Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu părinți, frați și surori de preoți

Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Oficiului pentru Cler, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT) a avut loc o întâlnire specială cu părinți, frați și surori de preoți. Inițiativa a fost una inedită, deoarece i-a unit pentru prima dată pe cei care au fost "primul seminar" pentru copiii preoți. A fost prezent și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea participanților, cu prezentarea copilului preot și locul unde slujește acesta. A reieșit că erau prezenți în lumea întreagă: în Turcia, SUA, Anglia, Italia, Austria, Germania și evident, acasă, în Dieceza de Iași și Arhidieceza de București.

A urmat o conferință prezentată de către pr. Felician Tiba, organizatorul, coordonatorul și gazda întâlnirii, în cadrul căreia a subliniat frumusețea chemării la preoție, precum și demnitatea părinților, fraților și surorilor al căror fiu și frate a fost chemat de Dumnezeu la o astfel de slujire.

"Chemarea nu ne-o luăm singuri, a spus părintele Felician, ci aparține lui Dumnezeu. Doar răspunsul, ajutați de harul lui Dumnezeu, este al nostru. Dumnezeu îi cheamă pe viitorii preoți dintre oamenii obișnuiți. Tot bagajul de experiențe, fie negative, fie pozitive, devine pentru viitorul preot resursă în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, în trăirea preoției lui. Dacă a fost umilit de către alții când era mic, Dumnezeu îl învăța lecția atât de necesară a umilinței. Dacă a învățat, dacă s-a rugat, dacă s-a zbenguit, dacă s-a cățărat pe copaci, dacă a jucat fotbal..., toate își găsesc un corespondent în viața de preot, de data aceasta mereu folosite ca puncte de trăire a chemării primite".

A urmat Sfânta Liturghie, celebrată de către PS Petru Sescu, alături de care a concelebrat pr. Felician Tiba, iar la scaunul de spovadă s-a aflat pr. Iosif Dămătăr.

În cadrul predicii, după ce i-a felicitat pe participanți pentru prezență și pentru că au stat și stau alături de copiii sau frații preoți, pornind de la imaginea lui David, păstorul, cel mai mic dintre frați, a arătat că Dumnezeu nu alege neapărat pe cine e mai mare sau mai puternic.

"Dumnezeu se uită la inimă, spunea Preasfințitul, el alege, iar alegerile lui sunt pentru veșnicie. Tu ești preot în veci nu e doar o sintagmă, ci o realitate profundă. Preotul este luat dintre oameni și pus în slujba oamenilor în cele ce țin de Dumnezeu. Vă mulțumesc că ați fost pentru viitorii preoți primii formatori, primii colegi în rugăciune și în studiu, că le-ați fost alături în momentele de încercare și de bucurie".

După prânz, participanții au vizionat filmul "La última cima", un documentar despre viața și moartea preotului spaniol Pablo Dominguez Prieto, în urma căruia au urmat o serie de discuții foarte bine venite.

La final fiecare din participanți a primit o imagine cu câteva rugăciuni pentru preoți, o decadă de rozariu și o amintire de la episcopul auxiliar.

Fiind pentru prima dată când are loc o astfel de întâlnire îi felicităm pe organizatori și pe toți preoții care și-au orientat părinții, frații și surorile spre un astfel de eveniment atât de bine venit.

Laura Solomon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Traian: Întâlnire cu părinți, frați și surori de preoți


 

lecturi: 2845.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat