Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano, Ladispoli și Civitavecchia: "Cristos s-a născut! Îți mulțumim și te slăvim Marie!"

În fiecare an în luna decembrie creștinii români catolici din Cesano și Ladispoli (iar anul acesta pentru prima oară și din Civitavecchia), Roma Nord, Italia, trei comunități păstorite și îngrijite de pr. Isidor Mîrț, s-au pregătit sufletește în mod tradițional pentru a retrăi cu bucurie și liniște sufletească minunea Nașterii Pruncului Isus.

În ajunul Crăciunului 2021, Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Cătălin Mititelu care la cuvântul de învățătură ne-a explicat importanța Nașterii Domnului nostru Isus ca om, deși el fiind Dumnezeu, și, de asemenea, ne-a invitat să reflectăm care este răspunsul nostru sau atitudinea noastră în fața acestui eveniment tainic. Împreună cu pr. Isidor au arătat disponibilitatea lor la scaunul de spovadă și la pregătirea surprizelor și venirii lui Moș Crăciun. Am avut parte, în noaptea de Crăciun, de clipe pline de emoții prin faptul că un grup de credincioși, la Cesano, printre care copii, tineri și familii, au pregătit împreună sceneta cu Nașterea lui Isus și un concert de colinde. În timpul Liturghiei fiecare era îmbrăcat cu haina personajului din scenetă și părea atât de frumos de parcă ne aflam la Betleem. Doi tineri logodiți au interpretat pe Maria și Iosif, doi copilași erau păstorașii, un tată cu fiul său erau Irod și soldatul, magii erau tată, fiică și încă două fetițe, iar alți copii îngerași și alte personaje care ar fi avut de-a face pe atunci cu nașterea lui Isus.

În aceste timpuri încercate de boală, incertitudine și neîncredere am vrut să transmitem cele mai frumoase daruri primite de la Dumnezeu: iubirea față de aproapele nostru, pacea și căldura familiei creștine, credința că împreună reușim să trecem peste toate greutățile. La Ladispoli, de asemenea, un grup de copii au reprezentat împreună cu alți șapte copii ortodocși Nașterea lui Isus, plini de entuziasm și emoții, un moment deosebit având ca protagoniști pe cei mai mici și pe adolescenți. În toate trei comunitățile s-a ținut câte un concert de colinde pregătit de un grup de credincioși. După binecuvântarea finală a ajuns și Moș Crăciun care a împărțit daruri copiilor și nu numai.

Farmecul și bucuria au continuat, deoarece duminică, 26 decembrie, am sărbătorit Sfânta Familie din Nazaret, o zi specială pentru toate familiile comunităților noastre, dar în mod deosebit pentru familiile ce anul acesta sărbătoresc jubileul de căsătorie. Am redescoperit cu toții cât este de plăcut și important să ne rugăm împreună atât participând la Sfânta Liturghie și la sfintele sacramente, cât și să ne exprimăm credința creștină în unitatea familiei și împreună cu celelalte familii în orice moment și în oriunde ne aflăm: acasă, la muncă, în momente de distracție și de voie bună, la biserică, la piață, în clipele de suferință, căutând să mărturisim și să transmitem copiilor noștri valorile care ne conduc la adevărata fericire, perseverând cu răbdare, cu smerenie și rugăciune în fața curentelor materialismului, al individualismului și al hedonismului. "Familia este chemată să împărtășească rugăciunea zilnică, lectura Cuvântului lui Dumnezeu și comuniunea euharistică pentru a face să crească iubirea și să se transforme cât mai mult în templul unde locuiește Duhul. Înaintea oricărei familii se prezintă icoana familiei din Nazaret, cu experiența sa zilnică brăzdată de efort și chiar de coșmaruri, ca atunci când a trebuit să pătimească inexplicabila violență a lui Irod, o experiență care se repetă și astăzi în mod tragic în multe familii de refugiați refuzați și neajutorați. Precum magii, familiile sunt invitate să-l contemple pe Prunc și pe Mama sa, să se prosterneze și să-l adore (cf. Mt 2,11). Ca Maria sunt exortate să trăiască pline de curaj și seninătate provocările lor familiare, triste sau entuziasmante, să păstreze și să mediteze în inimă minunile lui Dumnezeu (cf. Lc 2,19.51). În tezaurul inimii Mariei se află și evenimentele fiecărei familii pe care Ea le păstrează cu grijă. De aceea Ea ne poate ajuta să le interpretăm pentru a recunoaște în istoria familială mesajul lui Dumnezeu" (Amoris laetitia, 29-30).

Aceste cuvinte ale Papei Francisc ne descriu itinerarul pe care și noi, familii de emigranți sau familii emigrante, l-am experimentat. În Sfânta Fecioară Maria am găsit mereu mângâiere, speranță și putere în depășirea dificultăților. Sfântul Rozariu este rugăciunea preferată de comunitățile noastre care ne alină, ne încurajează și ne face să obținem noi haruri prin mijlocirea Mamei cerești, Regina Familiei.

În aceste zile, de intensă pregătire, întâlniri, organizări, nu au lipsit și momente de neînțelegere, de supărare sau descurajare, de obstacole de scurt timp, de absențe, dar am perseverat spre obiectivul de a pune la dispoziție fiecare talantul pe care îl are pentru binele comunității, fiind încurajați de păstorul nostru, pr. Isidor, de ceilalți preoți care mai vin pe la noi, de persoane consacrate și de oameni de bunăvoință. Eforturile au adus rod, căci comunitățile s-au putut bucura de aceste momente încântătoare care a adus în suflete simțirea Crăciunului ca acasă.

Mulțumiri tuturor din inimă!

Cristina Bogatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 decembrie: Cesano, Ladispoli și Civitavecchia: "Cristos s-a născut! Îți mulțumim și te slăvim Marie!"


 

lecturi: 779.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat