Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileul 2025, papa încredințează Monseniorului Fisichella pregătirea acestuia

"Sfântul Părinte Francisc a încredințat Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări coordonarea, din partea Sfântului Scaun, a pregătirii Anului Sfânt 2025": este ceea ce afirmă un comunicat al Sfântului Scaun publicat duminică, 26 decembrie 2021.

"În acest sens - se citește în text - în zilele trecute președintele aceluiași consiliu, ES Mons. Rino Fisichella, i-a întâlnit pe superiorii de la Secretariatul de Stat, de la Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic și de la Secretariatul pentru Economie".

Este vorba de un Jubileu ordinar. Ultimul Jubileu a fost Anul Sfânt extraordinar dedicat Milostivirii. Papa Francisc l-a proclamat cu bula Misericordiae vultus, încredințându-i coordonarea, și în acel caz, Monseniorului Fisichella: a durat de la 29 noiembrie 2015, cu deschiderea anticipată a Porții Sfinte la Bangui, în Africa Centrală - la 8 decembrie în Sfântul Petru - până la 20 noiembrie 2016.

Cel din 2025 va fi al 27-lea Jubileu ordinar în istoria Bisericii. Primul Jubileu a fost proclamat de Bonifaciu al VIII-lea în 1300. Printre pelerinii veniți la Roma pentru acest prim Jubileu se amintesc Dante, Cimabue, Giotto, Carol de Valois, frate al regelui Franței, cu soția sa, Ecaterina.

Gândite pentru a fi celebrate la fiecare o sută de ani, Clement al VI-lea în 1350 a stabilit să se desfășoare la fiecare 50 de ani. Paul al II-lea, cu o bulă din 1470, a stabilit ca Jubileul să se desfășoare la fiecare 25 de ani.

Evenimentele din perioada napoleoniană l-au împiedicat pe Pius al VII-lea să convoace Anul Sfânt din 1800. Și astfel în 1850, tensiunile care au urmat după instaurarea Republicii Romane și după exilul temporar al lui Pius al IX-lea n-au permis desfășurarea Jubileului. Dar același papă Mastai Ferretti a putut să celebreze Anul Sfânt din 1875, deși fără ceremoniile de deschidere și închidere a Porții Sfinte din cauza prezenței trupelor italiene la Roma.

Leon al XIII-lea a convocat primul jubileu din 1900 și Ioan Paul al II-lea primul din 2000. Printre diferitele Jubilee extraordinare, în afară de Anul Sfânt al Milostivirii promovat de Papa Francisc, se pot aminti cel din 1423, convocat de Martin al V-lea pentru întoarcerea papalității la Roma după exilul de la Avignon, Jubileul convocat de Pius al XI-lea în 1933 pentru a 1900-a aniversare a Răscumpărării, Jubileul proclamat de Paul al VI-lea în 1966 pentru încheierea Conciliului al II-lea din Vatican și cel convocat de Ioan Paul al II-lea în 1983 pentru a 1950-a aniversare a Răscumpărării. Și recent, Papa Francisc a vorbit și despre următorul Jubileu al Răscumpărării în 2033.

Jubileul le oferă credincioșilor posibilitatea de a obține indulgența plenară pentru ei înșiși și pentru răposați; este un an de reconciliere și convertire, de solidaritate și angajare pentru dreptate în slujba lui Dumnezeu și a fraților.

(După Vatican News, 26 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 690.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat