Slănic Moldova: Liturghie cu recviem pentru părintele Căzănel Francisc
Miercuri, 26 ianuarie 2022, în Biserica "Adormirea Maicii Domului" din Slănic Moldova, s-a celebrat o Sfântă Liturghie în amintirea părintelui Căzănel Francisc, la împlinirea celor zece ani de când a fost chemat în casa Tatălui. La celebrare au fost prezenți PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, pr. Toma Encuță, prietenul și colegul părintelui Francisc, pr. Daniel Bordea, nepotul părintelui, și mai mulți preoți din Decanatul de Trotuș.
La începutul Sfintei Liturghii, a luat cuvântul părintele paroh, Benone Butacu, care a adresat un cuvânt de bun-venit episcopilor, preoților, familiei părintelui răposat și tuturor oaspeților și credincioșilor prezenți la celebrare, motivând prezența tuturor cu aceste cuvinte: "Astăzi se împlinesc zece ani de când părintele Francisc a fost chemat de Tatăl ceresc să celebreze Liturghia veșnică. Ne-am adunat în acest moment, în sfânta biserică, să-i aducem laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut familiei Căzănel, diecezei de Iași și comunității noastre din Slănic Moldova și Cerdac, în persoana părintelui Francisc."
Predica a fost ținută de pr. Toma Encuță, care a amintit că venea foarte des la Slănic Moldova să-l viziteze pe "pr. Frăncel" (așa îi plăcea să-i spună), deoarece au fost prieteni foarte apropiați și colegi de bancă în timpul seminarului. La începutul predicii, pr. Toma a povestit visul său în care l-a văzut pe pr. Frăncel cum se afla la Episcopie la Iași, la o celebrare: "Mi-a zâmbit, era atât de frumos la chip, am dialogat cu el și așteptam să ieșim la altar la celebrarea Euharistiei. În acea așteptare, la un moment dat, mi-am spus: «Părintele a trecut dincolo, este acasă în eternitatea fericită, să îi pun o întrebare». M-am apropiat de el și i-am spus: «Frăncel, cum este acolo?» Mi-a zâmbit și apoi s-a încheiat visul. Și visul s-a deschis atunci când pr. Benone mi-a spus să vin să predic la zece ani de când pr. Frăncel a fost chemat la Tatăl". Acesta a fost visul pr. Toma care ținea foarte mult la pr. Frăncel, pe care l-a caracterizat ca fiind un păstor plin de iubire, un om între oameni, un om al lui Dumnezeu. Pr. Toma a amintit că, înainte să moară, în momentele de încercare și durere, pr. Frăncel cânta "Cristos a înviat" și "Măreț biruitor al morții". Așa a fost trecerea părintelui răposat la cele veșnice.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a spus că și-a dorit să vină să celebreze, aici, la Slănic Moldova, o Liturghie pentru sufletul pr. Francisc, deoarece i-a fost mereu alături în timpul slujirii sale și îndeosebi când a construit o casă pentru seminariștii din Iași. Excelența sa a subliniat că pr. Francisc s-a lăsat consumat și a oferit slujirea sa pentru seminariști, preoți și credincioși.
Preasfințitul Petru Sescu a amintit că îl vizita des pe pr. Francisc, care era mereu vesel și plin de viață și ne-a îndemnat să nu uităm de înaintașii noștri care au slujit și s-au dăruit pentru binele tuturor.
Mulțumim Domnului pentru darul pe care l-a făcut comunității din Slănic Moldova și Cerdac în persoana pr. Francisc Căzănel. De asemenea, mulțumim episcopilor, preoților și credincioșilor prezenți la frumoasa celebrare și, așa cum ne-a îndemnat PS Petru Gherghel, să îndreptăm o rugăciune și un mulțumesc pentru pr. Francisc.
Sr. Magda Paliștan, SCMP
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
26 ianuarie: Slănic Moldova: Liturghie cu recviem pentru părintele Căzănel Francisc
* * *
Pr. Francisc Căzănel s-a născut la 25 martie 1960 la Șcheia - Iași din părinții Tereza și Petre. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Șcheia (1967-1975), liceul la Butea și Târgu Neamț (1975-1977, 1977-1979). În perioada octombrie 1979 - iunie 1980 a satisfăcut serviciul militar la Focșani. A urmat apoi Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași (1980-1983, 1985-1989). În perioada 1983-1985 a lucrat la Parohia Șcheia. A fost sfințit preot la 25 iunie 1989 la Iași de ep. Ioan Robu. A activat ca vicar la Pildești (1 august 1989 - 17 iunie 1990), director economic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași (20 iunie 1990 - 20 iunie 1999), paroh la Slănic Moldova (20 iunie 1999 - 26 ianuarie 2012). Părintele suferea de mai mult timp, fiind internat de mai multe ori prin diferite spitale. La sfârșitul anului 2011 și începutul anului 2012 a fost îngrijit aproape două luni în Spitalul Spiridon din Iași. În dimineața zilei de joi, 26 ianuarie 2012, pr. Ludovic Butnărașu i-a dat sacramentul Ungerii bolnavilor. În urma unui blocaj renal, a decedat în dimineața zilei de joi, 26 ianuarie 2012, la ora 08.45, în spitalul din Moinești, unde a fost internat cu două zile înainte. Avea aproape 52 de ani. Trupul neînsuflețit a fost depus în aceeași zi, 26 ianuarie 2012, în biserica din Slănic Moldova. După-amiază, la ora 17.00, a fost o Liturghie cu requiem. Vineri, 27 ianuarie 2012, la ora 11.00, în aceeași biserică, PS Aurel Percă a prezidat o Liturghie în cadrul căreia s-a rugat pentru odihna preotului decedat. Înmormântarea a avut loc în localitatea natală - Șcheia, luni, 30 ianuarie 2012, începând cu ora 10.30.
lecturi: 2587.