Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinții Prunci Nevinovați. Cardinalul Piacenza: "Acel fir roșu dramatic și glorios"

de cardinal Mauro Piancenza
președinte internațional al Fundației Kirche in Not

La trei zile după ce am celebrat cu atâta bucurie sărbătoarea Nașterii Domnului, calendarul liturgic ne prezintă sărbătoarea Sfinților Prunci Nevinovați; după atâta dulceață ne aflăm în fața unei așa cruzimi, violențe și dureri. Și totuși această sărbătoare ne ajută să înțelegem adevăratul sens al Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos. Crăciun care, făcându-ne să contemplăm un nou-născut, ne procură o bucurie intimă și atâta duioșie. Dar, în cazul lui Isus, este vorba de un prunc care are "pretenția" de a învinge răul; pentru aceasta va găsi mereu opoziție pe pământ. El este lumina lumii, dar întunericul i se opune imediat, nu vrea să fie luminat de această lumină. Sărbătoarea Sfinților Prunci Nevinovați ne arată lupta pe care Isus va trebui s-o înfrunte în toată viața sa pământească. El a venit pentru a învinge întunericul, dar nu-l poate învinge fără să treacă prin suferință și cruce. În acest mod se prevestește deja pătimirea sa.

Din momentul uciderii Pruncilor Nevinovați se deapănă un fir roșu pe cât de dramatic pe atât de glorios care ne face să ajungă până la noi pelerini în această lume, în acest timp al nostru. Este indiscutabil că martiriul a desfășurat un rol de stimulent obișnuit al fervorii. În preocupările și în gândurile creștinilor, martiriul a ocupat un loc care este greu de exagerat. În acea răscruce sângeroasă, unde s-au întâlnit timp de trei sute de ani fricile celor timizi și speranțele generoase ale celor curajoși, s-au format generații de eroi, a căror moarte a fost cuceritoare. Dar martiriul a însoțit mereu și însoțește mereu drumul Bisericii lui Cristos în istorie, în lume. Oricum trebuie să spunem că, în sine, fiecare creștin autentic este candidat la martiriu și trebuie să trăiască în acest fel. Cu această exigență totală Evanghelia se adresează fiecăruia dintre noi. Fiecare creștin este făcut pentru a fi martir și martirii îi fac pe creștini. O Biserică ce nu și-ar aminti de martirii săi de ieri sau n-ar descoperi și n-ar susține martirii de astăzi nu poate revendica onoarea de a fi Biserica lui Cristos. Așa cum a scos în evidență Papa Francisc, "persecuția împotriva creștinilor astăzi este chiar mai puternică decât în primele secole ale Bisericii, și există mai mulți creștini martiri decât în acea epocă".

Se poate porni de la un număr impresionant: 416 milioane! Este vorba de creștinii care trăiesc în națiuni amenințate de persecuție din ură împotriva credinței. Sunt douăzeci de țări care prezintă date îngrijorătoare: se merge de la Arabia Saudită la Burkina Faso, de la Camerun la China, și apoi Coreea de Nord, Egipt, Eritreea, Filipine, India, Indonezia, Iran, Irak, Myanmar, Niger, Nigeria, Pakistan, Republica Centrafricană, Siria, Sri Lanka și Sudan. În Irak pe parcursul unei generații populația creștină s-a redus cu peste 90%, în Siria există motiv de a estima că creștinii să fie mai puțini de o treime din cei 1,5 milioane prezenți înainte de începerea conflictului. Fără îndoială, radicalizarea progresivă a continentului african, în special în zonele sub-sahariană și orientală, unde prezența de grupuri jihadiste a crescut mult, constituie cauza principală a fenomenului persecutor majorat. Dar această radicalizare se extinde din Mali în Mozambic, din Comore în Oceanul Indian în Filipine în Marea Chineză de Sud; scopul este crearea unui așa-numit califat transcontinental. Și cum să ignorăm plaga neliniștitoare a răpirilor? Mai ales în Egipt, Irak, Mozambic, Nigeria, Pakistan și Siria unde au loc și convertiri forțate și violențe sexuale în dauna femeilor și fetelor creștine. Dar nu putem uita și unele regimuri politice autoritare care continuă să oprime minoritățile creștine și alte comunități religioase vulnerabile. În afară de asta, în actualele circumstanțe actuale trebuie luat în considerare un fenomen cu totul nou: abuzul tehnologiei digitale, al cyber networks, al supravegherii în masă bazate pe inteligența artificială și pe tehnologia recunoașterii faciale pentru a putea asigura un control crescut cu finalități în mod clar discriminatoare. Sunt fenomene cu adevărat neliniștitoare. Să nu uităm Occidentul unde nu poate scăpa răspândirea tot mai mare a unei "persecuții educate", conform expresiei eficace create de Papa Francisc pentru a descrie conflictul dintre noile tendințe culturale și drepturile individuale la libertatea de conștiință, conflict din cauza căruia religia este izolată în perimetrul restrâns al locurilor de cult.

Așadar, pătimirea lui Cristos continuă. Era necesar ca Isus Cristos să sufere (cf. Lc 24,36); mai este necesar ca Biserica să sufere pentru fidelitatea sa față de Cristos, pentru autenticitatea sa și pentru a reînnoi capacitatea sa de a vorbi lumii și de a o mântui. Martiriul este una din carismele sale. Ieri, martirii mai degrabă și-au dat viața decât să ardă tămâie în fața Cezarului; astăzi creștinii autentici și coerenți refuză să-i tămâieze pe acei deținători ai puterii care disprețuiesc orice demnitate umană, care manipulează mințile. Martiriul spune lumii că o viață fără Cristos este moarte și că moartea cu Cristos este pentru el viață veșnică!

(După Agenția SIR, 28 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 415.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat