Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lumina Păcii de la Betleem - 2021: "Să semănăm pacea... pentru a culege dreptatea"

Miercuri, 22 decembrie 2021, la ora 11.00, în catedrala din Iași, cercetașii care au preluat anul acesta "Lumina Păcii" de la frontiera țării au adus-o și la Iași. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, a oferit-o în mod solemn cercetașilor și laicilor prezenți la eveniment.

Din cauza acelorași riscuri provocate de pandemie, și anul acesta, la celebrarea din Austria au fost doar câțiva cercetași austrieci și reprezentați religioși care în spirit ecumenic au actualizat ceremonia "Lumina Păcii", lumină adusă de la Betleem. La evenimentul transmis on-line au fost prezentate mesajele religioase, mesajele cercetașilor din mai multe țări și, apoi, voluntarii au purtat la frontierele Austriei simbolul mult îndrăgit al lui Isus Cristos, adevărata "Lumină a lumii"! Între cei care au preluat ștafeta este Betho, din Centrul Local "Sfântul Dumitru" din Valea Lupului, care a purtat-o în mai multe centre locale din țară și la catedrală, apoi a încredințat-o și Preasfințitului episcop Iosif.

Cercetașii au pregătit cântecele, au proclamat lecturile, au pregătit și făcut invocațiile la "Rugăciunea credincioșilor", au oferit daruri și nu numai că au primit simbolul "Luminii Păcii", mulți împărtășindu-se l-au primit pe Isus Cristos ca ei înșiși să devină lumină. Aceasta a fost invitația făcută la predică cu ocazia acestei celebrări. Întrucât motoul din acest an a fost "Semănați pacea pentru a culege dreptatea", idee preluată din Scrisoarea Sfântului Iacob (3,13-18), tot acest text a devenit sursă de reflecție și aprofundare. Așa cum flacăra ce arde face ca lumânările și candele să dea lumină, căldură și fascinează pe cei care o privesc, la fel, cei care poartă "Lumina păcii" și cred în Cel simbolizat sunt invitați de sfântul apostol să nu trăiască conform înțelepciunii lumii, ci conform înțelepciunii venite de la Dumnezeu. Înțelepciunea lumii, bazată pe inteligență, poate suferi din cauza egoismului și a răului și așa cum au recunoscut câțiva temerari, atunci când spun: "Fac ce-mi place, ce ai cu viața mea, trăiesc cum îmi convine". Acest mod de a gândi provoacă de multe ori conflicte, răutăți și mult egoism. Înțelepciunea care vine de la Dumnezeu este oferită mai ales de Isus Cristos, este culeasă din Sfintele Scripturi și întărită de har și sacramente. Isus, înțelepciunea care vine de sus "ca o adevărată flacără vie aprinde sufletul", îl face să ardă de iubire, seamănă pacea, aduce roade de dreptate, de fapte bune (iar cercetașii sunt chemați zilnic să facă cel puțin "o faptă bună") și îl transformă pe cel care crede în Isus ca el însuși să devină lumină pentru alții.

La finele celebrării episcopul, care a prezidat Sfânta Liturghie, i-a salutat și încurajat prin cuvintele sale părintești pe participanți și apoi a aprins cu flacăra "Luminii aduse de la Betleem" candele și lumânările participanților.

După fotografiile de grup cercetașii din cele 11 centre locale (Adjudeni, Hălăucești, Valea Lupului, Prăjești, Roman - Murialdo, Pildești, Suceava, Bacău, Sapatino, Coman, Pașcani) i-au colindat pe episcopii Iosif și Petru, au primit îndemnurile lor și dulciuri. Din partea Organizației Naționale Cercetașii României, Anca Burlacu, membru în Consiliu Director, susținută de directorul executiv al organizației, Mihaela Gârleanu, i-a salutat pe cei prezenți și au transmis un mesaj de pace. Spiritul cercetășesc a fost viu și entuziast. După câteva jocuri "s-a rupt cercul" cu aclamația "Luminaaaaaaaaa păcii". Fiecare înzestrat cu "lumină" a plecat să o ducă și altora!

Pr. Alois Hîrja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: Iași: Lumina Păcii de la Betleem - 2021. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media


 

lecturi: 448.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat