Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bârzulești: Un Crăciun cu familiile în familie

În Parohia Bărzulești, la inițiativa părintelui paroh, Iulian-Claudiu Petrea, în noaptea și în ziua de Crăciun 2021 a ținut predici despre "spiritul familial al sărbătorii Nașterii Mântuitorului" pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei.

La inițiativa părintelui paroh Iulian-Claudiu Petrea, în noaptea și în ziua de Crăciun l-am avut printre noi pe pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei. Părintele nu a venit întâmplător, ci așa cum ne-a și spus la începutul predicii din noaptea de Crăciun, "să împartă cu noi spiritul familial al sărbătorii Nașterii Mântuitorului, în ieslea de la Betleem". Și a făcut-o din belșug!

Dincolo de la spovezile pe care le-a făcut, împreună cu părintele paroh a celebrat în fiecare din cele trei comunități care compun parohia, atât la Bârzulești, cât și la Pietricica și Lărguța. În fiecare din aceste trei comunități a predicat unind tema familiei cu cea a Crăciunului.

"Scutecele îmbrăcate de Isus în ieslea de la Betleem nu sunt altceva decât simbolul naturii noastre umane, a spus părintele, natură pe care o vom regăsi din nou în giulgiurile frumos aranjat în mormânt, după învierea lui Isus, semn că prin misterul pascal, pătimirea, moartea și învierea lui, Isus a dus la desăvârșire planul pe care Dumnezeu Tatăl l-a avut cu el, de mântuire a lumii. Acum e rândul nostru, a continuat părintele predicator, să ne asumăm aceste haine, să le facem ale noastre, să verificăm ce am făcut cu haina de la botez, dacă am pătat-o, să vedem ce am făcut cu hainele de la Prima Sfântă Împărtășanie, dar și cu cele de la căsătorie, cu rochia albă de mireasă, cu costumul de mire. Ce a mai rămas din acele hotărâri luate cu ocazia celebrării acestor sacramente din viața noastră? Isus, lumina din ieslea de la Betleem, Cuvântul Tatălui făcut trup pentru mântuirea noastră, el trebuie să fie modelul iubirii dintre soți. Așa cum el s-a jertfit pentru mântuirea noastră, la fel sunt îndemnați să o facă și soții, să creadă în dăruirea și iubirea lor, precum și în deschiderea lor spre viață".

Darurile pe care le-au primit copiii din comunitățile noastre după Sfânta Liturghie au întregit bucuria celor de față.

Părintele Felician a promis că va reveni atunci când ne va aduce și documentul Papei Francisc, Amoris laetitia, o "magna carta" a familiei societății și Bisericii de astăzi.

Mulțumim părintelui paroh Iulian pentru această inițiativă, pentru acest mare dar pe care ni l-a făcut de Crăciun și mulțumim lui Dumnezeu și pentru darul familiei.

Sfânta Familie din ieslea Betleemului să binecuvânteze familiile noastre atât de încercate astăzi din toate părțile.

Iustina Tală

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-25 decembrie: Bârzulești: Un Crăciun cu familiile în familie


 

lecturi: 1074.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat