Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul "Urbi et orbi" al Sanctității Sale Francisc - Crăciun 2021

Iubiți frați și surori, Crăciun fericit!

Cuvântul lui Dumnezeu, care a creat lumea și dă sens istoriei și drumului omului, s-a făcut trup și a venit să locuiască în mijlocul nostru. A apărut ca un susur, ca foșnetul unei adieri ușoare, pentru a umple uimirea inima fiecărui bărbat și femei care se deschide la mister.

Cuvântul s-a făcut trup pentru a dialoga cu noi. Dumnezeu nu vrea să facă un monolog, ci un dialog. Pentru că însuși Dumnezeu, Tată și Fiu și Duh Sfânt, este dialog, comuniune veșnică și infinită de iubire și de viață.

Venind în lume, în Persoana Cuvântului întrupat, Dumnezeu ne-a arătat calea întâlnirii și a dialogului. Mai mult, el însuși a întrupat în sine însuși această cale, pentru ca noi s-o putem cunoaște și parcurge cu încredere și speranță.

Surori, frați, "ce ar fi lumea fără dialogul răbdător al atâtor persoane generoase care au ținut unite familii și comunități" (Enciclica Fratelli tutti, 198). În acest timp de pandemie ne dăm seama de asta și mai mult. Capacitatea noastră de relații sociale este pusă la grea încercare; se întărește tendința de a ne închide, de a face de la sine, de a renunța să ieșim, să ne întâlnim, să facem lucrurile împreună. Chiar și la nivel internațional există riscul de a nu voi să dialogăm, riscul ca această criză complexă să ne inducă să alegem mai degrabă scurtături decât drumurile mai lungi ale dialogului; însă numai acestea, în realitate, conduc la soluționarea conflictelor și la beneficii împărtășite și durabile.

De fapt, în timp ce răsună în jurul nostru și în lumea întreagă vestea nașterii Mântuitorului, izvorul păcii adevărate, vedem încă atâtea conflicte, crize și contradicții. Par să nu se mai termine și aproape că nu ne mai dăm seama de ele. Ne-am obișnuit până acolo încât tragedii imense trec de acum sub tăcere; riscăm să nu auzim strigătul de durere și de disperare al atâtor frați și surori ai noștri.

Să ne gândim la poporul sirian, care trăiește de peste un deceniu un război care a provocat multe victime și un număr incalculabil de refugiați. Să privim la Irak, care încă trudește cu greu să se ridice după un conflict lung. Să ascultăm strigătul copiilor care se ridică din Yemen, unde o uriașă tragedie, uitată de toți, de mulți ani se consumă în tăcere, provocând morți în fiecare zi.

Să amintim tensiunile continue dintre israelieni și palestinieni, care se întind fără soluționare, cu tot mai mari consecințe sociale și politice. Să nu uităm de Betleem, locul în care Isus a văzut lumina și care trăiește timpuri dificile și datorită dificultăților economice provocate de pandemie, care îi împiedică pe pelerini să ajungă în Țara Sfântă, cu efecte negative asupra vieții populației. Să ne gândim la Liban, care îndură o criză fără precedent cu condiții economice și sociale foarte preocupante.

Dar iată, în inima nopții, semnul de speranță! Astăzi, "iubirea care mișcă soarele și celelalte stele" (Par., XXXIII, 145), așa cum spune Dante, s-a făcut trup. A venit în formă umană, a împărtășit dramele noastre și a stricat zidul indiferenței noastre. În frigul nopții întinde micile sale brațe spre noi: are nevoie de toate dar vine să ne dăruiască totul. Lui să-i cerem forța de a ne deschide la dialog. În această zi de sărbătoare să-l implorăm să trezească în inimile tuturor dorințe de reconciliere, dorințe de fraternitate. Lui să-i adresăm rugăciunea noastră.

Prunc Isus, dăruiește pace și înțelegere Orientului Mijlociu și întregii lumi. Susține pe cei care sunt angajați să dea asistență umanitară populațiilor constrânse să fugă din patria lor; întărește poporul afgan, care de peste patruzeci de ani este pus la grea încercare de conflicte care i-au determinat pe mulți să părăsească țara.

Rege al neamurilor, ajută autoritățile politice să împăciuiască societățile tulburate de tensiuni și contraste. Susține poporul din Myanmar, unde intoleranța și violența lovesc adesea și comunitatea creștină și locurile de cult și întunecă fața pașnică a populației.

Fii lumină și sprijin pentru cel care crede și acționează, mergând și împotriva curentului, în favoarea întâlnirii și a dialogului, și nu permite să se răspândească în Ucraina metastaza unui conflict cangrenat.

Principe al păcii, asistă Etiopia în regăsirea căii reconcilierii și a păcii printr-o confruntare sinceră care să pună pe primul loc exigențele populației. Ascultă strigătul populațiilor din regiunea Sahel, care experimentează violența terorismului internațional. Îndreaptă-ți privirea spre popoarele din nordul Africii care sunt lovite de diviziuni, de șomaj și de inegalitate economică; și alină suferințele atâtor frați și surori care suferă datorită conflictelor interne din Sudan și Sudanul de Sud.

Fă să prevaleze în inimile popoarelor continentului american valorile solidarității, reconcilierii și conviețuirii pașnice, prin dialog, respect reciproc și recunoaștere a drepturilor și valorilor culturale ale tuturor ființelor umane.

Fiu al lui Dumnezeu, întărește victimele violenței față de femei care se răspândește în acest timp de pandemie. Oferă speranță copiilor și adolescenților care sunt obiect al violenței psihologice și al abuzurilor. Dă mângâiere și afect bătrânilor, mai ales celor care sunt mai singuri. Dăruiește seninătate și unitate familiilor, loc primar al educației și bază a țesutului social.

Dumnezeu-cu-noi, dă sănătate bolnavilor și inspiră toate persoanele de bunăvoință să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru a depăși criza sanitară și consecințele sale. Fă inimile generoase, pentru a face să ajungă îngrijirile necesare, în special vaccinurile, la populațiile mai nevoiașe. Răsplătește pe toți cei care arată atenție și dedicare în îngrijirea celor din familie, a bolnavilor și a celor mai slabi.

Prunc din Betleem, permite să se întoarcă acasă în curând atâția prizonieri de război, civili și militari, din conflictele recente, și cei care sunt încarcerați din motive politice. Nu ne lăsa indiferenți în fața dramei migranților, a evacuaților și a refugiaților. Ochii lor ne cer să nu ne întoarcem în partea cealaltă, să nu renegăm umanitatea care ne unește, să ne însușim istoriile lor și să nu uităm dramele lor (Cf. Discurs la "Reception and Identification Centre", Mytilene, 5 decembrie 2021).

Cuvânt veșnic care te-ai făcut trup, fă-ne atenți față de casa noastră comună, suferindă și ea datorită neglijenței cu care o tratăm adesea și stimulează autoritățile politice să găsească acorduri eficace pentru ca generațiile următoare să poată trăi într-un ambient care respectă viața.

Iubiți frați și surori,

Sunt multe dificultățile din timpul nostru, dar mai puternică este speranța, pentru că "un prunc ni s-a născut" (Is 9,5). El este Cuvântul lui Dumnezeu și s-a făcut in-fans, capabil numai să scâncească și care are nevoie de toate. A voit să învețe să vorbească, asemenea oricărui copil, pentru ca noi să învățăm să-l ascultăm pe Dumnezeu, Tatăl nostru, să ne ascultăm între noi și să dialogăm ca frați și surori. O, Cristoase, născut pentru noi, învață-ne să mergem cu tine pe cărările păcii.

Crăciun fericit tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 594.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat