Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma: Recunoștință pentru slujire

Cu o profundă recunoștință comunitatea romano-catolică română din Parma (Italia) ține foarte mult să le mulțumească preoților capucini: pr. Vincențiu Bejan, pr. Irimia Bejan și pr. Lucian Iosif Dumea, membri ai Custodiei "Fericitul Ieremia Valahul" din România a Ordinului Fraților Minori Capucini, deoarece, pe rând, ne-au ajutat să înființăm în anul 2017 această comunitate, ne-au susținut și însoțit, de-a lungul celor patru ani petrecuți împreună cu prezența lor prețioasă în mijlocul nostru, cu rugăciunile și sfaturile lor duhovnicești și cu tot ceea ce au putut ca să rămânem uniți în credință ca o adevărată familie unită.

Duminică, 9 ianuarie 2022, ora 16.00, pr. Lucian Iosif Dumea, OFMCap, a prezidat pentru ultima oară Sfânta Liturghie în limba română pentru comunitatea catolică-română în sărbătoarea Botezului Domnului la Biserica "Sacro Cuore" din Parma.

La predică părintele ne-a vorbit în mod deosebit despre această mare sărbătoare: "Sărbătoarea Botezului Domnului, spuneam la început, este o ocazie pentru noi de a ne reaminti ziua botezului, poate e cam greu, chiar dacă poate unii dintre noi reușesc. Însă, să înțelegem semnificația botezului nostru, și anume, am devenit fii ai lui Dumnezeu".

A spus în continuare:

"Una dintre întrebări, dintre cele mai importante ale omenirii, ale omului în general este tocmai aceasta: Cine este Dumnezeu, cum se manifestă Dumnezeu în viața mea, în viața noastră? Or, sărbătorile pe care astăzi le încheiem cu Solemnitatea Botezului Domnului, sărbătorile Crăciunului, am putea spune că ne dau răspunsul cel mai frumos și cel mai simplu la această întrebare. Dumnezeu Tatăl, în fiul său, a venit în mijlocul nostru. Isus, Fiul lui Dumnezeu, s-a făcut om, pentru ca omul să se apropie mai mult de Dumnezeu. Isus a luat carnea noastră asupra sa pentru ca omul în totalitatea sa, trup și suflet, iată, să fie o bucățică din Dumnezeu".

A mai adăugat printre altele:

"Iată, Dumnezeu se face prezent în viața noastră, atunci când avem mai mare nevoie de el! Pentru că Dumnezeu nu a venit ca să fie un premiu, un cadou pentru cei buni, pentru cei merituoși, pentru cei care fac fapte bune și așa mai departe. A venit în primul rând să ne aline, e un medicament pentru cei care au nevoie de el, pentru cei cu sufletul rănit, pentru cei cu psihicul, cu trupul rânit".

A încheiat predica invitându-ne:

"Să-i mulțumim astăzi, iată, lui Dumnezeu Tatăl, să-i mulțumim lui Isus și în același timp să-i mulțumim Duhului Sfânt care încă, am putea spune, este prezent în mijlocul nostru, această lume este învăluită de Duhul Sfânt. Acel duh, acel dar pe care l-am primit în ziua botezului, în ziua în care am primit mirul și alte sacramente. Duhul Sfânt, mai mult decât cerul albastru pe care noi îl vedem și care ne învăluie viața, este Duhul Sfânt care ne învăluie și mai mult într-un mod spiritual. Să nu uităm acest lucru și să dam spațiu, să-i dăm spațiu lui Dumnezeu în viața noastră, iubirii, iertării și păcii lui Dumnezeu".

La această sărbătoare a mai participat și părintele Valerian Enășcuț, căruia îi mulțumim în mod deosebit pentru că a răspuns la invitația noastră și că a acceptat să vină la Parma ca să ne cunoască în mai îndeaproape și să ne ajute să devenim o comunitate care va fi reprezentată de dumnealui ca păstor diecezan.

Părintele Lucian i-a urat bun venit în mijlocul nostru la începutul predicii și apoi a spus:

"Ne-am rugat, am cerut și este foarte posibil ca Dumnezeu să ne fi ascultat. De aceea, cred că un vis poate deveni realitate!"

Acest vis, care ne dorim cu toții să devină realitate, și anume, acela de a avea și noi ca celelalte comunități de catolici români din Italia, un preot diecezan care să ne păstorească și să obținem o parohie unde să celebrăm Sfânta Liturghie în limba română.

Despre această dorință a noastră ne-a vorbit și părintele Valerian la sfârșitul Sfintei Liturghii, deoarece a ținut un mic discurs unde ne-a explicat în câteva cuvinte prezența sa în mijlocul nostru și faptul că i s-a propus de la Episcopie din partea PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, împreună cu pr. Isidor Iacovici, (responsabilul comunităților catolice din Italia), știind că i se terminase mandatul dumnealui (al părintelui Valerian) în Franța, i-au propus să vină la Parma ca să ne cunoască și să vadă dacă vrea să preia această comunitate. A răspuns că da, numai că ultimul cuvânt îl au cei de la Episcopie și autoritățile locale datorită faptului că noi suntem oaspeți veniți aici. Nu ne mai rămâne decât să așteptăm cu toții un răspuns pozitiv și ne dorim ca sosirea dumnealui în mijlocul nostru să devină oficială cât de curând ca să putem să-l primim în mijlocul nostru ca fiind noul nostru păstor.

Părintele Valerian Enășcuț ne-a îndemnat:

"Așadar, trebuie să continuăm să ne rugăm, să sperăm că acest vis al vostru și că toate aceste rugăciuni și dorințe ale voastre se vor împlini. Trebuie să continuăm ca să avem răbdare, cum ați avut răbdare atâția ani, să mai avem puțină răbdare, nu știu cât; săptămâni, luni, poate nu ani, iată ca această dorință a voastră și acest vis să se împlinească". A încheiat spunând: "Cu aceste gânduri, iată continuăm să ne rugăm, să sperăm, să fim mereu împreună și să trăim ca o familie".

Le mulțumim din suflet tuturor preoților care ne-au susținut și însoțit în acești patru ani, dar și părintelui Valerian Enășcuț pentru noua sa misiune în această comunitate!

Le dorim ca bunul Dumnezeu să-i copleșească cu harurile sale, să-i ocrotească și să le călăuzească pașii în noua lor misiune!

Ana-Claudia Andrici


 

lecturi: 1584.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat