Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 ianuarie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua! La mulți ani!

Începem anul nou încredințându-l Mariei Născătoare de Dumnezeu. Evanghelia de la liturgia de astăzi vorbește despre ea, trimițându-ne din nou la încântarea ieslei. Păstorii merg fără întârziere spre peșteră și ce găsesc? Îi găsesc - spune textul - "Pe Maria, pe Iosif și copilul culcat în iesle" (Lc 2,16). Să ne oprim asupra acestei scene și să ne-o imaginăm pe Maria care, ca mamă duioasă și grijulie, tocmai l-a culcat pe Isus în iesle. În acea culcare putem vedea un dar oferit nouă: Sfânta Fecioară Maria nu-l ține pe Fiul pentru sine, ci ni-l prezintă nouă; nu-l strânge numai în brațele sale, ci îl depune pentru a ne invita să-l privim, să-l primim și să-l adorăm. Iată maternitatea Mariei: Fiul care s-a născut ni-l oferă nouă tuturor. Mereu dându-l pe Fiul, indicându-l pe Fiul, niciodată ținându-l ca pe ceva propriu pe Fiul, nu. Și astfel în timpul întregii vieți a lui Isus.

Și depunându-l în fața ochilor noștri, fără a spune un cuvânt, ne dăruiește un mesaj minunat: Dumnezeu este aproape, la îndemână. Nu vine cu puterea celui care vrea să fie temut, ci cu fragilitatea celui care cere să fie iubit; nu judecă din înaltul unui tron, ci ne privește de jos ca frate, mai mult, ca fiu. Se naște mic și nevoiaș pentru ca nimeni să nu mai trebuiască să se rușineze de sine însuși: chiar atunci când trăim experiența slăbiciunii noastre și a fragilității noastre, putem să-l simțim pe Dumnezeu și mai aproape, pentru că ni s-a prezentat așa, slab și fragil. Este Dumnezeul-prunc care se naște pentru a nu exclude pe nimeni. Pentru a ne face să devenim toți frați și surori.

Iată, așadar: noul an începe cu Dumnezeu care, în brațele Mamei și culcat într-o iesle, ne încurajează cu duioșie. Avem nevoie de această încurajare. Încă trăim timpuri nesigure și dificile din cauza pandemiei. Atâția sunt înfricoșați de viitor și împovărați de situații sociale, de probleme personale, de pericolele care provin din criza ecologică, de nedreptăți și de dezechilibre economice planetare. Privind la Maria având în brațe pe Fiul său, mă gândesc la tinerele mame și la copiii lor care fug de războaie și foamete sau așteptând în lagărele pentru refugiați. Sunt atâția! Și contemplând-o pe Maria care îl culcă pe Isus în iesle, punându-l la dispoziția tuturor, amintim că lumea se schimbă și viața tuturor se îmbunătățește numai dacă ne punem la dispoziția celorlalți, fără a aștepta ca să înceapă ei să facă asta. Dacă devenim artizani de fraternitate, vom putea să țesem din nou firele unei lumi sfâșiate de războaie și violențe.

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Păcii. Pacea "este în același timp dar de sus și rod al unei angajări împărtășite" (Mesaj pentru a LV-a Zi Mondială a Păcii, 1). Dar de sus: trebuie implorată de la Isus, pentru că singuri nu suntem în măsură s-o păstrăm. Putem construi cu adevărat pacea numai dacă o avem în inimă, numai dacă o primim de la Principele păcii. Însă pacea este și angajarea noastră: cere să facem primul pas, cere gesturi concrete. Se zidește cu atenția față de cei din urmă, cu promovarea dreptății, cu curajul iertării, care stinge focul urii. Și are nevoie și de o privire pozitivă: să ne privim mereu - în Biserică precum și în societate - nu la răul care ne desparte, ci la binele care ne poate uni! Nu este de folos să capitulăm și să ne plângem, ci să ne suflecăm mânecile pentru a construi pacea. Născătoarea de Dumnezeu, Regina păcii, la începutul acestui an să dobândească înțelegere inimilor noastre și întregii lumi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

La începutul anului nou urez tuturor pacea, care este compendiul oricărui bine. Pace! Schimb din inimă și cu recunoștință salutul domnului președinte al Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și asigur rugăciunea mea pentru el și pentru poporul italian.

Astăzi este Ziua Mondială a Păcii, inițiată de Sfântul Paul al VI-lea în 1968. În mesajul din acest an am subliniat că pacea se construiește cu dialogul între generații, cu educația și cu munca. Fără aceste trei elemente, lipsesc temeliile.

Mulțumesc pentru toate inițiativele promovate în lume cu ocazia acestei zile, compatibil cu situația de pandemie; îndeosebi pentru veghea desfășurată aseară în Domul din Savona ca exprimare a Bisericii din Italia.

Salut participanții la manifestarea "Pace în toate ținuturile", organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" aici la Roma și în atâtea părți ale lumii - sunt buni aceștia de la "Sfântul Egidiu", sunt buni! - în colaborare cu diecezele și parohiile. Mulțumesc pentru prezența voastră și pentru angajarea voastră!

Și vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini! Salut tinerii din Curtatone, familiile din Forlimpopoli, credincioșii din Padova și cei din Comun Nuovo, aproape de Sotto il Monte - patria Sfântului Ioan al XXIII-lea, papa enciclicei Pacem in terris, mai actuală ca oricând!

Să mergem acasă gândindu-ne: pace, pace, pace! Este nevoie de pace. Priveam imaginile de la programul "A sua immagine" astăzi, despre război, despre evacuați, despre mizerii... Dar asta se întâmplă astăzi în lume. Vrem pace!

Urări tuturor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. La mulți ani! Poftă bună și la revedere pe mâine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 372.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat