Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

30 decembrie 2021

SPECIAL FIDES

MISIONARI UCIȘI ÎN ANUL 2021

"Câte persoane generoase au pătimit și au murit aici în Slovacia din cauza numelui lui Isus! O mărturie făcută din iubire față de Cel pe care l-au contemplat îndelung. Până acolo încât să se asemene cu El, și în moarte. Dar mă gândesc și la timpurile noastre, în care nu lipsesc ocazii pentru a da mărturie".

Papa Francisc, Budapesta, 14 septembrie 2021

*

MISIONARII UCIȘI ÎN ANUL 2021

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - În anul 2021, conform informațiilor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 22 de misionari: 13 preoți, 1 călugăr, 2 călugărițe, 6 laici. Conform repartiției continentale, numărul cel mai ridicat se înregistrează în Africa, unde au fost uciși 11 misionari (7 preoți, 2 călugărițe, 2 laici, urmează America, cu 7 misionari uciși (4 preoți, 1 călugăr, 2 laici), apoi Asia, unde au fost uciși 3 misionari (1 preot, 2 laici) și Europa, unde a fost ucis 1 preot. În ultimii ani, Africa și America se alternează pe primul loc în acest clasament tragic. Din 2000 până în 2020, conform datelor noastre, au fost uciși în lume 536 misionari.

Lista anuală a Agenției Fides, de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze pe toți creștinii angajați în vreun fel în activitatea pastorală, morți în mod violent, nu în mod expres "din ură față de credință". Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei. În același mod folosim termenul "misionar" pentru toți botezații, conștienți că "în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare" (EG 120).

"Nu puteau să nu dea mărturie"

Așa cum evidențiază puținele informații care s-au putut aduna cu privire la biografiile lor și la circumstanțele morții, misionarii uciși nu erau în evidență pentru opere sau activități eclatante, ci "pur și simplu" dădeau mărturie despre credința lor în contexte de violență, de inegalitate socială, de exploatare, de degradare morală și ambientală, unde samavolnicia celui mai puternic asupra celui mai slab este regulă de comportament, fără niciun respect față de viața umană, față de orice drept și față de orice autoritate. Încă o dată acești preoți, călugări, călugărițe și laice, erau conștienți de toate acestea, adesea erau născuți chiar în acea țară unde au murit, deci nu erau niște necugetați sau niște naivi, ci "atunci când totul recomanda să tacă, să se pună la adăpost, să nu mărturisească credința, nu puteau, nu puteau să nu mărturisească" (Papa Francisc, Budapesta, 14 septembrie 2021). Din Africa în America, din Asia în Europa, au împărtășit cu frații și surorile pe care îi aveau alături în viața cotidiană, cu riscurile sale și fricile sale, violențele sale și privațiunile sale, purtând în gesturile mici de fiecare zi mărturia creștină ca germen de speranță.

Parohi uciși în comunitățile lor, în Africa și în America, torturați, sechestrați de criminali care căutau comori inexistente sau erau atrași de mirajul răscumpărărilor ușoare sau pentru a reduce la tăcere glasuri incomode, care îndemnau să nu se supună pasiv regimului delictului; preoți angajați în operele sociale, ca în Haiti, uciși pentru a răpi de la ei ceea ce le era de folos pentru a gestiona aceste activități, sau uciși chiar de cei care îi ajutau, ca în Franța, sau în Venezuela, unde un călugăr a fost ucis de hoți chiar în școala unde îi învăța pe tineri să-și construiască un viitor; călugărițe răpite și ucise cu sânge rece de bandiții din Sudanul de Sud. De asemenea atâția laici, al căror număr crește: cateheți uciși din ciocnirile armate împreună cu comunitățile pe care le animau în Sudanul de Sud; tineri uciși de călăi în timp ce se ocupau să ducă ajutoare celor evacuați care fugeau de ciocnirile dintre armată și luptători de gherilă în Myanmar; o misionară laică asasinată brutal pentru a fura un celular în Peru; un tânăr explodat pe o mină în Republica Centrafricană în timp ce mergea cu mașina misiunii; un catehet indigen, activist pentru respectarea drepturilor umane în formă nonviolentă, ucis în Mexic. Toți "nu puteau, nu puteau să nu dea mărturie" cu forța vieții lor dăruite din iubire, luptând în fiecare zi, pașnic, împotriva prepotenței, violenței, războiului.

"Uciși de un glonț de pistol pentru că au spus adevărul cu opere de pace"

Misionarii uciși din această listă sunt ca vârful aisbergului. Listele pregătite anual de Agenția Fides sunt mereu provizorii, deoarece se limitează să adune numele persoanelor despre care există informații sigure, deși sunt puține. La ei trebuie adăugată lunga listă a multora, despre care probabil nu se va afla nimic vreodată sau al căror nume nici nu se cunoaște, care în fiecare colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos.

Drept confirmare aducem aceste trei exemple, din Africa, America și Asia, continente udate de sângele atâtor bărbați și femei de pace. Dieceza de Tombura-Yambio, în Sudanul de Sud, este însângerată de un război civil fără cartier care continuă de mulți ani în tot teritoriul național. Curia diecezană a trimis la Agenția Fides o listă de 16 nume între cateheți, lideri de grupuri, lucrători pastorali uciși în anul 2021 în timpul ciocnirilor armate (vezi Fides 11/11/2021). Însoțind numele lor, episcopul, monseniorul Edward Hiiboro Kussala, subliniază: "Toți aceștia au fost uciși cu violența armelor! Luați în vizor și uciși de un glonț de pistol pentru că au spus adevărul cu fapte de pace!". Numele lor: Luke Asogorenge (catehet), Claudio Leopard (catehet), John Babayo (tânăr lider), Matthew Paul (catehet), Moses Batingbayo Angelo (catehet), Matthew Minisare (catehet), Andrew Suanyo (catehet), Santo Paingo (lider spiritual), Mary Nako (Acțiunea Catolică), Charles Ueyo (catehet), Atilio Gadia (membru al consiliului parohial), William Tere (dirijor al corului), Peter Maakara (lider spiritual), Henry Romai (catehet), Juliano Ambrose Otwali (dieceza de Makakal, catehet), Arop Okew (dieceza de Malakal, catehet).

Al doilea exemplu vine din Mexic. Michele Colosio, 42 de ani originar din Borgosatollo (Italia), a fost ucis la 11 iulie 2021 la San Cristobal de Las Casas, în Chiapas, împușcat cu pistolul de o persoană aflată pe motocicletă (vezi Fides 14/7/2021). În tinerețe a studiat și a lucrat ca radiolog într-un spital italian, după aceea, din 2011, era în Mexic, angajat în cooperare, îndeosebi pentru promovarea dreptului la sănătate. Într-un teritoriu unde violența este răspândită, Michele s-a remarcat prin zâmbetul său și prin slujirea sa adusă celor din urmă. Catolic, Michele nu era legat în angajarea sa de nicio realitate eclezială, însă parcursul său de viață l-a dus în America de Sud, pentru a coordona diferite proiecte pentru instruirea tinerilor din zonele rurale mai sărace, prin îngrijirea unui teren și creșterea animalelor din curte, pentru că era convins că "trebuie să dăruim, trebuie să ajutăm, trebuie să ne unim ca popor de frați, fără distincție de limbi, granițe și culoare a pielii".

În sfârșit, Myanmar, unde conflictul civil a asumat forma de "atrocitate sfâșietoare și oribilă", cum l-a definit cardinalul Charles Maung Bo, arhiepiscop de Yangon și președinte al Conferinței Episcopale. La 24 decembrie, ajunul de Crăciun, cel puțin 35 de civili nevinovați, toți catolici, locuitori din satul Mo So, în teritoriul orașului Hpruso, între care femei și copii, au fost uciși de militari și trupurile lor au fost incendiate. Refugiații din acea zonă fugeau ca urmare a unei ofensive a armatei. "Faptul că trupurile persoanelor ucise, arse și mutilate, au fost găsite în ziua de Crăciun face și mai emoționantă și grețoasă această tragedie înspăimântătoare", a afirmat cardinalul Bo. "În timp ce mare parte din lume celebra nașterea Domnului nostru Isus Cristos, oamenii din satul Mo So au îndurat șocul teribil și durerea unui act criminal de inumanitate" (vezi Fides 28 și 29/12/2021)

Ca apostolii și noi putem atinge astăzi carnea suferindă și glorioasă a lui Cristos în istoria de fiecare zi și să împărtășim cu toți un destin de speranță

"Ca apostolii și primii creștini, spune și noi cu toate forțele noastre: «Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit» (Fap 4,20). Tot ceea ce am primit, tot ceea ce Domnul ne-a oferit treptat, ne-a dăruit pentru ca să-l punem în joc și să-l dăruim gratuit celorlalți. Ca și apostolii care au văzut, au auzit și au atins mântuirea lui Isus (cf. 1In 1,1-4), tot așa și noi putem astăzi să atingem carnea suferindă și glorioasă a lui Cristos în istoria de fiecare zi și să găsim curajul de a împărtăși cu toți un destin de speranță, acea caracteristică neîndoielnică ce se naște din faptul de a ști că suntem însoțiți de Domnul. Fiind creștini nu putem să-l ținem pe Domnul pentru noi înșine: misiunea evanghelizatoare a Bisericii exprimă valența sa integrală și publică în transformarea lumii și în păzirea creației" (Papa Francisc, Mesajul pentru Ziua Misionară Mondială 2021).

*

PANORAMA CONTINENTELOR

AFRICA

În Africa au fost uciși 7 preoți, 2 călugărițe, 2 laici (11).

Angola - părintele Manuel Ubaldo Jáuregui Vega, columbian, din Institutul pentru Misiuni Externe din Yarumal, a fost asasinat la Zango, localitate din Viana, Luanda, la 7 martie 2021, în timpul unei agresiuni ca urmare a unui accident rutier ușor.

Nigeria - preotul John Gbakaan Yaji, paroh la Gulu, în dieceza de Minna, a fost ucis la 15 ianuarie 2021 de-a lungul străzii Lambata- Lapai, de bărbați înarmați care au asaltat mașina în care călătorea. Trupul său a fost găsit aproape de stradă, legat de un copac.

Preotul Ferdinand Fanen Ngugban, a fost ucis de bărbați înarmați în dimineața zilei de 30 martie 2021, în parohia "St. Paul" din Ayetwar, dieceza de Katsina-Ala, statul Benue, în timpul unui raid de bărbați înarmați în zonă.

Preotul Alphonsus Bello a fost ucis în noaptea de 20 mai 2021, când un grup de bărbați înarmați a asaltat parohia "St. Vincent Ferrer" la Malunfashi, în statul Katsina, și l-a răpit împreună cu un alt preot. Trupul său fără viață a fost găsit în dimineața din ziua următoare.

Preotul Luke Adeleke a fost ucis într-o tentativă de sechestrare, în timp ce era în casă după ce a celebrat Liturghia din ajunul de Crăciun, în seara de 24 decembrie, lovit de gloanțe trase de o bandă de bărbați înarmați în localitatea Ogunmakin Obafemi Owode.

Burkina Faso - trupul preotului Rodrigue Sanon, paroh în dieceza de Banfora, care dispăruse la 19 ianuarie 2021 în timp ce mergea la o întâlnire a preoților cu episcopul a fost găsit la 21 ianuarie, în pădurea din Toumousseni, la circa douăzeci de kilometri de Banfora.

Republica Centrafricană - Omer Dalyom Dallet, douăzeci de ani, a fost ucis de explodarea unei mine care la 5 mai 2021 a aruncat în aer mașina condusă de un misionar din Misiunea catolică din Niem, fiind rănit, în care Omer mergea pentru a vizita sora internată în spital.

Sudanul de Sud - sora Mary Daniel Abut și sora Regina Roba, din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus, au fost ucise cu sânge rece în timpul ambuscadei de-a lungul autostrăzii Juba-Nimule, la 16 august 2021. În timp ce fugeau după asaltul bandiților la adresa autobuzului în care călătoreau, au fost ajunse și ucise.

Peter Bata, catehet șef, a fost ucis împreună cu alte persoane la 26 octombrie 2021 în timpul asaltului unui grup înarmat la parohia catolică din Mupoi.

Uganda - preotul Joshephat Kasambula, fost parog de Lwamata în dieceza de Kiyinda-Mityana, a fost asasinat cu sânge rece în seara zilei de 18 august 2021 de o persoană cunoscută ca dependentă de droguri.

AMERICA

În America au fost uciși 4 preoți, 1 călugăr, 2 laici (7).

Venezuela - fratele Luigi Maganiello, călugări de la La Salle, a fost lovit cu violență de tâlharii pe care i-a descoperit în timp ce furau în localurile școlii din Barquisimeto, în noaptea între 5 și 6 ianuarie 2021.

Mexic - preotul Gumersindo Cortés González, paroh al parohiei "Cristo Rey", la Dolores Hidalgo, Guanajuato, a dispărut la 27 martie 2021. Ziua următoare a fost găsit cadavrul aproape de mașina sa, cu semne de violență și de gloanțe.

Fratele Juan Antonio Orozco Alvarado, OFM, a fost victimă, împreună cu alte persoane, a unei ciocniri între bande armate care își disputau teritoriul, la 12 iunie 2021, în timp ce el celebra Liturghia în comunitatea din Tepehuana de Pajaritos, în statul Zacatecas, Jalisco.

Simón Pedro Pérez López, indigen tzozil, catehet din dieceza de San Cristóbal de las Casas, activist al drepturilor umane, a fost ucis în dimineața zilei de 5 iulie 2021 de un necunoscut pe motocicletă care l-a împușcat în cap.

Trupul fără viață al preotului José Guadalupe Popoca a fost găsit în dimineața zilei de 31 august 2021 în interiorul parohiei sale, la Galeana, municipiul Zacatepec, în statul Morelos. A fost ucis noaptea cu gloanțe de armă în cap.

Peru - Nadia de Munari, misionară laică italiană, din Operazione Mato Grossi (OMG) a murit sâmbătă 24 aprilie 2021 după ce a fost agresată brutal cu o sabie în somn, cu câteva zile înainte, în timpul unui furt.

Haiti - La 6 septembrie 2021, la Cap Haitien, preotul André Sylvestre, a fost agresat de doi tineri pe motocicletă în timp ce ieșea dintr-o bancă purtând o geantă. Împușcat cu gloanțe de armă, a murit în sala de operați.

ASIA

În Asia au fost uciși 1 preot și 2 laici (3).

Filipine - În seara de 24 ianuarie 2021, bărbați înarmați l-au ucis pe preotul Rene Bayang Regalado, în timp ce se întorcea la Seminarul "Sfântul Ioan al XXIII-lea" în satul Patpat, provincia Bukidnon, pe insula Mindanao, împușcându-l cu mai multe gloanțe în cap.

Myanmar - Doi tineri catolici de 18 ani, Alfred Ludo și Patrick Bo Reh care se ocupau să ducă hrană și ajutoare umanitare evacuaților care fugeau din conflictul dintre armata regulamentară birmană și forțele populare de apărare, au fost uciși de călăi la 27 mai 2021.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot.

Franța - părintele Olivier Maire, superior provincial al Societății Mariei (Monfortani), a fost asasinat la 9 august 2021, în casa provincială din Saint Lauret sur Sevre, în Franța, de un cetățean ruandez pe care-l găzduia de mult timp în comunitate și de care se îngrijea.

*

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Fratele Luigi Manganiello, 49 de ani de la Frații Școlilor Creștine (FSC), congregație întemeiată de sfântul Ioan Baptiste de La Salle ("Lasalieni"), a fost lovit cu violență la corp și la cap cu un obiect contondent de hoții pe care-i descoperise în timp ce furau în localurile școlii în care învăța, în centrul localității Barquisimeto (Venezuela). Trupul său fără viață a fost găsit în dimineața de 6 ianuarie 2021 de unul dintre paznici. Călugărul, fiu din părinți italieni emigrați în Venezuela, s-a născut la Puerto Cabello. Era cunoscut, iubit și stimat pentru activitatea sa printre tineri, desfășurată de mulți ani în Colegiul La Salle, precum și ca profesor și coordonator al pastorației tinerilor și al pastorației vocaționale. Făcea parte și din consiliul director al Asociației venezuelane a Educației catolice. În 2016 a fost ucis paznicul de la aceeași școală, Ramón Ramírez.

(Agenția Fides 08/01/2021)

Pr. John Gbakaan Yaji, 38 de ani, paroh al bisericii "Sfântul Anton" din Gulu, în dieceza de Minna, în Nigeria, a fost ucis la 15 ianuarie 2021 de-a lungul străzii Lambata-Lapai. Părintele Gbakaan, împreună cu fratele său și cu un alt preot, la 14 ianuarie a mers la Makurdi, în statul Benue, pentru a o vizita pe mama sa. Ziua următoare, 15 ianuarie, pe calea de întoarcere, preotul și fratele au fost atacați de bărbați înarmați de-a lungul străzii. Asaltul a avut loc pe la ora 9 seara, pe lângă satul Tufa. Cei doi bărbați au fost capturați de bandiți înarmați, care au sunat după aceea la dieceza de Minna, cerând o răscumpărare. Însă între timp trupul fără viață al preotului a fost găsit, legat de un copac, pe lângă strada unde a avut loc răpirea. Părintele Gbakaan ar fi fost ucis de lovituri de sabie, așa de violente încât a fost dificilă recunoașterea. În pădure a fost găsită și mașina în care călătorea. Preotul este amintit ca o persoană umilă și gentilă, dedicată slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor.

(Agenția Fides 18/1/2021)

Preotul Rodrigue Sanon, paroh de Soubanganyedougou, în dieceza de Banfora, în Burkina Faso, a dispărut la 19 ianuarie 2021, în timp ce mergea la Banfora, unde n-a mai ajuns, pentru o întâlnire a preoților cu episcopul, monseniorul Lucas Kalfa Sanon. Cercetările efectuate au dus la găsirea mașinii sale și a trupului său fără viață, la 21 ianuarie, în pădurea din Toumousseni, la circa douăzeci de kilometri de Banfora. Vestea morții preotului a provocat durere și întrebări în dieceză, mai ales printre credincioșii din parohia unde era paroh din 2018, care s-au întrebat dacă uciderea a fost operă a bandiților sau a teroriștilor, dat fiind contextul de nesiguranță din Burkina Faso, denunțat în multe ocazii de episcopi, care au implicat și preoți și credincioși.

(Agenția Fides 21, 22 și 23/1/2021)

Bărbați înarmați neidentificați l-au ucis, în seara de 24 ianuarie, pe preotul filipinez pr. Rene Bayang Regalado, în timp ce se întorcea la Seminarul "Sfântul Ioan al XXIII-lea" în satul Patpat, pe lângă Malaybalay, oraș din provincia Bukidon, pe marea insulă Mindanao, în sudul Filipinelor. Poliția a confirmat că preotul Regalado a fost ucis în apropiere de Seminar "cu mai multe gloanțe trase în cap". Criminalii au oprit mașina sa pe o stradă izolată, trupul său se alfa la circa trei metri distanță de mașină. "Ochiul său stâng avea contuzii ca și cum ar fi fost lovit înainte de moartea sa", a afirmat poliția, de asemenea brațul stâng al preotului era "legat cu o funie de culoare albă". Preotul Regalado era cunoscut și ca "Paring Bukidnon" ("preot de la munte"), deoarece vizita adesea comunitățile mai izolate, susținând problemele legate de viața și de necesitățile agricultorilor, promovând agricultura biologică și sustenabilă. Conform investigatorilor de la poliție, preotul Regalado a primit în trecut amenințări cu moartea.

(Agenția Fides 25/1/2021)

Părintele Manuel Ubaldo Jáuregui Vega, 36 de ani, misionar xaverian din Yarumal (Institut pentru Misiunile Externe din Yarumal), născut la Cúcuta, Columbia, a fost asasinat la Zango, localitatea Viana, Luanda, capitala Angolei, unde activa de 6 ani, ca vice-paroh al parohiei "Preasfânta Treime". În după-amiaza de duminică 7 martie 2021, în cursul unui accident ușor într-o parcare, preotul a vătămat o motocicletă cu mașina sa. Coborând din mașină pentru a vedea daunele, proprietarul motocicletei l-a asaltat cu armă albă provocându-i răni grave. Dus la spital, a murit acolo puțin după aceea. Agresorul a fost arestat.

(Agenția Fides 09/03/2021)

A fost găsit mort părintele Gumersindo Cortés González, paroh al parohiei "Cristo Rey", la Dolores Hidalgo, Guanajuato, în Mexic. Preotul a dispărut sâmbătă 27 martie. Ziua următoare, Procuratura statului Guanajuato a semnalat găsirea cadavrului aproape de mașina sa, în teritoriul comunal din Dolores Hidalgo. Trupul prezenta, conform poliției, semne de violență și de gloanțe de armă. Dieceza de Celaya s-a întristat pentru moartea violentă a preotului, precum și pentru moartea atâtor alte persoane, victime ale violenței care s-a dezlănțuit în zonă, nu numai ca urmare a luptei dintre bande pentru controlul traficului de droguri, ci și pentru furturile, șantajele și violența care lovesc cu frecvență tot mai mare persoanele. Preotul, din dieceza de Celaya, s-a născut la 13 ianuarie 1957 și a fost hirotonit preot la 9 martie 1983.

(Agenția Fides 30/03/2021)

Părintele Ferdinand Fanen Ngugban, preot nigerian, a fost ucis de bărbați înarmați în dimineața de 30 martie 2021. Hirotonit preot în 2015, actualmente desfășura slujirea în parohia "St. Paul" din Ayetwar, dieceza de Katsina-Ala, în statul Benue. Conform declarațiilor diecezei, la 30 martie, după ce a celebrat Liturghia, părintele Ferdinand se pregătea să plece pentru Liturghia Crismei care avea să fie celebrată în catedrala "Sfântul Gerardo Maiella", când a izbucnit o răzmeriță printre evacuații interni, care s-au refugiat în localurile parohiei. Părintele Ferdinand, ieșind pentru a înțelege motivul neînțelegerii, a fost lovit la cap în timp ce încerca să se pună la adăpost după ce a văzut bărbați înarmați. Împreună cu el au fost ucise alte șase persoane. În timpul raidului grupului armat au fost vătămate și incendiate casele și au fost jefuite satele din zonă. În afară de populație, în Nigeria au fost victime ale violenței în ultimele luni și mulți preoți, adesea a fost vorba de sechestre cu scop de răscumpărare sau de ucideri.

Nadia de Munari, misionară laică italiană, 50 de ani, care aparținea la grupul de voluntari din Operazione Mato Grosso (OMG) care activau în Peru, a murit sâmbătă 24 aprilie 2021 după ce a fost agresată brutal cu o sabie în timp ce dormea. Agresiunea a avut loc în noaptea de 21 aprilie în casa familie unde locuia și activa, în cartierul sărac Nuevo Chimbote, un cartier urban enorm în periferia orașului, pe coasta de nord din Peru. Misionara încă era în viață dimineața următoare, când a fost găsită în camera sa, și transportată la spital și operată, dar a decedat datorită gravității rănilor în diferitele părți ale corpului. Episcopul diecezei de Chimbote, monseniorul Ángel Francisco Simón Piorno, a afirmat că a fost vorba de o crimă oribilă, care a aruncat în consternare întreaga dieceză, și a amintit că Nadia era responsabilă de șase grădinițe și de o școală elementară pentru 500 de copii, și de mesele pentru săraci de care se ocupă Operazione Mato Grosso. În afară de a da hrană gratuit minorilor și mamelor cu resurse limitate, OMG desfășoară o muncă socială permanentă în favoarea celor mai nevoiași din zonă. Un tânăr peruvian a fost aresta pentru crimă, și conform mărturiei sale, a ucis-o pe Nadia pentru că s-a trezit și l-a surprins în timp ce îi fura celularul.

(Agenția Fides 26/04/2021)

Omer Dalyom Dallet, douăzeci de ani, ajutor al tatălui care era responsabil de un dispensar comunitar, a fost ucis de explozia unei mine care la 5 mai 2021 a aruncat în aer mașina Misiunii catolice din Niem, încredințată Congregației Preasfintei Inimi a lui Isus din Bétharram, în Republica Centrafricană. Împreună cu el erau părintele Arialdo Urbani și un colaborator, care se întorceau la Niem după o vizită în satul Service Kolo. Tânărul Omer a fost luat la ocazie pentru a o vizita pe sora sa, internată la spitalul Misiunii. În pofida avertismentelor părintelui Arialdo cu privire la riscul prezenței de mine pe drum, Omer a insistat și până la urmă a fost luat. La circa 10 km de Niem, pe lângă satul Zakau, mașina Misiunii a fost aruncată în aer de mină și tocmai tânărul a pățit-o cel mai rău, fiind ucis, în timp ce ceilalți doi pasageri au avut câteva răni. Mașina misionarilor n-a fost prima care a fost lovită de minele semănate de-a lungul drumului între Niem și Kolo. Omer aparținea de o bună familie catolică practicantă.

(Agenția Fides 6/5/2021)

Preotul Alphonsus Bello, 30 de ani, a fost ucis în noaptea de 20 mai 2021, când un grup de bărbați înarmați a asaltat parohia "St. Vincent Ferrer" la Malungashi, în statul Katsina, în nordul Nigeriei, rănind câteva persoane. Preotul Bello a fost răpit împreună cu un alt preot, fostul paroh pr. Joe Keke, eliberat după aceea la 3 iunie. În dimineața de 21 mai trupul preotului Bello a fost găsit fără viață în terenurile agricole din spatele Școlii de Formare Catehetică. Preotul aparținea arhidiecezei de Kaduna, dar fusese transferat în dieceza de Sokoto și angajat în parohia din Malumfaschi la Katsina.

(Agenția Fides 21/5/2021; 4/6/2021)

Doi tineri catolici de 18 ani, Alfred Ludo și Patrick Bo Reh care la Demoso (în dieceza de Loikaw, Myanmar) s-au pus la dispoziție pentru a duce hrană și ajutoare umanitare evacuaților care fugeau din conflictul între armata regulamentară birmană, care bombarda orașe și sate, și forțele populare de apărare, au fost uciși. în unul din satele lor pentru a duce ajutoare, la 27 mai 2021, Alfred și Patrich au fost împușcați și uciși de gloanțe trase de călăi. Comunitatea catolică i-a definit "martiri și eroi care și-au dat viața pentru a-l ajuta pe aproapele, ca Isus Cristos".

(Agenția Fides 28/5/2021)

Fratele Juan Antonio Orozco Alvarado, OFM, a fost victimă, împreună cu alte persoane, a unei ciocniri între bande înarmate care își dispută teritoriul. În dimineața de 12 iunie 2021, în timp ce urma să celebreze Liturghia în comunitatea din Tepehuana de Pajaritos, câțiva membri înarmați ai cartelului Jalisco Nueva Generación (CJNG) și ai cartelului Sinaloa au început să se atace. Preotul și micul grup de credincioși din comunitate care l-au primit și mergeau cu el în biserică, s-au aflat în mijlocul ciocnirii înarmate. Părintele Juan Antonio Orozco Alvarado a fost ucis. Era originar din Monclova, avea 33 de ani, era paroh la "Santa Lucía de la Sierra", în municipiul Valparaíso în statul Zacatecas, Jalisco. "Padre Juanito", cum era cunoscut, începuse numai cu 6 luni în urmă munca sa pastorală în zonă.

(Agenția Fides 14/06/2021; 19/06/2021)

Simón Pedro Pérez López, indigen tzozil, catehet din parohia "Sfânta Ecaterina", la Pantelho, dieceza de San Cristóbal de Las Casas (Mexic), a fost ucis în dimineața de 5 iulie 2021 de un necunoscut pe motocicletă care a l-a împușcat în cap. Simón Pedro Pérez López se afla la piața din Simojovel împreună cu fiul, când a avut loc atentatul în care au fost rănite alte două persoane. Toți cei trei au fost duși la spital, unde Simón Pedro Pérez López a murit. Era catehet, promotor și apărător al drepturilor popoarelor indigene, însoțea comunitățile în conștientizarea drepturilor lor și în cererile de dreptate, luptând mereu pașnic. A fost și președinte al Organizației civice "Abehas de Acteal", ai cărei membri au întreprins o luptă pașnică în căutarea dreptății după masacrarea a 45 de persoane din etnia tzozil, în cea mai mare parte femei și copii, în timp ce erau în biserică, petrecută în 1997. Comunicatul diecezei de San Cristóbal de las Casas după ucidere amintește: "Sângele lui Simón Pedro și al tuturor persoanelor asasinate să poată fi sămânța pentru eliberarea popoarelor, pentru a trezi conștiința de a lupta pentru pace, pentru a construi un viitor mai bun pentru băieții și fetele indigeni, care suferă marginalizare, persecuție și evacuare. Sângele strigă pace, sângele strigă dreptate, dar nu strigă răzbunare".

(Agenția Fides 07/07/2021)

Părintele Olivier Maire, superior provincial din Franța al Societății Mariei (Monfortani), a fost asasinat la 9 august 2021, în casa provincială din Saint Laurent sur Sevre, în Franța, de un cetățean ruandez pe care-l găzduia de mult timp în comunitate și de care avea grijă, Emmanuel Abayisenga. Acesta era implicat în incendierea catedralei din Nantes de la 18 iulie 2021, și era în așteptarea procesului. S-a întors de puțin timp în comunitate după o internare în spital psihiatric. Originar din dieceza de Besançon, părintele Maire avea 60 de ani, a fost hirotonit preot în 1990, a trăit mulți ani în Uganda ca responsabil al formării și apoi la Roma, ca asistent general al Societății Mariei. Om cu profundă cultură, îndeosebi biblică și patristică, era cunoscut și pentru deschiderea sa și credința profundă: "Părintele Olivier Maire a murit victimă a generozității sale, martir al carității", se citește în comunicatul monseniorului François Jacolin, episcop de Luçon. "Lasă o mărturie de caritate creștină, pe urmele sfântului Alois Maria de Montfort și ale lui Cristos care ne-au învățat să ne punem în slujba celorlalți, îndeosebi a celor care sunt în dificultăți… Și nu se merge spre ceilalți fără a ne expune".

(Agenția Fides 10/8/2021)

Sora Mary Daniel Abut și sora Regina Roba, din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus, au fost ucise cu sânge rece în timpul unei ambuscade stradale de-a lungul autostrăzii Juba-Nimule, în Sudanul de Sud, la 16 august 2021. Cele două călugărițe ucise călătoreau cu un autobuz împreună cu alte cinci surori, se întorceau la Juba după ce au participat la celebrările centenarului parohiei "Adormirea Maicii Domnului", la Loa, și cu ele erau alți cinci pasageri. Bărbați înarmați au blocat autobuzul cu o mașină căreia îi dăduseră foc. Cei cinci pasageri și patru dintre călugărițe au încercat să fugă ascunzându-se în pădure, dar criminalii le-au ajuns pe sora Mary Daniel și pe sora Regina Roba, precum și alți doi pasageri și i-au ucis cu sânge rece. A cincea persoană a fost găsită de autovehiculul criminalilor care fugeau, fiind ucisă. Sora Mary Daniel era directoarea lui Usra Tuna School din Juba, în timp ce sora Regina era tutore și administratoare la Catholic Health Trening Institute (CHTI) în dieceza catolică de Wau. Președintele sud-sudanez Salva Kiir a inculpat de crimă grupurile care nu au semnat acordul de pace din 2018. Excelența Sa Mons. Stephen Ameyu Martin Mulla, arhiepiscop de Juba, în omilia de la înmormântarea celor două surori a spus: "Acestea sunt martirele noastre care vor rămâne în amintirile noastre. Surorile noastre au murit din cauza credinței lor".

(Agenția Fides 18/8/2021; 19/8/2021; 21/8/2021)

Părintele Joshephat Kasambula, 68 de ani, fost paroh de Lwamata în dieceza de Kiyinda-Mityana, în Uganda, a fost asasinat cu sânge rece în seara de 18 august 2021, de o persoană cunoscută ca dependentă de droguri. Părintele Joshephat a mers să controleze lucrările pe o bucată de pământ a familiei sale. Aici l-ar fi întâlnit pe asasinul său care locuia ilegal în locuință. Preotul a cerut explicații despre cine l-a autorizat să meargă la teren și la casă, dar a fost lovit la coloană cu o corp contondent și a murit pe loc. Conform martorilor, presupusul ucigaș este un cunoscut dependent de droguri și se consideră că era sub efectul vreunui drog în momentul crimei. Imediat după aceea a fugit.

(Agenția Fides 19/8/2021)

Preotul mexican José Guadalupe Popoca a fost găsit în dimineața de 31 august 2021 în interiorul parohiei "San Nicolás de Bari", în orașul Galeana, municipiul Zacatepec, în statul Morelos (Mexic). Conform unei fișe medicale, parohul a fost ucis de gloanțe de armă trase în cap în noaptea dintre 30 și 31 august. Preotul José Guadalupe s-a născut la Jiutepec, Morelos, în urmă cu 43 de ani și a fost hirotonit preot la 15 august 2007. A desfășurat slujirea sacerdotală în diferite parohii din dieceza de Cuernavaca, dedicându-se îndeosebi copiilor și tinerilor. Statul Morelos este dintre cele mai violente state mexicane, cu un mare număr de omucideri, răpiri și furturi.

(Agenția Fides 1/09/2021)

La 6 septembrie 2021, la Cap Haitien, în nordul lui Haiti, preotul André Sylvestre, 70 de ani, a fost agresat de doi tineri pe motocicletă în timp ce ieșea dintr-o bancă purtând o geantă. Lovit de gloanțe, a murit în sala de operație. Criminalii n-au putut să ia geanta deoarece au fost înconjurați imediat de mulțime. Părintele Sylvestre era foarte apreciat și iubit în parohia sa "Stăpâna Noastră a Milostivirii" din Robillard, în afară de asta gestiona un orfelinat și îi asista pe cei fără adăpost. Bandele criminale se înfruntă fără încetare pe străzile din orașele haitiene, într-un vârtej de violență care din păcate nu s-a oprit niciodată. Preoții au fost îndelung considerați intangibili pentru activitatea lor în favoarea săracilor, dar în ultimele luni violența a lovit și pe membrii Bisericilor.

(Agenția Fides 08/09/2021)

Peter Bata, catehet șef, a fost ucis împreună cu alte persoane la 26 octombrie 2021 în timpul asaltului unui grup înarmat la parohia catolică din Mupoi, în Sudanul de Sud. La 30 octombrie 2021 și Comunitatea Solidară, situată la parohia din Riimenze, a fost jefuită de înarmați necunoscuți. dieceza de Tombura Yambio a condamnat cu fermitate actele de vandalism, răpire și ucidere a personalului din Biserica nu numai în dieceză ci și în orice altă parte a Sudanului de Sud. În afară de asta a îndemnat atât guvernul național cât și cel statal să salvgardeze statul de drept și să adere la principiile naționale și internaționale pentru tutelarea drepturilor umane. Dieceza a cerut guvernului statului să dea siguranță și protecție Bisericii, proprietăților sale și personalului, garantând recuperarea a tot ceea ce a fost furat, atât în parohia din Mupoi cât și în Comunitatea Solidară din Riimenze și a altor proprietăți interreligioase, iar autorii să fie arestați și urmăriți conform legii.

(Agenția Fides 11/11/2021)

Preotul Luke Adeleke, 38 de ani, hirotonit la 19 august 2017, paroh de "Sfântul Anton" la Ijemo Fadipe, în dieceza de Abeokuta, capitala statului sud-occidental Ogun, a fost ucis în timp ce se întorcea acasă după ce a celebrat Liturghia din ajunul Crăciunului, în seara de 24 decembrie, în capela sucursală a parohiei, la Ogunmakin. În timp ce parcurgea în mașină strada care trece pe lângă pădure, a fost lovit la picioare de bombele explodate de o bandă de bărbați înarmați, care probabil că voiau să oprească mașina pentru a efectua o sechestrare cu scop de răscumpărare. Rănit, preotul a reușit să conducă până la apropierea spitalului, însă atunci când a ajuns era la sfârșitul vieții datorită sângelui pe care l-a pierdut.

(Agenția Fides 28/12/2021; 29/12/2021)

*

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2021

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau dieceză

Data și locul morții

1.

Fratele Luigi Marganiello

Venezuela

Frații Școlilor Creștine (FSC)

6/1 - Barquisimeto (Venezuela)

2.

Pr. John Gbakaan Yaji

Nigeria

Diecezan

15/1 - Makurdi (Nigeria)

3.

Pr. Rodrigue Sanon

Burkina Faso

Diecezan

21/1 - Banfora (Burkina Faso)

4

Pr. Rene Bayang Regalado

Filipine

Diecezan

24/1 - Bukidnon (Filipine)

5.

Părintele Manuel Ubaldo Jáuregui Vega

Columbia

Institutul pentru Misiuni Externe din Yarumal

7/3 - Zango (Angola)

6.

Pr. Gumersindo Cortés González

Mexic

Diecezan

28/3 - Guanajuato (Mexic)

7.

Pr. Ferdinand Fanen Ngugban

Nigeria

Diecezan

30/3 - Katsina-Ala (Nigeria)

8.

Nadia de Munari

Italia

Laică (OMG)

24/4 - Nuevo Chimbote (Peru)

9.

Omer Dalyom Dallet

Republica Centrafricană

Laic

5/5 - Niem (Rep. Centrafricană)

10.

Pr. Alphonsus Bello

Nigeria

Diecezan

21/5 - Malunfashi (Nigeria)

11

Alfred Ludo

Myanmar

Laic

27/5 - Demoso (Myanmar)

12.

Patrick Bo Reh

Myanmar

Laic

27/5 - Demoso (Myanmar)

13.

Fratele Juan Antonio Orozco Alvarado

Mexic

Frații Minori, OFM

12/6 - Tepehuana (Mexic)

14.

Simón Pedro Pérez López

Mexic

Laic catehet

5/7 - Simojovel (Mexic)

15.

Părintele Olivier Maire

Franța

Societatea Mariei, Monfortani

9/8 - St. Laurent sur Sevre (Franța)

16.

Sora Mary Daniel Abut

Sudanul de Sud

Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus

16/8 - Juba (Sudanul de Sud)

17.

Sora Regina Roba

Sudanul de Sud

Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus

16/8 - Juba (Sudanul de Sud)

18.

Pr. Joshephat Kasambula

Uganda

Diecezan

18/8 - Kiyinda-Mityana (Uganda)

19.

Pr. José Guadalupe Popoca

Mexic

Diecezan

31/8 - Galeana (Mexic)

20.

Pr. André Sylvestre

Haiti

Diecezan

6/9 - Cap Haitien (Haiti)

21.

Peter Bata

Sudanul de Sud

Laic, catehet

26/10 - Mupoi (Sudanul de Sud)

22.

Pr. Luke Adeleke

Nigeria

Diecezan

24/12 - Obafemi Owode (Nigeria)

*

Starea religioasă

Total

Apartenență

Preoți

13

10 diecezani, 1 OFM, 1 Monfortani, 1 Misionari din Yarumal

Călugări

1

Frații Școlilor Creștine (Lasallieni)

Călugărițe

2

Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus

Laici

6

1 Operazione Mato Grosso

Continent de origine

Total

Națiune

Africa

10

4 Nigeria, 3 Sudanul de Sud, 1 Burkina Faso, 1 Uganda, 1 Rep. Centrafricană

America

7

4 Mexic, 1 Columbia, 1 Haiti, 1 Venezuela

Asia

3

2 Myanmar, 1 Filipine

Europa

2

1 Italia, 1 Franța

Locul morții

Total

Națiune

Africa

11

4 Nigeria, 3 Sudanul de Sud, 1 Uganda, 1 Burkina Faso, 1 Angola, 1 Rep. Centrafricană

America

7

4 Mexic, 1 Columbia, 1 Haiti, 1 Venezuela

Asia

3

2 Myanmar, 1 Filipine

Europa

1

1 Franța

*

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2020

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri. Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, datorită anumitor factori, între care genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime în rândul personalului ecleziastic. În anii 2001-2020 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 505.

AN

TOT

EP

PR

DIAC

FR

CĂL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

10

7

1991

19

1

14

1

3

1992

21

6

2

13

1993

21

1C+1

13

4

1

1

1994

26

20

1

4

1

1994*

248

3

103

47

65

30

1995

33

18

1

3

9

2

1996

48

3

19

8

13

1

2

1

1(ct)

1997

68

1

19

1

7

40

1998

40

1

13

5

17

4

1999

32

17

9

4

2

2000

31

19

7

3

1

1

2001

33

25

5

1

1

1

2002

25

1

18

1

2

2

1

2003

29

1

20

1

3

2

2

2004

16

12

1

3

2005

25

1

18

2

3

1

2006

24

17

1

3

2

1

2007

21

15

3

1

1

1

2008

20

1

16

1

2

2009

37

30

2

2

3

2010

25

1

17

1

1

2

3

2011

26

18

4

4

2012

13

11

1

1

2013

23

20

1

2

2014

26

17

1

6

1

1

2015

22

13

4

5

2016

28

14

9

1

4

2017

23

13

1

1

8

2018

40

35

1

4

2019

29

18

1

2

2

6

2020

20

8

1

3

2

6

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

Special Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 30/12/2021

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat