Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cinci lucruri de știut despre noua slujire de catehet

de Hannah Brockhaus

La începutul anului 2021, Papa Francisc a creat slujirea instituită a catehetului în Biserica Catolică prin publicarea scrisorii apostolice Antiquum ministerium ("Slujirea antică").

Vaticanul a publicat în decembrie 2021 mai multe orientări, împreună cu un rit de instituire a slujirii. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știți.

1. Ce este slujirea instituită, aceea de catehet?

O slujire instituită este un tip de slujire formală, vocațională, în cadrul Bisericii Catolice. Aceasta poate fi de laic, cum ar fi un lector sau un acolit, sau de hirotonit, cum ar fi un diacon sau un preot.

Noua slujire instituită de catehet este destinată laicilor care au o chemare specială de a sluji Biserica Catolică în calitate de învățător al credinței.

Slujirea este "stabilă", ceea ce înseamnă că durează toată viața, indiferent dacă persoana respectivă desfășoară în mod activ această activitate în fiecare parte a vieții sale.

Catehetul colaborează cu episcopul locului și cu preoții în predarea învățăturii credinței către comunitatea locală.

2. Dar eu cunosc cateheți, deci cum poate fi aceasta o noutate?

În prezent, există mulți cateheți care slujesc Biserica la nivel parohial. Dar slujirea de catehet este legată de dieceză, iar catehetul este la dispoziția episcopului diecezan.

Catehetul este dedicat transmiterii credinței prin proclamare și instruire; el sau ea nu are niciun fel de responsabilitate liturgică. Dar cateheții pot fi un beneficiu mai ales în locurile unde sunt puțini preoți.

Cele două categorii principale de misiuni ale cateheților sunt catehizarea, sau predarea credinței, și participarea la apostolat.

3. Cine poate fi acest tip de catehet?

Această slujire este rezervată, cu câteva mici excepții, laicilor catolici care, de asemenea, nu fac parte dintr-o congregație sau institut religios.

Episcopul este responsabil de alegerea bărbaților și femeilor care vor fi instituiți în această slujire catolică în dieceza sa, dar Vaticanul a sugerat că cei mai potriviți candidați sunt cei care au "o credință profundă și o maturitate umană", sunt participanți activi la viața comunității creștine și "capabili să îi primească pe ceilalți, să fie generoși și să trăiască o viață de comuniune fraternă".

Candidații ar trebui să fie pregătiți în mod corespunzător printr-o "formare biblică, teologică, pastorală și pedagogică adecvată". Experiența anterioară de cateheză este, de asemenea, o condiție prealabilă.

Catolicii adulți botezați care au primit sacramentele Primei Sfintei Împărtășanii și al Confirmațiunii și care doresc să fie instituiți în slujirea de catehet pot prezenta episcopului lor diecezan o cerere scrisă și semnată.

Vaticanul a subliniat "aspectul vocațional" al slujirii, îndemnându-i pe episcopi să discearnă cu atenție cu privire la admiterea fiecărui candidat.

În Antiquum ministerium, Papa Francisc a descris calitățile pe care Biserica le caută la participanții la noua slujire laică. El a scris: "Catehetul este chemat, în primul rând, să exprime competența sa în slujirea pastorală a transmiterii credinței care se dezvoltă în diferitele sale etape: de la prima vestire, care introduce la kerygma, la instruirea care face conștienți de viața nouă în Cristos și pregătește îndeosebi la sacramentele inițierii creștine, până la formarea permanentă care permite fiecărui botezat să fie gata mereu «să răspundă oricui cere cont de speranță» (1Pt 3,15)".

"Catehetul este, în același timp, martor al credinței, învățător și mistagog, însoțitor și pedagog care instruiește în numele Bisericii", a spus papa.

4. Care este ritul instituirii în slujirea de catehet?

Ritul instituirii este un ritual liturgic prin care se conferă rolul de catehet. Slujirea este conferită de către episcop sau de către un preot delegat de acesta, fie în cadrul unei Liturghii, fie în cadrul unei liturgii a cuvântului, urmând ritul liturgic publicat de Sfântul Scaun la 13 decembrie.

Dacă instituirea are loc în timpul Liturghiei, după proclamarea Evangheliei, un preot sau un diacon îi va chema pe nume pe fiecare dintre candidați, care se vor prezenta episcopului, răspunzând: "Iată-mă". Ritul sugerează, de asemenea, ca episcopul să țină o scurtă omilie despre rolul catehetului. Există o invitație la rugăciune, o binecuvântare și se înmânează un crucifix fiecărui nou catehet.

5. Pe lângă predarea credinței, Vaticanul spune că unii cateheți instituiți pot celebra "exorcisme minore". Ce înseamnă acesta?

În Biserica Catolică, există două tipuri de exorcisme: cele "majore" și cele numite "simple" sau "minore".

Când cineva se referă la exorcism, cel mai probabil vorbește despre actul de a alunga demonii sau spiritele rele din oameni, locuri sau obiecte posedate sau chinuite de acestea. Acesta este exorcismul major, o practică rezervată unui preot catolic delegat de episcopul său pentru a îndeplini această misiune în cadrul propriei dieceze.

(N. trad.: Exorcizarea minoră sau simplă face parte din Ritualul Botezului copiilor și din Ritualul Inițierii creștine a adulților.)

Orientările pentru slujirea de catehet notează că un episcop diecezan poate delega "«cateheți cu adevărat demni și pregătiți în mod corespunzător» pentru a celebra exorcizările minore" pentru catehumenii care se pregătesc să fie primiți în Biserica Catolică.

(După Catholic News Agency, 26 decembrie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Scrisoarea apostolică în formă de "motu proprio" a suveranului pontif Francisc "Antiquum ministerium" cu care este instituită slujirea de catehet


 

lecturi: 1181.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat