Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Funeraliile sorei Tatiana Tamaș, SCMP

Sora Tatiana Tamaș, SCMP, decedată la 26 decembrie în Bacău, la vârstă de 56 de ani, a fost condusă pe ultimul drum în satul natal, Valea Seacă, marți, 28 decembrie 2021. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. La celebrare fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat preoți care slujesc în Episcopie și în localitățile învecinate, surori din Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" din care făcea parte și sora răposată, membri ai familiei și mulți credincioși.

Sora Tatiana a trecut la Domnul într-un mod neașteptat în sărbătoarea Sfintei Familii, duminică, 26 decembrie. Fiind spitalizată în ultimul timp, ea a purtat în tăcere suferințele sale. După externarea din preajma Crăciunului i s-a recomandat concediu medical pentru mai multe zile. A fost dorința ei să fie de sărbători împreună cu sora de sânge, Iacinta, văduvă, care locuia singură într-un apartament din Bacău. Vestea morții ei a fost, așa cum spunea și PS Iosif Păuleț, o surpriză neplăcută pentru toți.

Intrarea ei în viața consacrată a început înainte de Revoluție, primul loc de slujire fiind Onești, pe vremea când pr. Eduard Sechel era paroh. Mai mulți ani a fost la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Din 2014 a slujit la Episcopia din Iași, etalând o fire calmă și liniștită, atentă să-și îndeplinească sarcinile cu simplitate și modestie.

Liturghia de înmormântare a fost celebrată în biserica din satul natal, Valea Seacă, cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Au participat în jur de 20 de preoți. Predicator a fost pr. Felix Marius Roca, paroh de Lespezi, nepot al sorei Tatiana.

În cuvântul său, pr. Felix Marius Roca a evidențiat faptul că la Dumnezeu nimic nu este întâmplător, ci totul este providențial, referindu-se la moartea subită a sorei Tatiana chiar în a două zi de Crăciun, în sărbătoarea Sfintei Familii: "Este ziua în care sora Tatiana a plecat dintre noi. A plecat, vreau să cred, spre sânul acestei familii de la Nazaret". Trecerea ei la Domnul ne îndeamnă să ne bucurăm și să descoperim ce înseamnă adevărata viată", a mai spus predicatorul.

Altfel decât se spunea în Evul Mediu, că în mijlocul vieții suntem înconjurați de moarte, adevărul este că în mijlocul morții suntem înconjurați de viață. Iar acest lucru se adeverește și în cazul sorei Tatiana a cărei moarte stă înaintea ochilor noștri. Ea a arătat viață în slujirea ei, în chemarea pe care a urmat-o.

La finalul Sfintei Liturghii a luat cuvântul mai întâi sora Regina Horvat, superioara Institutului diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care printre altele a spus: "Încă o dată moartea ne surprinde, ne dă și astăzi o lecție că trebuie să fim pregătiți în fiecare moment". Cu privire la sora Tatiana a spus: "A dus o viață dăruită carismei Institutului nostru diecezan. Ea nu s-a evidențiat prin lucruri extraordinare, dar a fost un exemplu de slujire, simplitate, discreție, bucurie". A adus mulțumire episcopilor, surorilor și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea înmormântării ei.

PS Petru Gherghel, în gândul său de condoleanțe, a elogiat viața de slujire a sorei răposate: "Trebuie să mărturisesc că am avut ocazia de nenumărate ori să o întâlnesc pe sora Tatiana și tot de atâtea ori am rămas edificat, în sensul că, deși știa că suferă, mai ales în ultimul timp, ea manifesta o liniște, o bucurie ce se citea pe față. În slujirea ei am putut descoperi o inimă generoasă, nobilă și frumoasă. Deși avea suferințe, n-am văzut-o disperată, ci, din contra, manifesta o liniște și seninătate în durerea ei, dar și în munca ei". Această seninătate, a spus mai departe episcopul emerit, se poate vedea pe chipul ei în sicriu, "o seninătate care vine din bucuria slujirii lui Dumnezeu, o bucurie care, de fapt, repetă bucuria celor care îl caută pe Domnul".

Un gând de recunoștință pentru viața și disponibilitatea slujirii sorei Tatiana a exprimat la final și PS Iosif Păuleț: "De câte ori i-am cerut un serviciu sau altul - ea era la călcătorie - niciodată nu a spus «nu», nici mie, nici celorlalți preoți. A fost o soră care și-a trăit realmente frumos, cu devotament această vocație pe care a primit-o". În numele surorilor și al celor prezenți, episcopul diecezei i-a adresat un "mulțumesc" sorei răposate: "Sora Tatiana, mulțumim frumos pentru tot ceea ce ai făcut pentru Cristos, Marele Preot, pe care l-ai văzut în preoții pe care i-ai slujit. Dumnezeu să te răsplătească și să nu ne uiți acolo, sus, la Dumnezeu!"

După Liturghie a urmat procesiunea spre cimitirul satului, unde trupul ei neînsuflețit așteaptă învierea de apoi.

Fiind din același sat, am putut să o duc marți, 21 decembrie 2021, pentru ultima oară la Bacău. De data aceasta însă și-a dorit să fie împreună cu sora ei, Iacinta, și nu să meargă acasă, în Valea Seacă. Poate pentru a nu o lăsa singură de sărbători! Și totuși, până la urmă a ajuns definitiv... acasă.

Dumnezeu să o răsplătească pentru tot binele făcut pe acest pământ!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 decembrie: Valea Seacă: Funereliile sorei Tatiana Tamaș, SCMP

* * *

Parohia Valea Seacă: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de înmormântare (link către pagina oficială de Facebook):

* * *

A trecut la Domnul sr. Tatiana Tamaș, SCMP


 

lecturi: 4191.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat