Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Actualitatea lui Francisc de Sales: comunicator al proximității, în dialog cu toți

de Vincenzo Marinelli
preot, autor al lucrării "Francisc de Sales, comunicator"

Anul acesta, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc de Sales asumă o conotație deosebită în virtutea celebrării celui de-al IV-lea centenar de la moartea sa (1622-2022). Cu această ocazie sunt multiple inițiativele menite să redescopere personalitatea sa, angajarea sa misionară tenace orientată să evanghelizeze ținuturile din Chablais, impregnate de doctrina calvinistă, dedicarea sa totală cu care a exercitat slujirea de păstor al Diecezei de Geneva și a pus în practică decretele conciliare ale Contrareformei tridentine, dinamismul cu care a dedicat mari energii pentru fondarea Ordinului Vizitării Sfintei Maria (Vizitandine). La toate acestea ar trebui adăugate numeroasele recunoașteri pe care în decursul secolelor papii le-au îndreptat spre învățăturile sale și spre exemplele sale, îndeosebi proclamarea ca patron al scriitorilor catolici, petrecută în 1923 prin voința lui Pius al XI-lea.

Această recunoaștere reprezintă o ocazie propice pentru a reciti moștenirea și actualitatea lui Francisc de Sales drept comunicator. De fapt, patronajul său, deși indiscutabil, n-a fost suficient de aprofundat în așa fel încât să scoată în evidență acele criterii teologice și acele metode pastorale care au condus stilul său comunicativ și opera sa misionară și evanghelizatoare. Criterii încă valabile și rodnice pentru comunicare în Bisericii și a Bisericii chemate să vestească Evanghelia în fața provocărilor comunicative și pastorale inedite și proprii ale societății informației, accentuate de pandemia aflată încă în desfășurare.

Înainte de toate, trebuie recunoscut că exemplaritatea sfântului episcop de Geneva, la care se referea Pius al XI-lea, depășește distanța cronologică ce ne separă de epoca în care a trăit, evitând să-l izoleze la un model comunicativ depășit față de paradigmele contemporane.

Deși instrumentele tehnologice folosite de el pentru a comunica erau foarte diferite de cele de astăzi, comunicarea rămâne mereu un act uman, făcut de oameni pentru oameni, și de aceea încontinuu îndreptată să ajungă la acea dorință de comuniune și de proximitate. Sfântul Francisc de Sales a ținut cont mereu și a realizat mereu această finalitate intrinsecă a comunicării, devenind în mod constant deschis la dialog cu opozanții politici și religioși de toate genurile, unind cu înțelepciune moderația și caritatea cu vigoarea discuțiilor. Despre el mai trebuie amintit cât de necesar este o bună posesie a doctrinei catolice pentru a putea apăra Adevărul de erori și omisiuni voite, și eleganța în stil pentru a-l satisface pe cititor sau pe auditor.

Un al doilea aspect, și astăzi încă neexplorat pe deplin, se referă la criteriile urmărite de el în fiecare dintre dimensiunile comunicative: cea verbală, cea neverbală și cea scrisă. Sintetic s-ar putea afirma că stilul comunicării saleziene era condus îndeosebi de un criteriu dublu, nu de tip pragmatic sau retoric, ci teologic. Studiind stilul său comunicativ reiese că iubirea față de Dumnezeu și caritatea față de om sunt principiile sale inspiratoare supreme. De fapt, din ele se inspiră el în redactarea regulamentului său personal de respectat în conversații, ele sunt izvorul care îl orientează în redactarea textelor sale; tot acestea îl inspiră în alegerea unui limbaj simplu și concis, separat de căutări și prolixități inutile; ele sunt izvorul care-l conduc în îmbrăcăminte și în relaționarea cu ceilalți.

Printre alte elemente de actualitate s-ar putea menționa teologia saleziană a comunicației, adică rodul reflecției sale teologice în privința comunicării divine și umane, care derivă din înțelepciunea spirituală și din experiența umană pe care el a dobândit-o.

Celui care vrea să intre la școala stilului comunicativ, dulce și iubitor, al Sfântului Francisc de Sales nu-i rămâne decât să redescopere învățăturile sale, să imite exemplele sale și să cultive încontinuu iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele.

(După Agenția SIR, 24 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 280.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat