Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Celebrare și sărbătoare". A patra și ultima cateheză a episcopului Iosif Păuleț pentru timpul Adventului 2021

A patra și ultima cateheză a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru timpul Adventului 2021, prezentată joi, 23 decembrie 2021, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a avut tema: "Celebrare și sărbătoare".

Itinerarul catehetic susținut de PS Iosif Păuleț pentru timpul Adventului, care va continua și în Postul Mare, răspunde îndemnului Papei Francisc, adresat Bisericii universale, de a reflecta asupra temei "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Pe parcursul catehezelor va fi aprofundată această temă în dorința de a înțelege mai bine ce înseamnă "a merge împreună" ca Biserică locală în comuniune cu Biserica universală.

În scrisoarea pastorală intitulată "Părtași la viața Bisericii", PS Iosif Păuleț a evidențiat importanța de a parcurge împreună drumul credinței: "În mijlocul dificultăților cu care ne confruntăm și al provocărilor care ne ies în cale, suntem chemați să descoperim că nu suntem singuri și că doar ascultându-ne unii pe alții, trăind în comuniune și participând la aceeași misiune a Bisericii, putem merge cu adevărat împreună pe calea speranței".

Această a patra și ultima cateheză pentru timpul Adventului, la fel ca toate celelalte, a fost transmisă în direct la ERCIS FM, ERCIS Media și Angelus TV.

Pr. Felix Roca

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

"Părtași la viața Bisericii"

Cateheza a IV-a

Celebrare și sărbătoare

Text biblic

Is 9,1-6

1 Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare, peste cei care locuiau în ținutul umbrei morții a strălucit o lumină. 2 Ai înmulțit poporul lui, le-ai mărit bucuria: se bucură înaintea ta cum se veselesc la seceriș și se înveselesc ca la împărțirea prăzii. 3 Căci tu ai sfărâmat jugul care-l apăsa, toiagul de pe umerii săi și nuiaua celui care-l oprima ca în ziua de la Madián. 5 Pentru că un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă. Stăpânirea va fi pe umerii lui și va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, părinte veșnic, principe al păcii, 6 ca întinderea stăpânirii lui și a păcii să nu aibă sfârșit pe tronul lui Davíd și, în regatul lui, să-l întărească și să-l facă stabil prin judecată și prin dreptate de acum și pentru totdeauna. Zelul Domnului Sabaót va face aceasta.

Cateheza episcopului

Introducere

Itinerarul nostru catehetic și parcursul sinodal ne poartă la a patra temă: celebrarea ca sărbătoare a comunității creștine. Este posibil "să mergem împreună" numai dacă găsim forța în ascultarea comunitară a Cuvântului lui Dumnezeu și în celebrarea Sfintei Euharistii. Rugăciunea, celebrările liturgice și alte momente de sărbătoare dau forță comunităților noastre și le întăresc în trăirea misiunii.

Este providențial că medităm asupra valorii sărbătorii tocmai la câteva zile înainte de marea solemnitate a Nașterii Mântuitorului. Această minunată sărbătoare a creștinătății ne amintește că întreaga noastră viață poate să devină o sărbătoare, în ciuda tuturor încercărilor, dacă îl lăsăm pe Cristos să renască în sufletele noastre.

Iată aspectele asupra cărora ne vom opri în această cateheză:

1. Credința trăită cu bucurie;

2. Centralitatea Sfintei Liturghii;

3. Sărbătoarea care unește.

1. Credința trăită cu bucurie

Fragmentul din Cartea profetului Isaia, pe care tocmai l-am proclamat și ascultat, ne vorbește despre bucuria care vine de la Domnul și pe care el o revarsă asupra poporului său. Aceste cuvinte le vom auzi din nou la Sfânta Liturghie din noaptea de Crăciun. Nașterea Mântuitorului este învăluită de lumină și inundată de bucurie. Prezența lui Cristos înseamnă bucurie și, de aceea, bucuria este respirația creștinului, este modul său de a se exprima, este o mărturie importantă a frumuseții și a credibilității credinței creștine.

Bucuriile autentice, cele mici de fiecare zi sau cele mari ale vieții, își au toate originea în Dumnezeu. Dumnezeu vrea să ne facă părtași de bucuria sa, divină și veșnică, făcându-ne să descoperim că valoarea și sensul profund al vieții noastre stă în faptul că suntem iubiți de el. Ce bucurie mai mare poate fi decât aceasta?

Această iubire infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi se manifestă în mod deplin în Isus Cristos. În el se află bucuria pe care fiecare dintre noi o căutăm. Suntem aproape de sărbătoarea Nașterii Domnului și nu putem să nu remarcăm faptul că evenimentele care marchează începuturile vieții lui Isus sunt caracterizate de bucurie. Atunci când arhanghelul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că ea va fi mamă a Mântuitorului, începe cu acest cuvânt: "Bucură-te!" (Lc 1,28). La nașterea lui Isus, îngerul Domnului le spune păstorilor: "Iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul" (Lc 2,11). Și magii care îl căutau pe prunc, "când au văzut steaua, au fost cuprinși de o bucurie foarte mare" (Mt 2,10). Motivul acestei bucurii este, așadar, prezența lui Dumnezeu, care s-a făcut unul dintre noi. La această prezență se referea sfântul apostol Paul atunci când le scria creștinilor din Filipi: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Bunăvoința voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor. Domnul este aproape" (Fil 4,4-5). Așadar, primul motiv al bucuriei noastre este prezența Domnului, care revarsă iubirea sa în viața noastră.

Un creștin nu poate să nu mărturisească această bucurie! Tocmai de aceea în prima sa exortație apostolică Evangelii gaudium, Papa Francisc vorbește despre bucuria evangheliei. În deschiderea acestei exortații, chiar la numărul 1, Sfântul Părinte spune: "Bucuria evangheliei umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria".

Cât de mult are nevoie lumea de azi de această mărturie plină de bucurie a creștinilor! Să nu o lipsim de acest dar!

2. Centralitatea Sfintei Liturghii

În mod deosebit, în liturgie, în toate celebrările Bisericii, se exprimă bucuria pe care Biserica o primește de la Domnul și o transmite lumii. În fiecare duminică, în Euharistie, comunitățile creștine celebrează misterul central al mântuirii: moartea și învierea lui Cristos. Acesta ar trebui să fie un moment fundamental pentru fiecare ucenic al lui Cristos: este ziua în care îl întâlnim pe Cristos Înviat, ascultăm Cuvântul său, ne hrănim cu Trupul său și cu Sângele său. Un psalm (Ps 118,24) afirmă: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm și să ne veselim într-însa!"

Bucuria creștină se naște din faptul de a ști că suntem iubiți de un Dumnezeu care s-a făcut om, și-a dat viața sa pentru noi și a înfrânt răul și moartea; și înseamnă a trăi din iubire față de el. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, tânără carmelitană, scria: "Isuse, bucuria mea este să te iubesc!"

Nu voi insista asupra centralității Sfintei Liturghii în viața Bisericii și în viața fiecărui creștin, deoarece am meditat îndelung în anul pastoral 2019-2020 dedicat în Dieceza de Iași tocmai Sfintei Liturghii, având ca moto cuvintele psalmistului din Ps 87,7: "Toate izvoarele mele sunt în tine". Aș dori în acest context să specific faptul că înnoirea dorită în Biserică prin parcursul sinodal se va realiza doar dacă fiecare dintre noi vom trăi cu adevărat Sfânta Liturghie ca inimă a cultului creștin, izvor și culme a vieții și misiunii Bisericii. Repet ceea ce spuneam în scrisoarea pastorală "Părtași la viața Bisericii": "Biserica, trupul mistic al lui Cristos, înainte de toate, se reunește în rugăciune pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Înainte de a visa la o Biserică mai fidelă lui Cristos, de a împărtăși ideile noastre și de a asculta ceea ce Duhul Sfânt șoptește celorlalți spre binele tuturor, suntem îndemnați să ne regăsim împreună în celebrarea Sfintei Liturghii și a sacramentelor, în practicarea devoțiunilor și în manifestarea publică a credinței. Suntem chemați să învingem dificultățile cauzate de pandemie retrezind în noi dorința profundă de comuniune, care găsește în propria comunitate chipul Bisericii lui Cristos care știe să adore, să contemple și să înalțe cântări de laudă. Cu prudența necesară și cu respectarea normelor sanitare, să ne regăsim în jurul altarului lui Cristos pentru a hrăni credința noastră din izvorul nesecat al Euharistiei și pentru a putea crește astfel în comuniune, participare și misiune".

Sfânta Liturghie face ca tot harul lui Isus Cristos să devină sărbătoare: prezența sa, iubirea sa, jertfa sa, faptul de a merge împreună... În acest fel fiecare realitate a noastră primește sensul său deplin: munca, familia, bucuriile și trudele de fiecare zi, chiar suferința și moartea; totul este transfigurat de harul lui Cristos. Un fericit tânăr, Carol Acutis, trecut la cele veșnice la vârsta de doar 15 ani și beatificat în luna octombrie din anul 2020, spunea atât de sugestiv: "Euharistia este autostrada mea către cer".

Cât de departe putem ajunge împreună în acest parcurs sinodal, dacă vom știm să înaintăm pe această autostradă!

3. Sărbătoarea care unește

Sfânta Liturghie și toate celebrările din comunitățile noastre ar trebui să fie adevărate momente de sărbătoare. Însă, există multe alte ocazii în care comunitatea creștină se reunește pentru a sărbători. De fapt, o comunitate de credință nu este autentică dacă nu este caracterizată de bucuria de a sărbători. Papa Francisc ne explică sensul acestor momente de sărbătoare: "Așadar sărbătoarea nu este lenea de a sta în fotoliu, sau beția unei evadări nechibzuite. Nu! Sărbătoarea este înainte de toate o privire iubitoare și recunoscătoare cu privire la munca bine făcută; sărbătorim o muncă. [...] Este timpul pentru a-i privi pe copii, sau pe nepoți, care cresc și să ne gândim: ce frumos! Este timpul pentru a privi casa noastră, prietenii pe care-i găzduim, comunitatea care ne înconjoară și să ne gândim: ce lucru bun! Dumnezeu a făcut așa când a creat lumea. Și încontinuu face așa, pentru că Dumnezeu creează mereu, chiar și în acest moment!" (Papa Francisc, Audiența generală, 12 august 2015).

Tristețea, resemnarea, apatia nu au ce căuta în comunitățile noastre! În ciuda faptului că misiunea de a vesti Evanghelia este încărcată de responsabilitate și de dificultate, nu ne putem lăsa copleșiți de acestea! Suntem invitați să sorbim cu nesaț din izvorul bucuriei și al sărbătorii! În felul acesta comunitățile noastre vor fi mai unite și mai puternice.

E adevărat că în aceste timpuri se înalță întrebarea: este posibil să ne bucurăm, să sărbătorim chiar și în mijlocul atâtor încercări ale vieții? Într-adevăr a-l urma pe Domnul, a ne încrede în el dăruiește mereu fericire? Ca un singur exemplu, răspunsul ne poate veni tot de la un fericit tânăr care a găsit în Cristos lumina capabilă să dea forță și speranță, chiar și în mijlocul celor mai dificile situații. Fericitul Pier Giorgio Frassati (1901-1925) a experimentat numeroase încercări în scurta sa existență, între care una, referitoare la viața sa sentimentală, care-l rănise în mod profund. Chiar în această situație îi scria surorii sale: "Tu mă întrebi dacă sunt vesel; și cum aș putea să nu fiu? Atât timp cât credința îmi va da forță sunt mereu vesel! Orice catolic nu poate să nu fie vesel... Scopul pentru care noi am fost creați ne arată calea semănată fie și cu mulți spini, dar nu o cale tristă: ea este veselie chiar și prin dureri" (Scrisoare către sora Luciana, Torino, 14 februarie 1925).

Cred că aceste cuvinte ne pot fi de mare ajutor în aceste timpuri atât de tulburi, care să nu ne răpească "bucuria minunată și mângâietoare de a evangheliza", așa cum spune Papa Francisc.

La final, vă încredințez câteva îndemnuri:

- Îngrijiți-vă ca toate celebrările Sfintelor Liturghii din propria comunitate să fie adevărate momente de sărbătoare. În privința aceasta nu există o datorie doar a preoților, ci a întregii comunității chemată să participe din toată inima.

- Cultivați momentele de rugăciune comunitară (adorații euharistice, lectio divina, devoțiuni, pietate populară etc.). Să nu uităm de promisiunea lui Cristos: "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20).

- Realizați momente de sărbătoare comunitară care să întărească unitatea și comuniunea dintre membrii comunității.

Nu lipsesc cele trei întrebări care pot fi de folos reflecției personale și comunitare:

- Ce am putea face mai mult în comunitățile noastre pentru a înnobila celebrările Sfintei Liturghii?

- Cum am putea promova participarea activă a tuturor credincioșilor la Sfânta Liturghie?

- Putem spune despre comunitățile noastre că știu să sărbătorească?

* * *

Mai multe informații despre Sinodul 2021-2023 în secțiunea specială: www.ercis.ro/sinod.


 

lecturi: 456.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat