Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Magii, primele roade ale credinței

de Amedeo Lomonaco

Cuvintele papilor despre magi se împletesc cu zilele trăite la Betleem de Sfânta Familie. Din Evanghelia după Matei se citesc aceste cuvinte: "După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim niște magi din Răsărit și întrebau, spunând: «Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm»".

Văzând steaua, se mai citește în Evanghelia după Matei, magii "au fost cuprinși de o bucurie foarte mare. Și, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat". Papa Leon al XIII-lea, în scrisoarea enciclică din 1890, Catholicae Ecclesiae, subliniază că acești înțelepți sunt "numiți primele roade ale vocației noastre și ale credinței". Papa Pius al X-lea, în discursul din 23 decembrie 1903 pentru prezentarea urărilor de Crăciun la Curia Romană, descrie scena Nașterii și, făcând referință la venirea magilor, afirmă că "staulul din Betleem este o școală".

Magii ajung la Betleem conduși de stea. În mesajul radio din 6 ianuarie 1957, Papa Pius al XII-lea îndeamnă să se îndrepte privirea spre Pruncul Isus, care, "așa cum i-a chemat pe magi din Răsărit, tot așa invită și acum pe oamenii din orice neam la plinătatea fericirii prin cunoașterea adevărului și iubirea binelui". Papa Ioan al XXIII-lea, în discursul din 18 decembrie 1958, își îndreaptă gândul "spre persoanele distinse aflate în călătorie" spre Betleem: "spre Isus, închis în sânul neprihănit al Mariei; spre Sfânta Fecioară Maria, expusă la toate greutățile, din obligația ascultării față de Dumnezeu și față de oameni; Iosif, care este cu ea, soț umil și tăcut, fidel și puternic". "Și păstorii și magii - adaugă Papa Roncalli - pornesc la drum, care îi va duce la adorație în peșteră".

Prezența magilor la Betleem introduce dimensiunea misionară a Bisericii: venirea lui Cristos, afirmă Papa Paul al VI-lea la Angelus din 6 ianuarie 1977, "este pentru toți, este universală în intenția sa de mântuire; de aceea este apostolică, este misionară; magii sunt întocmai considerați ca primii reprezentanți ai popoarelor îndepărtate, chemate și ele la credință". Biserica în solemnitatea Epifaniei merge pe urmele celor trei magi și amintește etapele drumului lor. "Calea lor - explică Ioan Paul al II-lea în timpul Sfintei Liturghii din 6 ianuarie 1985 - nu conduce la Ierusalim, la Betleem, ea conduce la Dumnezeu, la acel Dumnezeu care este invizibil, deși se revelează prin ceea ce este vizibil. Cei trei magi au fost chemați să devină martori ai acestui lucru care în revelarea invizibilului este apogeul și limita: Dumnezeu s-a revelat ca om, a devenit om".

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în timpul veghii cu tinerii la 20 august 2005 la Köln, pe esplanada de la Marienfeld, descrie scena venirii magilor la Betleem. "Cu siguranță l-au imaginat pe acest Rege nou-născut în mod diferit". "Noul Rege, în fața căruia s-au prosternat în adorație - explică Benedict al XVI-lea - se diferenția mult de așteptarea lor. Astfel trebuiau să învețe că Dumnezeu este diferit de modul în care noi de obicei ni-l imaginăm". Dumnezeul căutat și adorat de magi "ne invită la acel pelerinaj interior care se numește adorație".

Așadar, magii veniți la Betleem au văzut un copil sărac cu mama sa. Dar au știut să transcende acea scenă așa de umilă "recunoscând în acel Prunc prezența unui suveran". Adică au fost în măsură să "vadă", explică Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii din 6 ianuarie 2021, dincolo de aparență. "Asemenea magilor, și noi trebuie să ne lăsăm instruiți de drumul vieții, marcat de inevitabilele dificultăți ale călătoriei. Să nu permitem ca oboselile, căderile și eșecurile să ne arunce în descurajare. În schimb, recunoscându-le cu umilință, trebuie să facem din ele ocazie pentru a înainta spre Domnul Isus". "Pentru a-l adora pe Domnul trebuie «văzut» dincolo de vălul vizibilului, care adesea se dovedește înșelător. Irod și personalitățile din Ierusalim reprezintă mondenitatea, veșnic sclavă a aparenței. Văd și nu știu să vadă - nu spun că ei nu cred, este prea mult - nu știu să vadă, deoarece capacitatea lor este sclavă a aparenței și în căutare de atracții: ea dă valoare numai lucrurilor senzaționale, lucrurilor care atrag atenția celor mai mulți. Pe de altă parte, în magi vedem o atitudine diferită, pe care am putea s-o definim realism teologal - un cuvânt prea «înalt», dar putem spune așa, un realism teologal -: el percepe cu obiectivitate realitatea lucrurilor, ajungând în sfârșit la înțelegerea că Dumnezeu fuge de orice ostentație. Domnul este în umilință, Domnul este ca acel prunc umil, fuge de ostentație, care este tocmai produsul mondenității. Acest mod de «a vedea» care transcende vizibilul, face în așa fel încât noi să-l adorăm pe Domnul adesea ascuns în situații simple, în persoane umile și marginale. Așadar, este vorba de o privire care, nelăsându-se orbită de focurile artificiale ale exhibiționismului, caută în fiecare ocazie ceea ce nu trece, îl caută pe Domnul".

Magii, amintește în cele din urmă Papa Francisc la 6 ianuarie 2017, "aveau inima deschisă la orizont și au putut să vadă ceea ce arăta cerul pentru că era în ei o dorință care îi determina: erau deschiși la o noutate". Și exprimă "portretul omului credincios, al omului care are nostalgie de Dumnezeu; al celui care simte lipsa propriei case, patria cerească". Reflectă imaginea "tuturor oamenilor care în viața lor nu lasă inima lor să fie anesteziată".

(După Vatican News, 5 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 603.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat