Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia în Sărbătoarea Botezului Domnului 2022

Duminică, 9 ianuarie 2022, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină Sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 16 de nou-născuți, 7 băieți și 9 fetițe. După citirea Evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Astăzi noi comemorăm Botezul Domnului. Există un imn liturgic foarte frumos, în liturgia de astăzi, care spune că poporul lui Israel mergea la Iordan "cu picioarele desculțe și sufletul desculț", adică un suflet care voia să fie udat de Dumnezeu, care nu avea nicio bogăție, care avea nevoie de Dumnezeu. Acești copii astăzi vin aici și ei cu "sufletul desculț" ca să primească justificarea lui Dumnezeu, forța lui Isus, forța de a merge înainte în viață. Vin ca să primească identitatea creștină. Pur și simplu, este asta. Copiii voștri vor primi astăzi identitatea creștină. Și voi, părinți și nași, trebuie să păziți această identitate. Aceasta este misiunea voastră în timpul vieții voastre: să păziți identitatea creștină a copiilor voștri. Este un angajament de fiecare zi: a-i crește cu lumina pe care astăzi o vor primi. Numai asta voiam să vă spun, acesta este mesajul de astăzi: a păzi identitatea creștină pe care voi ați adus-o astăzi pentru a-i face pe copiii voștri s-o primească.

Această ceremonie este un pic lunguță, copiii se simt un pic straniu aici într-un loc pe care nu-l cunosc. Vă rog, ei sunt protagoniștii: faceți în așa fel încât să nu le fie prea cald, să se simtă în largul lor... Și dacă le este foame, alăptați-i liniștite aici, în fața Domnului, nu-i nicio problemă. Și dacă strigă, lăsați-i să strige, pentru că ei au un spirit de comunitate, să spunem un "spirit de bandă", un spirit de ansamblu, și este suficient ca unul să înceapă - pentru că toți sunt muzicali - și imediat vine orchestra! Lăsați-i să plângă liniștiți, să se simtă liberi. Dar să nu le fie prea cald și, dacă le este foame, să nu rămână cu foamea.

Și astfel, cu această pace, să mergem înainte cu ceremonia. Și nu uitați: vor primi identitatea creștină și misiunea voastră va fi să păziți această identitate creștină. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 538.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat