Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Orașul german va găzdui următoarea întâlnire europeană de Taizé

De la Torino la Rostock

de Charles de Pechpeyrou

Se va desfășura la Rostock, oraș maritim din nord-estul Germaniei, următoarea întâlnire europeană a tinerilor de la Taizé: a anunțat asta la Torino priorul comunității ecumenice, fratele Alois, la sfârșitul primei faze a celei de-a 44-a ediții a "pelerinajului de încredere pe pământ" - așa de puternic voit de fondator, fratele Roger - împărțită în două anul acesta din cauza pandemiei de covid-19. De fapt, în aceste ultime zile era prezent în orașul piemontez numai un mic grup de tineri care proveneau în mod prevalent din regiune, în timp ce partea cea mai mare a tinerilor a urmărit tradiționala întâlnire de sfârșit de an prin Internet. "Ne vom revedea la Torino de la 7 la 10 iulie, cu tinerii care vor fi în măsură să vină din propria țară, dacă o vor permite condițiile sanitare. Deja acum adresez tuturor o invitație călduroasă să fie prezenți", a spus priorul în ultima sa meditație zilnică.

După mari metropole europene, ca Torino, Madrid sau Basilea, frații din Taizé au ales deci Rostock, port la Marea Baltică, drept următoare etapă a "pelerinajului de încredere", pentru a manifesta apropierea lor față de toți tinerii, inclusiv cei care nu trăiesc în principalele centre urbane ale continentului. "Este de mult timp că suntem așteptați acolo în această regiune - a indicat fratele Alois - acolo diferitele Biserici creștine și autorități civile pregătesc o primire călduroasă, în pofida climei reci". O decizie primită cu bucurie de responsabila grupului tineretului catolic din Meclemburg-Pomerania Anterioară, Isabell Fedkte: "Mulți tineri din landul nostru au mers deja în Franța unde au putut experiment marele sentiment de ospitalitate al fraților - a spus ea - acum Taizé vine la noi, deci este vorba de o mare oportunitate de perceput".

Pentru anul 2022, comunitatea din Taizé a prevăzut alte evenimente, ale căror condiții vor depinde oricum de evoluția situației sanitare mondiale. Un pelerinaj în Țara Sfântă se va desfășura de la 8 la 15 mai, organizat de diferitele Biserici locale în colaborare cu institutul ecumenic de studii teologice Tantur. Întâlnirea tradițională de prietenie între tineri musulmani și creștini va avea loc la Taizé de la 13 la 17 iulie, în timp ce la sfârșitul lui august este prevăzută săptămâna de reflecție pentru cei de 18-35 de ani, în timpul căreia tinerii care doresc vor putea participa la un program special despre protecția biodiversității. În sfârșit, a amintit priorul, de-a lungul întregului an 2022, la Taizé și în alte locuri, se va reflecta asupra acestei chemări: "A deveni artizani ai unității".

În ultima sa meditație, fratele Alois s-a oprit asupra mai multor tematici, începând de la problema migratoare. "Am venit la Torino direct de la Lampedusa, unde cu unul dintre frații mei am petrecut Crăciunul - a relatat călugărul german - și încă sunt foarte marcat de ceea ce am văzut acolo. Aproape în fiecare zi ajung pe insulă migranți luați de pe mare de bărcile gărzii de coastă. O pătură, un pahar de apă, o privire fraternă, un gest de încurajare: împreună cu surorile care se află acolo, nu putem face mai mult pentru a-i primi". La Lampedusa "simțim puternic una din fracturile umanității noastre, cea între Europa și Africa", a subliniat priorul de Taizé, cerând popoarelor din bătrânul continent să "nu abandoneze aceste locuri periferice unde ajung atâția migranți. Numai solidaritatea întregii Europe va garanta o primire care respectă demnitatea persoanelor care vin", a îndemnat fratele Alois, reafirmând în afară de asta că "fracturile umanității nu sunt departe, ci și la ușile noastre", și lansând un apel să "depășească barierele și să creeze prietenii".

(După L'Osservatore Romano, 3 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 547.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat