se împlinește un "interschimb între educație și sfințenie". Așa cum explică în 1996 Sfântul Ioan Paul al II-lea adresându-se salezienilor, apostolul tinerilor "realizează sfințenia sa personală prin activitatea educativă, trăită cu zel și inimă apostolică, și știe să propună, în același timp, sfințenia ca țintă concretă a pedagogiei sale". În afară de asta, în 1988, în timpul vizitei pastorale la Torino, Papa Wojtyła afirmă: "Când mă aflu aici pe această «Colină a fericirilor», Colina don Bosco, atunci când mă aflu aici ca să privesc frontonul acestei biserici, nu pot să nu amintesc frontonul unei alte biserici care se aseamănă un pic cu asta, și arhitectonic: parohia «Sfântul Stanislav Kostka» la Cracovia. Acolo m-a impresionat prin fiii săi spirituali, salezienii, carisma lui don Bosco".

Învățături care nu se învechesc

Pentru Paul al VI-lea, sfântul piemontez este "un exemplu incomparabil de umanism creștin". Principiile umane și creștine pe care se bazează înțelepciunea sa educatoare, subliniază papa Montini la 20 decembrie 1971 într-un discurs la sfârșitul Capitulului general special al societății saleziene, "poartă în sine valori care nu se învechesc". Tot în 1971, întâlnindu-i pe călugării din ateneul salezian, Paul al VI-lea afirmă că "exigențele profunde ale spiritualității și slujirii sacerdotale rămân, în substanța lor, neschimbate de-a lungul secolelor, și mâine ca și astăzi se numesc: unirea cu Dumnezeu, iubirea față de cruce, dezlipirea de bunurile pământului, spiritul de rugăciune, castitatea generoasă și vigilentă, ascultarea deplină față de reprezentanții lui Dumnezeu și dăruirea totală în slujba aproapelui". "Acesta este - adaugă el - spiritul Sfântul Ioan Bosco. Și aceasta este mărturia pe care marea familie saleziană continuă s-o dea în lume".

Apostol al tineretului

Sfântul Ioan Bosco, amintește Ioan al XXIII-lea în timpul pontificatului, este "apostolul tineretului" și este "încă viu în încântarea pe care el o exercită asupra sufletelor tinere". Papa Roncalli când era tânăr citea "Lecturi catolice ale lui don Bosco". "Acest nume - subliniază Ioan al XXIII-lea la 31 ianuarie 1960, referindu-se la sfântul piemontez - este un poem de har și de apostolat: dintr-un mic târg din Piemont a dus gloria și succesele carității lui Cristos la cele mai îndepărtate granițe ale lumii". "La numele său binecuvântat - adaugă Ioan al XXIII-lea - Sfânta Biserică asociază pe sfinții săi compatrioți Iosif Cottolengo și Iosif Cafasso: și amintind această triadă se trezesc amintirile nenumăraților preoți umili și mari eroi ai carității, care în Italia, în vechile dieceze, ca în toate națiunile din Europa și din lume unde Biserica de Roma extinde pavilioanele sale, continuă manifestările zelului sacerdotal și pastoral arzător și fidel".

Oratoriul, "o mică Biserică" pentru tineri

O altă trăsătură distinctivă a vieții lui don Bosco, așa cum amintește Pius al XII-lea în 1940, este rugăciunea. "Întemeind prima sa casă de educație și de învățătură - explică Papa Pacelli în timpul audienței generale din 31 ianuarie 1940 - a voit s-o numească nu laborator, ci oratoriu, așa cu a spus el însuși, pentru că a intenționat să facă din ea înainte de toate un loc de rugăciune, o mică Biserică unde să-i adune pe tinerei". "Însă idealul său - explică Pius al XII-lea - era și ca oratoriul să devină pentru tinerii, pe care avea să-i adune, aproape un locaș familial. Oare nu pentru că «mama Margareta» făcuse pentru el din căsuța familiei Becchi un soi de oratoriu? Imaginați-vă acolo pe tânăra văduvă cu cei trei copii îngenuncheați pentru rugăciunea de dimineață și de seară; vedeți-i asemenea cu niște îngeri mici, în hainele lor festive pe care ea le-a scos cu toată grija din dulap, mergând în târgul Murialdo pentru a asista la Sfânta Liturghie".

Întâlnirile cu papii

Don Bosco ajunge să cunoască personal diferiți pontifi, înainte și după alegerea la scaunul lui Petru. În 1858, îl întâlnește pe Pius al IX-lea. Convins că opera sa era voită de Dumnezeu și deosebit de necesară, papa îi dă sfaturi prețioase. După douăzeci de ani, în 1878, este primit în audiență de Leon al XIII-lea care acceptă să fie primul cooperator salezian. În 1875, Pius al X-lea, când era canonic al catedralei din Treviso, îl întâlnește la Torino pe preotul tinerilor. Și viitorul Papa Sarto se înscrie printre cooperatorii salezieni. În timpul pontificatului, Pius al XI-lea amintește că don Bosco a fost pentru el, în perioada tineretului și a studiilor, izvor "de întărire și de stimulare". Îndeosebi în toamna anului 1883, când este un preot tânăr, viitorul pontif merge în vizită la Valdocco, unde rămâne două zile. Izvoare saleziene amintesc că s-a așezat la masa lui don Bosco și apoi a plecat "plin de amintiri profunde și suave". Chiar Pius al XI-lea îl proclamă sfânt la 1 aprilie 1934. "De dublă bucurie în această zi pe care a făcut-o Domnul - scrie cu acea ocazie pontiful între scrisoare - tresaltă cu noi întreaga Biserică a lui Cristos, în timp ce, îmbrăcată cu haina da nuntă, în mijlocul cântărilor și imnurilor de bucurie merge în întâmpinarea Mirelui său Divin, învingător magnific al morții și al iadului, și în același timp consacră solemn un alt fiu al său, Ioan Bosco, cinste preastrălucitoare a Italiei noastre și a întregii lumi catolice".

O viață alături de cei din urmă

Viața lui don Bosco rămâne o mărturie de neșters care continuă să inspire în lume activități pastorale, proiecte și carisme în slujba tinerilor și a săracilor. Născut la Castelnuovo d'Asti la 16 august 1815 dintr-o familie de agricultori, Ioan rămâne orfan de tată la numai doi ani. Mama Margareta este un exemplu de viață creștină. Încă de mic, începe să simtă dorința de a deveni preot. La nouă ani are un vis profetic: este în mijlocul unei mulțimi de copii care se jucau. Însă unii înjură. Imediat Ioan se năpustește asupra acestora din urmă cu pumni și șuturi pentru a-i face să tacă. Dar un personaj (Isus) îi spune: "Nu cu lovituri, ci cu bunătatea și iubirea va trebui să-i câștigi pe acești prieteni ai tăi... Eu îți voi da pe Învățătoarea (Maria) sub călăuzirea căreia poți deveni înțelept, și fără de care, orice înțelepciune devine nesăbuință". Puțin după hirotonire, Ioan adună în jurul său pe primii copii. Începe să dea găzduire orfanilor fără acoperiș. Îi învață o meserie și să-l iubească pe Domnul, cântă, se joacă și se roagă. La 8 decembrie 1844 inaugurează în periferia din Torino, la Valdocco, un "oratoriu" dedicat Sfântului Francisc de Sales. În acea perioadă, sunt mulți tineri săraci care caută loc de muncă, orfani și abandonați, expuși la multe pericole.

"Sistemul preventiv" și familia saleziană

Viața sfântului piemontez se împletește cu viețile, adesea dificile, ale atâtor tineri. În decursul anilor, don Bosco dezvoltă metoda sa educativă, "sistemul preventiv": "Stați cu tinerii, preveniți păcatul cu rațiunea, religia și iubirea. Deveniți sfinți, educatori de sfinți. Tinerii noștri să-și dea seama că sunt iubiți". Pentru a traduce aceste cuvinte în cotidianitate întemeiază, în timpul vieții sale dedicate Domnului, Societatea Sfântului Francisc de Sales, Institutul Fiicelor Mariei Ajutătoare și pe salezienii cooperatori.

Moartea și înmormântarea

Don Bosco moare la 72 de ani, la 31 ianuarie 1888 la Torino. Înmormântarea a fost celebrată în biserica "Maria Ajutătoare". "La însoțirea funebră solemnă - amintește Pius al XI-lea în ziua canonizării (1 aprilie 1934) - au luat parte episcopi, canonici, parohi și foarte mulți preoți veniți din țări îndepărtate, și o mulțime de credincioși". Mai mult decât o înmormântare, adaugă Papa Ratti, "a părut un adevărat triumf sau mutarea relicvelor unui sfânt". După moarte, "faima de sfințenie pe care și-a meritat-o pe bună dreptate în viață" creștea din zi în zi. Foarte mulți, subliniază Pius al XI-lea în scrisoarea Geminata laetitia, "au început să frecventeze mormântul fie pentru a-l cinsti, fie ca îndeplinire a voturilor, fie pentru a invoca ajutorul său la Dumnezeu".

Don Bosco și tinerii de astăzi

Salezienii merg pe urmele lui don Bosco în toată lumea. În "Cartea de Identitate a familiei saleziene", un document care face referință la misiunea, la formarea și la metodele de educație și evanghelizare, se amintește înainte de toate experiența carismatică și spirituală a fondatorului. "Cu recunoștință umilă și bucuroasă recunoaștem că don Bosco, prin inițiativa lui Dumnezeu și mijlocirea maternă a Mariei, a dat naștere în Biserică unei experiențe originale de viață evanghelică. Duhul a plăsmuit în el o inimă locuită de o mare iubire față de Dumnezeu și față de frați, îndeosebi cei mici și cei săraci, și în acest fel l-a făcut părinte și învățător al unei mulțimi de tineri, precum și fondator al unei vaste familii spirituale și apostolice". Carisma apostolului tineretului continuă să inspire persoane de bunăvoință. Astăzi familia saleziană cuprinde 32 de grupuri recunoscute oficial formate dintr-un total de 402.500 de membri. În acest timp zdruncinat de pandemie, subliniază părintele Giuseppe Costa, co-purtător de cuvânt al Congregației saleziene, don Bosco ar încerca să-i facă pe tineri să nu se simtă singuri. Astăzi don Bosco ar utiliza tehnologii care permit o comunicare "per a-i face pe tineri, pe copii, să perceapă o prezență". Cheia carismei sale, subliniază părintele Giuseppe Costa, este "să-i facă pe tineri să se simtă acasă la ei", să-i simtă pe educator ca pe "unul care îl iubește pe fiecare tânăr". În acest timp de pandemie, amintește părintele Costa, operele saleziene, în bună parte, au rămas deschise. A le prospecta tinerilor un viitor, în pofida dificultăților, este un mare dar de oferit tinerilor de astăzi și care "reînnoiește metoda lui don Bosco".

(După Vatican News, 31 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 522.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat