Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi sărbătorim Sfânta Familie de la Nazaret. Dumnezeu a ales o familie umilă și simplă pentru a veni în mijlocul nostru. Contemplăm frumusețea acestui mister, subliniind și două aspecte concrete pentru familiile noastre.

Primul: familia este istoria din care provenim. Fiecare dintre noi are propria istorie, nimeni nu s-a născut în mod magic, cu bagheta magică, fiecare dintre noi are o istorie și familia este istoria de unde noi provenim. Evanghelia de la liturgia de astăzi ne amintește că și Isus este fiu al unei istorii familiale. Îl vedem călătorind la Ierusalim cu Maria și Iosif pentru Paște; apoi îi îngrijorează pe mama și pe tata, care nu-l găsesc; regăsit fiind, se întoarce acasă cu ei (cf. Lc 2,41-52). Este frumos să-l vedem pe Isus inserat în trăirea afectelor familiale, care se naște și crește în îmbrățișarea și în preocupările alor săi. Acest lucru este important și pentru noi: provenim dintr-o istorie țesută din legături de iubire și persoana care suntem astăzi nu se naște atât din bunurile materiale de care ne-am folosit, ci din iubirea pe care am primit-o din iubirea în sânul familiei. Poate că nu ne-am născut într-o familie excepțională și fără probleme, dar este istoria noastră - fiecare trebuie să se gândească: este istoria mea -, sunt rădăcinile noastre: dacă le tăiem, viața se usucă! Dumnezeu nu ne-a creat pentru a fi conducători solitari, ci pentru a merge împreună. Să-i mulțumim și să-l rugăm pentru familiile noastre. Dumnezeu ne gândește și ne vrea împreună: recunoscători, uniți, capabili să păstrăm rădăcinile. Și trebuie să ne gândim la asta, la propria istorie.

Al doilea aspect: a fi familie se învață în fiecare zi. În Evanghelie vedem că și în Sfânta Familie nu merge bine totul: există probleme neașteptate, angoase, suferințe. Nu există Sfânta Familie din iconițe. Maria și Iosif îl pierd pe Isus și neliniștiți îl caută, pentru a-l găsi apoi după trei zile. Și când, așezat printre învățătorii din templu, răspunde că trebuie să se ocupe de cele ale Tatălui său, nu înțeleg. Au nevoie de timp pentru a învăța să-l cunoască pe fiul lor. Tot așa și pentru noi: în fiecare zi, în familie, trebuie să învățăm să ne ascultăm și să ne înțelegem, să mergem împreună, să înfruntăm conflicte și dificultăți. Este provocarea zilnică și se învinge cu atitudinea corectă, cu micile atenții, cu gesturi simple, având grijă de detaliile relațiilor noastre. Precum și asta, ne ajută mult să vorbim în familie, să vorbim la masă, dialogul dintre părinți și copii, dialogul dintre frați, ne ajută să trăim această rădăcină familială care vine de la bunici. Dialogul cu bunicii!

Și cum se face asta? Să privim la Maria, care în Evanghelia de astăzi îi spune lui Isus: "Tatăl tău și cu mine te-am căutat" (v. 48). Tatăl tău și cu mine, nu spune eu și tatăl tău: mai întâi de eu este tu! Să învățăm asta: înainte de eu este tu. În limba mea este un adjectiv pentru oamenii care mai întâi spun eu și după aceea tu: "Eu, pe mine și cu mine și pentru mine și pentru folosul meu". Oamenii care sunt așa, mai întâi eu și apoi tu. Nu, în Sfânta Familie, mai întâi tu și după aceea eu. Pentru a păstra armonia în familie trebuie combătută dictatura eului, când eul se umflă. Este periculos atunci când, în loc să ne ascultăm, ne reproșăm greșelile; când, în loc de a dialoga, ne izolăm cu telefonul mobil - este trist a vedea la masă o familie, fiecare cu propriul telefon fără să-și vorbească, fiecare vorbește cu telefonul; când se acuză reciproc, repetând mereu obișnuitele fraze, înscenând o comedie deja văzută unde fiecare vrea să aibă dreptate și la sfârșit coboară o tăcere rece. Acea tăcere tăietoare, rece, după o discuție familială, este urâtă aceea, foarte urâtă! Repet un sfat: seara, după toate, a face pace, mereu. A nu merge niciodată la culcare fără să fi făcut pace, altminteri ziua următoare va fi "războiul rece"! Acesta este periculos pentru că va începe o istorie de reproșuri, o istorie de resentimente. Din păcate, de câte ori, între zidurile familiale cu tăceri prea lungi și cu egoisme neîngrijite se nasc și cresc conflicte! Uneori se ajunge chiar la violențe fizice și morale. Acest lucru sfâșie armonia și ucide familia. Să ne convertim de la eu la tu. Ceea ce trebuie să fie mai important în familie este tu-ul. Și în fiecare zi, vă rog, rugați-vă un pic împreună, dacă puteți face efortul, pentru a-i cere lui Dumnezeu darul păcii în familie. Și să ne angajăm toți - părinți, copii, Biserică, societate civilă - să susținem, să apărăm și să păzim familia care este comoara noastră!

Fecioara Maria, soția lui Iosif și mamă a lui Isus, să ocrotească familiile noastre.

________________

După Angelus

Mă adresez acum soților din toată lumea.

Astăzi, în sărbătoarea Sfintei Familii, este publicată o scrisoare pe care am scris-o gândindu-mă la voi. Vrea să fie cadoul meu de Crăciun pentru voi soți: o încurajare, un semn de apropiere, precum și o ocazie de meditație. Este important a reflecta și a trăi experiența bunătății și duioșiei lui Dumnezeu care cu mână paternă conduce pașii soților pe calea binelui. Domnul să le dea tuturor soților forța și bucuria de a continua drumul întreprins. Vream să vă amintesc și că ne apropiem de Întâlnirea Mondială a Familiilor: vă invit să vă pregătiți pentru acest eveniment, în special cu rugăciunea, și să-l trăiți în diecezele voastre, împreună cu celelalte familii.

Și vorbind despre familie, îmi vine o preocupare, o adevărată preocupare, cel puțin aici în Italia: iarna demografică. Pare că atâția au pierdut aspirația de a merge înainte cu copii și atâtea cupluri preferă să rămână fără sau numai cu un copil. Gândiți-vă la asta, este o tragedie. În urmă cu câteva minute am văzut în programul "A Sua immagine" cum se vorbea despre această problemă gravă, iarna demografică. Toți să facem tot posibilul pentru a relua o conștiință, pentru a învinge această iarnă demografică ce merge împotriva familiilor noastre, împotriva patriei noastre, precum și împotriva viitorului nostru.

Acum vă salut pe voi toți, pelerini veniți din Italia și din diferite țări: - văd aici polonezi, brazilieni, și văd acolo și columbieni - familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Reînnoiesc urarea ca iarăși contemplarea Pruncului Isus, inimă și centru al sărbătorilor de Crăciun, să poată trezi atitudini de fraternitate și de împărtășire în familii și în comunități. Și pentru a sărbători un pic Crăciunul, va face bine o vizită la ieslea de aici din piață și la cele 100 de iesle care sunt sub coloane, ne va ajuta și asta.

În aceste zile am primit atâtea mesaje de urări din Roma și din alte părți ale lumii. Din păcate, nu-mi este posibil să răspund la toate, dar mă rog pentru fiecare și mulțumesc în special pentru rugăciunile pe care atâția dintre voi le-ați promis să le faceți. Rugați-vă pentru mine, nu uitați. Multe mulțumiri și sărbătoare frumoasă a Sfintei Familii. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat