Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia la Epifania Domnului (6 ianuarie 2022)

Magii călătoresc spre Betleem. Pelerinajul lor ne vorbește și nouă, cei chemați să mergem spre Isus, pentru că el este steaua polară care luminează cerurile vieții și orientează pașii spre bucuria adevărată. Dar de unde a pornit pelerinajul magilor către Isus? Ce anume i-a mișcat pe acești oameni din Orient să pornească în călătorie?

Aveau alibiuri foarte bune pentru a nu pleca. Erau înțelepți și astrologi, aveau faimă și bogăție. Ajunși la această siguranță culturală, socială și economică, se puteau mulțumi cu ceea ce știau și ceea ce aveau, să stea liniștiți. În schimb, se lasă neliniștiți de o întrebare și de un semn: "Unde este cel care s-a născut? Am văzut steaua lui la răsărit" (Mt 2,2). Inima lor nu se lasă adormită în bârlogul apatiei, ci este însetată de lumină; nu se târăște obosită în lene, ci este aprinsă de nostalgia de noi orizonturi. Ochii lor nu sunt îndreptați spre pământ, ci sunt ferestre deschise spre cer. Așa cum a afirmat Benedict al XVI-lea, erau "oameni cu inima neliniștită. [...] Oameni în așteptare, care nu se mulțumeau cu retribuția lor asigurată și cu poziția lor socială [...]. Erau căutători de Dumnezeu" (Omilie, 6 ianuarie 2013).

Această neliniște sănătoasă, care îi determină să peregrineze, de unde se naște? Se naște din dorință. Iată secretul lor interior: a ști să dorească. Să medităm asupra acestui lucru. A dori înseamnă a ține viu focul care arde înăuntrul nostru și ne determină să căutăm dincolo de imediat, dincolo de vizibil. A dori înseamnă a primi viața ca un mister care ne depășește, ca o fisură mereu deschisă care invită să privim dincolo, pentru că viața nu este "în întregime aici", este și "în altă parte". Este ca o pânză albă care are nevoie de a primi culoare. Tocmai un mare pictor, Van Gogh, scria că nevoia de Dumnezeu îl determina să iasă noaptea pentru a picta stelele. Da, pentru că Dumnezeu ne-a făcut așa: plămădiți din dorință; orientați, ca și magii, spre stele. Putem spune, fără a exagera, că noi suntem ceea ce dorim. Pentru că dorințele noastre sunt cele care ne lărgesc privirea și ne împing viața înainte, dincolo de barierele obișnuinței, dincolo de consumismul banal, dincolo de o credință repetitivă și obosită, dincolo de teama de a ne implica și de a angaja pentru alții și pentru binele comun. "Viața noastră - spunea Sfântul Augustin - este o gimnastică a dorinței" (Tratate despre Prima Scrisoare a lui Ioan, IV, 6).

Frați și surori, ca și pentru magi, tot așa pentru noi: călătoria vieții și drumul credinței au nevoie de dorință, de elan interior. Uneori noi trăim un spirit de "parcare", trăim parcați, fără acest elan al dorinței care ne duce mai înainte. ne face bine să ne întrebăm: la ce punct suntem în călătoria credinței? Nu suntem de prea mult timp blocați, parcați într-o religie convențională, exterioară, formală, care nu mai încălzește inima și nu schimbă viața? Cuvintele noastre și riturile noastre activează în inima oamenilor dorința de a se mișca spre Dumnezeu sau sunt "limbă moartă", care vorbește numai despre ea însăși și sieși? Este trist când o comunitate de credincioși nu mai dorește și, obosită, se târăște în gestionarea lucrurilor în loc să se lase purtată de Isus, de bucuria năvalnică și incomodantă a Evangheliei. Este trist când un preot a închis ușa dorinței; este trist a cădea în funcționalism clerical, este foarte trist.

Criza credinței, în viața noastră și în societățile noastre, are de-a face și cu dispariția dorinței de Dumnezeu. Are de-a face cu somnul spiritului, cu obiceiul de a ne mulțumi să trăim cu ziua, fără a ne întreba despre ce anume vrea Dumnezeu de la noi. Ne-am concentrat prea mult pe hărțile pământului și am uitat să ridicăm privirea spre cer; suntem sătui de atâtea lucruri, dar privați de nostalgia de ceea ce ne lipsește. Nostalgie de Dumnezeu. Ne-am concentrat asupra nevoilor, asupra a ceea ce vom mânca și cu ce ne vom îmbrăca (cf. Mt 6,25), lăsând să se evaporeze dorința spre ceea ce este dincolo. Și ne aflăm în bulimia unor comunități care au tot și adesea nu mai simt nimic în inimă. Persoane închise, comunități închise, episcopi închiși, preoți închiși, consacrați închiși. Pentru că lipsa de dorință duce la tristețe, la indiferență. Comunități triste, preoți triști, episcopi triști.

Să privim însă mai ales la noi înșine și să ne întrebăm: cum merge călătoria credinței mele? Este o întrebare pe care ne-o putem pune astăzi, fiecare dintre noi. Cum merge călătoria credinței mele? Este parcată sau este pe cale? Credința, pentru a porni și a reporni, are nevoie să fie activată de dorință, să intre în joc în aventura unei relații vii și intense cu Dumnezeu. Dar inima mea mai este animată de dorința de Dumnezeu? Sau las ca obișnuința și dezamăgirile s-o stingă? Astăzi, frați și surori, este ziua pentru a pune aceste întrebări. Astăzi este ziua pentru a realimenta dorința. Și ce-i de făcut? Să mergem la "școala dorinței", să mergem la magi. Ei ne vor învăța, în școala lor de dorință. Să privim pașii pe care-i facem și să scoatem câteva învățături.

Ei în primul rând pleacă la apariția stelei: ne învață că trebuie să repornim mereu în fiecare zi, în viață ca și în credință, deoarece credința nu este o armură care pune în ghips, ci o călătorie fascinantă, o mișcare continuă și neliniștită, mereu în căutarea lui Dumnezeu, mereu cu discernământ, pe acel drum.

După aceea, magii la Ierusalim întreabă: întreabă unde este Pruncul. Ne învață că avem nevoie de întrebări, să ascultăm cu atenție întrebările inimii, ale conștiinței; pentru că adesea așa vorbește Dumnezeu, care ni se adresează mai mult cu întrebări decât cu răspunsuri. Și asta trebuie s-o învățăm bine: Dumnezeu ni se ni se adresează mai mult cu întrebări decât cu răspunsuri. Dar să ne lăsăm neliniștiți și de întrebările copiilor, de îndoielile, de speranțele și de dorințele persoanelor din timpul nostru. Drumul este de a ne lăsa întrebați.

De asemenea, magii îl provoacă pe Irod. Ne învață că avem nevoie de o credință curajoasă, căreia să nu-i fie frică să sfideze logicile întunecate ale puterii și să devină semințe de dreptate și de fraternitate în societate unde, și astăzi, atâția Irod seamănă moarte și măcelăresc săraci și nevinovați, în indiferența multora.

În sfârșit, magii se întorc "pe un alt drum" (Mt 2,12): ne provoacă să parcurgem drumuri noi. Este creativitatea Duhului, care face mereu lucruri noi. În acest moment, este și una din misiunile Sinodului pe care-l facem: să mergem împreună în ascultare, pentru ca Duhul să ne sugereze căi noi, drumuri pentru a duce Evanghelia la inima celui care este indiferent, departe, a celui care a pierdut speranța, dar caută ceea ce magii găsesc, "o bucurie foarte mare" (Mt 2,10). A ieși dincolo, a merge înainte.

Însă în apogeul călătoriei magilor este un moment crucial: când ajung la destinație "se prosternă și îl adoră pe Prunc" (cf. v. 11). Adoră. Să ne amintim asta: călătoria credinței găsește elan și împlinire numai în prezența lui Dumnezeu. Numai dacă recuperăm gustul adorației, se reînnoiește dorința. dorința te duce la adorație și adorația te face să reînnoiești dorința. Pentru că dorința de Dumnezeu crește numai stând în fața lui Dumnezeu. Pentru că numai Dumnezeu vindecă dorințele. Anume de ce? Le vindecă de dictatura nevoilor. De fapt, inima se îmbolnăvește atunci când dorințele coincid numai cu nevoile. În schimb, Dumnezeu ridică dorințele și le purifică, le vindecă, vindecându-le de egoism și deschizându-ne la iubirea față de el și față de frați. Pentru aceasta să nu uităm adorația, rugăciunea de adorație, care nu este atât de obișnuit între noi: a adora, în tăcere. Pentru aceasta, să nu uităm adorația, vă rog.

Și mergând astfel, în fiecare zi, vom avea certitudinea, ca și magii, că și în nopțile mai întunecate strălucește o stea. Este steaua Domnului, care vine să se îngrijească de umanitatea noastră fragilă. Să pornim la drum spre el. Să nu dăm apatiei și resemnării puterea de a ne pironi în tristețea unei vieți plate. Să luăm neliniștea Duhului, inimi neliniștite. Lumea așteaptă de la cei care cred un elan reînnoit spre cer. Ca și magii, să ridicăm capul, să ascultăm dorința inimii, să urmăm steaua pe care Dumnezeu o luminează peste noi. Și ca niște căutători neliniștiți, să rămânem deschiși la surprizele lui Dumnezeu. Frați și surori, să visăm, să căutăm, să adorăm.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat