Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răspunsul Bisericilor din continentul european

Nu putem rămâne indiferenți

"Recenta călătorie a Sfântului Părinte în Cipru și în Grecia a confirmat situația precară și disperarea refugiaților în unele țări europene. Acești frați și surori ai noștri ne cer să fie ascultați și să fie primiți". Este ceea ce scrie cardinalul Jean-Claude Hollerich, președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale Europene (COMECE), într-un mesaj trimis miercuri, 22 decembrie 2021, autorităților statelor membre ale UE și Bisericilor din continent, în care cere să se răspundă la apelul lansat de Papa Francisc la audiența generală, primind și găzduind refugiații prin gesturi de "solidaritate concretă".

"Nu putem să rămânem indiferenți. Suntem chemați să răspundem cu angajare reînnoită, cu un glas profetic și cu exemple autentice de solidaritate față de acești fii ai lui Dumnezeu, persoane cu fețe, biografii și familii care au nevoie de noi. Acum mai mult ca oricând", continuă Hollerich, subliniind că "în numele COMECE, mă unesc cu apelul papei care cere autorităților statelor din UE să permită cu generozitate refugiaților care sunt blocați în teritoriile de primă primire, ca în cazul Ciprului și Greciei, să fie transferați într-o altă țară din Uniunea Europeană și să primească protecția și primirea de care au nevoie ei înșiși și familiile lor".

"Apelez - continuă cardinalul - și la Biserica existentă în Europa, la parohii, la comunități și la credincioși, pentru ca să devină adevărați martori ai lui Cristos în acest timp de Crăciun. Invit să primească în spirit de slujire pe cei care au ajuns în ținuturile noastre în căutare de protecție ca refugiați și să facă un efort comun care să ducă la proiecte realizabile în colaborare cu instituțiile. Îl invoc pe Pruncul Isus, a cărui naștere o vom celebra curând, ca să ne lumineze, să ne permită să recunoaștem fiecare refugiat care bate la ușa noastră și să ne dea forța necesară pentru a depăși indiferența societăților noastre față de cel care suferă și are nevoie".

Au fost imediate răspunsurile la apelul papei și la invitația președintelui COMECE. Începând de la episcopii sloveni: "Mulți refugiați și migranți care ajung în Europa din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu reprezintă o mare provocare pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", scrie Monseniorul Stanislav Zore, arhiepiscop de Ljubljana și președinte al Conferinței Episcopale Slovene (CES). "Toate țările și toți cetățenii sunt chemați să exprime propria solidaritate cu aceia care au fost alungați din patriile lor din cauza războaielor și a violențelor și vor bate la ușa noastră în speranța de a găsi un viitor mai bun. Ospitalitatea și primirea străinilor sunt de mult timp semn de iubire și de respect față de demnitatea fiecărei ființe umane", afirmă președintele CES. "Deci este important - continuă el - ca țara noastră și Uniunea Europeană să dea tuturor refugiaților și migranților oportunitatea de a obține în mod legal azil pentru ei și pentru familii, ajutându-i să se integreze în comunitatea locală. Episcopii sloveni exprimă sprijinul lor față de instituții, față de Caritas și față de celelalte organizații umanitare care au primit deja sau care vor primi în viitor pe refugiați și pe cei care cer azil".

"Provocarea refugiaților și a migranților - subliniază monseniorul Zore - este și o oportunitate pentru țara noastră de a reflecta asupra consecințelor tragice ale comerțului cu arme, ale intervențiilor militare imprudente din partea Occidentului, ale politicilor economice nedrepte, ale sărăciei și corupției care sunt un fundal pentru conflictele militare și pentru războaiele civile, precum și pentru catastrofele umanitare. Sfânta Familie, care este în centrul sărbătorilor de Crăciun, mărturisește respectarea demnității fiecărei ființe umane, valoarea păcii și a solidarității. Pentru acest motiv invităm pe toți la solidaritate și la deschidere față de cei care sunt în dificultate".

Îi face ecou Consiliul permanent al Conferinței Episcopale Poloneze: "Biserica din Polonia își însușește apelul papei. Dorim să asistăm, pe baza posibilităților legale existente și în conformitate cu normele în vigoare în materie de migrație, pe toți cei care exprimă dorința de a veni să trăiască în țara noastră. Obiectivul este acela de a-i primi, de a furniza sprijinul necesar și de a-i ajuta să se integreze în societatea noastră învățându-i limba și oferindu-le loc de muncă. Asociația Caritas oferă acest tip de ajutor imigraților care trăiesc deja și lucrează în Polonia de mulți ani. Acest tip de sprijin va continua și va fi potențat. Cerem și tuturor conaționalilor noștri să se roage pentru migranții aflați în dificultate în Europa și în lume".

Prompt și răspunsul prelaților austrieci, care îndeamnă guvernul să "dea un semnal de solidaritate și de umanitate" primind 100 de familii cu copii provenind din lagărele de primire europene al căror status de azil a fost recunoscut. Pentru episcopi "programul de primire solicitat de Papa Francisc este o exprimare concretă a acelor valori prin care Europa și creștinismul se remarcă. Știm că mulți în țara noastră sunt gata să primească, să îngrijească și să ajute aceste persoane. În același timp Europa trebuie să găsească în sfârșit o soluție corectă pentru a-i trata pe refugiați, lucru care din păcate încă lipsește. Guvernul federal este chemat să lucreze în acest sens. A proteja granițele și persoanele nu sunt acțiuni care se exclud reciproc. Demnitatea și drepturile umane trebuie să fie salvgardate mereu și oricum. Dincolo de locul de naștere a fiecăruia".

Și Conferința Episcopală Germană, prin însărcinatul special pentru refugiați, arhiepiscopul de Hamburg, Stefan Hesse, răspunde prompt papei asigurând angajarea diecezelor, a Caritas-ului și a celorlalte asociații de voluntariat: "Deja în trecut, Germania a participat la primirea refugiaților în linie cu schemele de resituare ale UE. Faptul că noul guvern federal este dispus să întărească ulterior primirea este motiv de speranță. Biserica va continua sprijinul său practic pentru a asigura ca să fie primiți în cel mai bun mod". Conform Monseniorului Hesse este oportun de a găsi soluții pe termen lung: "Este de dorit un mecanism permanent de împărtășire a responsabilităților între statele membre ale UE. Ceea ce este necesar e o distribuire egală a celor care cer azil între statele membre, o solidaritate mai mare cu țările vecine cu UE și aplicarea de standarde ridicate de primire și de proceduri de azil care să fie acceptate și realizate de toți. În afară de asta, este fundamentală salvarea eficace pe mare, o cale de acces sigură mai ales pentru persoanele vulnerabile, precum și un sprijin mai bun dat țărilor găzduitoare non-europene. Crăciunul ne amintește în fiecare an că Dumnezeu se face om într-un prunc lipsit de apărare", conclude prelatul, amintind: "Și astăzi îl întâlnim pe Cristos în persoane a căror demnitate este în pericol grav. Astfel, apelul papei nu se referă la numere abstracte, ci la ființe umane care au nevoie de sprijinul nostru".

Episcopii spanioli cunosc de aproape situația refugiaților și se declară "încurajați de pașii făcuți deja în ultimii ani pentru a facilita noi căi de primire în diecezele noastre în dialog cu instituțiile. Oferim colaborarea noastră guvernului pentru a promova la toate nivelurile (comunal, regional, național) crearea de coridoare umanitare, așa cum se întâmplă în alte țări europene, promovând în același timp noi modele de primire sustenabilă și legală. Dumnezeu continuă să bată la ușile noastre în timp ce se apropie Crăciunul. Îi mulțumim Papei Francisc pentru apropierea sa de cei mai vulnerabili și facem apel la comunitățile noastre creștine și la toată societatea cerând să primească responsabil pe cel care are nevoie de noi cu o inimă care privește în ochii oamenilor".

"În ultimii ani, îndeosebi după apelul Papei Francisc din 2015, proiectele de primire și de însoțire s-au înmulțit în țară", afirmă Monseniorul Éric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims și președinte al episcopilor francezi. "Proiecte de însoțire - scrie el - sunt promovate în cea mai mare parte a diecezelor și mulți credincioși sunt alături de migranți și refugiați. Reînnoim angajamentele asumate, confirmând disponibilitatea noastră deplină la dialogul cu guvernul".

(După L'Osservatore Romano, 22 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 405.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat