Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Adorație vocațională pentru luna decembrie

Pentru luna decembrie 2021, Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași propune un model de adorație vocațională pregătit de sr. Luminița Antonică OP, din Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului".

"Vis - slujire - fidelitate"

Cântec: În fața ta, Isus iubit

C: Isuse, izvor de viață și de sfințenie, credem că ești prezent în sacramentul iubirii tale și te adorăm. Îți mulțumim pentru că, prin întruparea ta, ai venit să sfințești omenirea și să transmiți Bisericii strălucirea sfințeniei tale prin intermediul sacramentelor ce aduc omului viața lui Dumnezeu.

Te lăudăm, pentru că în orice timp ai reînnoit Biserica, trezind în ea eroi ai credinței, ai speranței și ai carității: prin ei ai manifestat în fața tuturor varietatea și bogăția darurilor Duhului tău iubitor.

Îți mulțumim pentru darul diferitelor vocații care îmbogățesc Biserica și ne arată diferite căi pentru a ajunge la sfințenie: mulțumim pentru darul fiecărui soț și al fiecărei soții care au ales să trăiască iubirea fiind uniți de sacramentul Căsătoriei; mulțumim pentru fiecare preot, pentru fiecare episcop și pentru Sfântul Părinte Papa care au primit sacramentul slujirii preoțești; mulțumim pentru fiecare persoană consacrată chemată să fie martoră a iubirii tale în mijlocul oamenilor de pretutindeni, îți mulțumim pentru fiecare misionar care, departe de casă și familie, își dedică viața vestirii evangheliei nu numai prin cuvinte, dar mai ales prin fapte de milostivire trupească și sufletească.

Te rugăm, Părinte ceresc, să reverși asupra noastră lumina și tăria Duhului Sfânt pentru ca la fiecare pas al vieții să putem alege ceea ce tu ai pregătit pentru fiecare dintre noi, în marea ta bunătate. Amin.

Din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după Sfântul Matei 1,18-25

Nașterea lui Isus Cristos însă a fost astfel: mama lui, Maria, fiind logodită cu Iosif, înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. Iosif, soțul ei, fiind drept și nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns. Cugetând el la acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: "Iosif, fiul lui Davíd, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt! Ea va naște un fiu și-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale".

Toate acestea s-au petrecut ca să se împlinească ceea ce fusese spus de Domnul prin profetul care zice: "Iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu și îi vor pune numele Emanuel!", care, tradus, înseamnă: "Dumnezeu-cu-noi".

Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului și a luat-o la sine pe soția lui și nu a cunoscut-o până când ea a născut un fiu. Și i-a pus numele Isus.

Cuvântul Domnului

Sfântul Iosif este "atât de aproape de condiția umană a fiecăruia dintre noi. Sfântul Iosif nu stabilea, nu era înzestrat cu carisme deosebite, nu apărea special în ochii celor care-l întâlneau. Nu era vestit și nici nu se remarca: Evangheliile nu prezintă nici măcar un cuvânt al său. Și totuși, prin viața sa obișnuită, a realizat ceva extraordinar în ochii lui Dumnezeu": a răspuns la chemarea Domnului de a fi tatăl purtător de grijă al lui Isus Cristos, a răspuns afirmativ chemării lui Dumnezeu (cf. Sf. Iosif: visul vocației - Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a 58-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații)*.

Refren: Ubi caritas

"Sfântul Iosif ne sugerează trei cuvinte-cheie pentru vocația fiecăruia. Primul este vis.

Dacă am cere persoanelor să exprime într-un singur cuvânt visul vieții, n-ar fi dificil să ne imaginăm răspunsul: «iubire». Iubirea dă sens vieții, pentru că îi revelează misterul. De fapt, viața o avem numai dacă o dăm, posedăm cu adevărat numai dacă dăruim pe deplin. Sfântul Iosif are multe să ne spună în această privință, pentru că, prin intermediul viselor, Dumnezeu l-a inspirat, a făcut din existența sa un dar" (*).

Visul tinerilor care se pregătesc pentru căsătorie este ca iubirea lor reciprocă să dăinuie veșnic, iubire binecuvântată de Dumnezeu prin darul fiilor și mai apoi al nepoților. Te rugăm, Doamne, dăruiește-ne cât mai multe familii creștine, care să fie leagănul diferitelor vocații care împodobesc Biserica și o fac mereu tânără, activă și frumoasă. Amin.

Refren: Ubi caritas

"Un al doilea cuvânt marchează itinerarul Sfântului Iosif și al vocației: slujire.

Din evanghelii reiese cum el a trăit întru totul pentru alții și niciodată pentru el însuși. Eliberând iubirea de orice posesie, s-a deschis de fapt unei slujiri și mai rodnice: grija sa iubitoare a străbătut generațiile, paza sa grijulie l-a făcut patron al Bisericii.

Slujirea, exprimare concretă a dăruirii de sine, n-a fost pentru Sfântul Iosif numai un ideal înalt, ci a devenit regulă de viață zilnică. S-a adaptat la diferitele circumstanțe cu atitudinea celui care nu se descurajează dacă viața nu merge așa cum vrea: cu disponibilitatea celui care trăiește pentru a sluji.

Se poate spune că a fost mâna întinsă a Tatălui ceresc spre Fiul său pe pământ" (*).

Te rugăm, Doamne, dăruiește-ne preoți sfinți, slujitori devotați ai altarului, gata oricând să administreze în numele tău tainele sfinte celor care au nevoie de ele. Fă-i să nu se descurajeze în fața diferitelor obstacole, ajută-i să nu cedeze în fața ispitelor, fă-i să fie "mâinile tale active pentru fiii și fiicele Tale". Amin.

Refren: Ubi caritas

"Un al treilea aspect care străbate viața Sfântului Iosif și vocația creștină, ritmându-i cotidianitatea: fidelitatea. Iosif este «omul drept» (Mt 1,19), care în activitatea tăcută de fiecare zi perseverează în adeziunea la Dumnezeu și la planurile sale.

Vocația, ca viața, se maturizează numai prin fidelitatea de fiecare zi.

Cum se alimentează această fidelitate? În lumina fidelității lui Dumnezeu. Primele cuvinte care i-au fost adresate în vis Sfântului Iosif au fost invitația de a nu se teme, pentru că Dumnezeu este fidel față de promisiunile sale: «Iosif, fiul lui David, nu te teme» (Mt 1,20). Nu te teme: sunt cuvintele pe care Domnul le adresează și ție, dragă soră, și ție, dragă frate, atunci când, deși printre incertitudini și șovăieli, simți că nu mai poate fi amânată dorința de a dărui lui viața. Sunt cuvintele pe care ți le repetă atunci când, acolo unde te afli, eventual în mijlocul încercărilor și neînțelegerilor, lupți pentru a urma în fiecare zi voința sa. Sunt cuvintele pe care le redescoperi atunci când, de-a lungul drumului chemării, te întorci la prima iubire. Sunt cuvintele care, ca un refren, însoțesc pe cel care spune «da» lui Dumnezeu cu viața ca Sfântul Iosif: în fidelitatea de fiecare zi" (*).

Te rugăm, Doamne, ajută-i pe cât mai mulți tineri să răspundă cu entuziasm chemării la viața consacrată și la misiune. Dă-le curajul de a se opune cu tărie plăcerilor lumești și de a te alege pe tine, izvorul adevăratei bucurii. Fă ca asemenea Sfântului Iosif și Sfintei Fecioare Maria să îți răspundă "da" din toată inima atunci când descoperă că i-ai chemat la totala dăruire de sine. Amin.

Cântec

Rugăciune universală

C: Să îndreptăm cu încredere rugăciunea noastră către Isus, blând și smerit cu inima, pentru ca viața noastră să fie pătrunsă de spiritul fericirilor evanghelice și de adevărata speranță:

R.: Doamne, ajută-ne să mergem pe calea sfințeniei!

1. Doamne Isuse, Păstorul cel bun, veghează asupra slujitorilor Bisericii tale, pentru ca viața lor să fie în acord cu evanghelia pe care o vestesc oamenilor. R.

2. Doamne Isuse, Fiul preaiubit al Tatălui, fă-ne să ascultăm cu fidelitate cuvântul tău și să îl mărturisim prin viața noastră creștină coerentă. R.

3. Doamne Isuse, Întemeietorul familiei creștine, ajută-i pe soți, pentru ca în familiile lor să fie pace, înțelegere, iubire, armonie și o viață creștină desăvârșită. R.

4. Doamne Isuse, Calea, Adevărul și Viața, fă ca întreaga comunitate creștină să trăiască conform evangheliei tale, ca să devină lumină și speranță pentru lume. R.

C: Dumnezeule, Tată veșnic, care în Inima Fiului tău preaiubit ne dai bucuria de a celebra marile fapte ale iubirii sale față de noi, fă ca din acest izvor inepuizabil să sorbim bogăția darurilor tale, iar flacăra speranței creștine să nu se stingă în inimile noastre, ci să rămână mereu aprinsă și să ne călăuzească în mijlocul tuturor necazurilor și dificultăților vieții. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Aș vrea ca "DA"-ul meu...

Maria, aș vrea ca "DA"-ul meu să fie simplu ca al tău,
să nu urmăresc avantajul meu.
 
Maria, aș vrea ca "DA"-ul meu, la fel ca al tău,
să nu mă pună în centrul atenției, ci în slujba celorlalți.
 
Maria, aș vrea ca "DA"-ul meu, răspuns la proiectul Altcuiva,
să însemne ce a însemnat pentru tine: a suferi în liniște.
 
Maria, aș vrea ca "DA"-ul meu, la fel ca al tău,
să însemne să fac un pas înapoi pentru a face loc vieții.
 
Maria, aș vrea ca "DA"-ul meu, la fel ca al tău,
să conțină o filă din istoria mântuirii măcar a unui suflet.
 
Dar păcatul meu, orgoliul meu, autosuficiența
mă fac să spun un "DA" cu totul diferit de al tău.
 
Privirea ta asupra mea, Marie,
să mă ajute să fiu simplu,
să fiu o persoană care uită de propriul interes,
care vrea să-și piardă viața dăruindu-se celorlalți
fiind conștientă că există, din veșnice,
în planul de iubire al Creatorului.
Amin.
(Paul Claudel)

Încheiere

Toți sa adorăm fierbinte
marea Taină din altar;
Ce-a fost scris în Legea Veche
facă loc la noul dar;
ce e peste simț și minte
să ne dea-al credinței har.
 
Tatălui dați închinare,
Cinste, laudă și cânt;
Fiului, fără-ncetare,
Slavă-n cer și pe pământ;
Pururi binecuvântare
Fie Duhului preasfânt. Amin.

C. Tu le-ai dat lor pâine cerească.
P. Având în sine orice plăcere.

C. Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, dă-ne, te rugăm, harul ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin

Cântec final

Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat