Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 ianuarie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi îl vedem pe Isus care inaugurează predica sa (cf. Lc 4,14-21): este prima predică a lui Isus. Merge la Nazaret, unde a crescut, și participă la rugăciunea din sinagogă. Se ridică pentru a citi și, în sulul profetului Isaia, găsește textul referitor la Mesia, care proclamă un mesaj de mângâiere și eliberare pentru săraci și asupriți (cf. Is 61,1-2). După ce a terminat lectura, "ochii erau ațintiți spre el" (v. 20). Și Isus începe spunând: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta" (v. 21). Să ne oprim asupra acestui astăzi. Este primul cuvânt al predicii lui Isus prezentat de Evanghelia lui Luca. Rostit de Domnul, indică un "astăzi" care străbate fiecare epocă și rămâne mereu valabil. Cuvântul lui Dumnezeu este mereu "astăzi". Începe un "astăzi": când tu citești Cuvântul lui Dumnezeu, în sufletul tău începe un "astăzi", dacă tu îl înțelegi bine. Astăzi. Profeția lui Isaia dăinuia de multe secole înainte, însă Isus, "cu puterea Duhului" (v. 14), o face actuală și, mai ales, o duce la împlinire și indică modul de a primi Cuvântul lui Dumnezeu: astăzi. Nu ca o istorie antică, nu: astăzi. Astăzi vorbește inimii tale.

Consătenii lui Isus sunt uimiți de cuvântul său. Deși, încețoșați de prejudecăți, nu cred în el, își dau seama că învățătura sa este diferită de cea a celorlalți învățători (cf. v. 22): intuiesc că în Isus este mai mult. Ce anume? Este ungerea Duhului Sfânt. Uneori, se întâmplă că predicile noastre și învățăturile noastre rămân generice, abstracte, nu ating sufletul și viața oamenilor. Și de ce? Pentru că le lipsește forța acestui astăzi, ceea ce Isus "umple de sens" cu puterea Duhului este acel astăzi. Astăzi îți vorbește. Da, uneori se ascultă conferințe impecabile, discursuri bine construite, însă care nu mișcă inima și astfel totul rămâne ca mai înainte. Și atâtea omilii - o spun cu respect, dar cu durere - sunt abstracte, și în loc să trezească sufletul îl adorm. Când credincioșii încep să se uite la ceas - "când va termina acesta?" - adorm sufletul. Predica riscă asta: fără ungerea Duhului sărăcește Cuvântul lui Dumnezeu, ajunge în moralism sau în concepte abstracte; prezintă Evanghelia cu dezlipire, ca și cum ar fi în afara timpului, departe de realitate. Și acesta nu este drumul. Dar un cuvânt în care nu pulsează forța lui astăzi nu este demn de Isus și nu ajută viața oamenilor. Pentru aceasta cel care predică, vă rog, este primul care trebuie să experimenteze acel astăzi al lui Isus, așa încât să-l poată comunica în astăzi-ul celorlalți. Și dacă vrea să dea lecții, conferințe, să o facă, dar în altă parte, nu în momentul omiliei, unde trebuie să dea Cuvântul așa încât să zdruncine inimile.

Iubiți frați și surori, în această Duminică a Cuvântului lui Dumnezeu aș vrea să le mulțumesc predicatorilor și vestitorilor Evangheliei care rămân fideli Cuvântului care zdruncină inima, care rămân fideli față de acel "astăzi". Să ne rugăm pentru ei, pentru ca să trăiască acel astăzi al lui Isus, forța dulce a Duhului său care face vie Scriptura. De fapt, Cuvântul lui Dumnezeu este viu și eficace (cf. Evr 4,12), ne schimbă, intră în evenimentele noastre, luminează cotidianul nostru, mângâie și face ordine. Să ne amintim: Cuvântul lui Dumnezeu transformă o zi oarecare în acel astăzi în care Dumnezeu ne vorbește. Așadar, să luăm Evanghelia în mână, în fiecare zi un mic text de citit și de recitit. Purtați în buzunar Evanghelia sau în geantă, pentru a o citi în călătorie, în orice moment, și a o citi cu calm. Cu timpul vom descoperi că acele cuvinte sunt făcute întocmai pentru noi, pentru viața noastră. Ne vor ajuta să primim fiecare zi cu o privire mai bună, mai senină, pentru că, atunci când Evanghelia intră în acel astăzi, îl umple de Dumnezeu. Aș vrea să vă fac o propunere. În duminicile din acest an liturgic este proclamată Evanghelia lui Luca, Evanghelia milostivirii. De ce să n-o citim și personal, în întregime, un mic text în fiecare zi? Un mic text. Să ne familiarizăm cu Evanghelia, ne va aduce noutatea și bucuria lui Dumnezeu!

Cuvântul lui Dumnezeu este și farul care conduce parcursul sinodal început în toată Biserica. În timp ce ne angajăm să ne ascultăm reciproc, cu atenție și discernământ - pentru că nu înseamnă a face o investigație de opinii, nu, ci a discerne Cuvântul, acolo - să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu și pe Duhul Sfânt. Sfânta Fecioară Maria să ne dobândească statornicia pentru a ne hrăni în fiecare zi din Evanghelie.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la San Salvador au fost beatificați preotul iezuit Rutilio Grande García și doi însoțitori laici, și preotul franciscan Cosme Spessotto, martiri ai credinței. Ei au fost alături de săraci mărturisind Evanghelia, adevărul și dreptatea până la vărsarea sângelui. Exemplul lor eroic să trezească în toți dorința de a fi făcători curajoși de fraternitate și de pace. Aplauze pentru noii fericiți!

Urmăresc cu preocupare creșterea tensiunilor care amenință să se dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și pun în discuție siguranța în continentul european, cu repercusiuni și mai vaste. Fac un apel din inimă tuturor persoanelor de bunăvoință, pentru ca să înalțe rugăciuni către Dumnezeul atotputernic, pentru ca fiecare acțiune și inițiativă politică să fie mai mult în slujba fraternității umane, decât a intereselor de parte. Cel care urmărește propriile scopuri în dauna celorlalți, disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați. Pentru aceasta și cu preocupare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercurea următoare, 26 ianuarie, să fie o zi de rugăciune pentru pace.

În contextul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, am primit propunerea venită din mai multe părți și l-am proclamat pe Sfântul Irineu din Lyon învățător al Bisericii universale. Învățătura acestui sfânt păstor și învățător este ca o punte între Orient și Occident: pentru această îl indicăm drept Învățător al Unității, Doctor Unitatis. Domnul să ne dea, prin mijlocirea lui, să lucrăm toți împreună pentru unitatea deplină a creștinilor.

Și acum adresez salutul meu vouă tuturor, dragi credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din alte țări. Salut îndeosebi familia spirituală a Slujitorilor suferinței și pe scoutiștii Agesci din Lazio. Și vă că este și un grup de conaționali: salut argentinienii prezenți aici. Precum și pe tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat