Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Gaudete! Christus natus est! Concert aniversar de Crăciun al corului "Juvenes Ecclesiae"

Pentru toți cei care iubesc colindul, cântul sacru și frumosul, seara de 19 decembrie 2021 a fost una cu adevărat specială și emoționantă datorită Concertului de Crăciun al corului "Juvenes Ecclesiae". Ediția din acest an, a 25-a, a fost una cu totul specială, întrucât este al 25-lea an de când acest cor de tineri susține, cu mereu adâncă și crescândă admirație și fascinație, tradiționalul Concert de Colinde. Concertul s-a desfășurat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și a avut ca titlu Gaudete! Christus natus est! Au participat la eveniment PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași, preoți din Episcopie, precum și numeroși credincioși. Evenimentul a putut fi urmărit la Radio Iași (care a realizat sonorizarea), ERCIS Media și ERCIS FM, fiind preluat și pe canalul catolic Angelus TV.

Sărbătoarea Nașterii Domnului nu ajunge să fie proclamată, ea trebuie cântată cu voci suave, pătrunse de frumusețea fără margini a Pruncului venit în lume pentru a ne mântui. Concertul a reprezentat încununarea unei munci asidue de două luni, încărcată de pasiune și multă emoție.

Concertul a fost interpretat de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, și acompaniat de orchestra "Tineri interpreți ieșeni", la orgă fiind Octavian Bișoc. Soliștii corului au fost Sabina Gurgu, Ana Veronica Mihoc, Andreea Miler, Lidia Mădălina Chicet, Brigitta Celina Mateeș, Iuliana Monica Susanu, Alexandru Neculăeș și Eduard Benedic. Surpriza acestei ediții a constat în persoana micuței Emilia Ioana Petruț, în vârstă de numai 5 ani, care a interpretat câteva versuri ale colindului Copii dragi în pripă.

Într-o atmosferă devenită tainică și caldă, coriștii au apărut la altar, în timp ce solistul interpreta frumosul colind popular românesc: Galbenă gutuie, pe versurile lui Adrian Păunescu și un aranjament coral realizat de Cosmin P. Morariu. Apoi au urmat o serie de colinde mai mult sau mai puțin cunoscute din repertoriul tradițional românesc: Cerbul; Drum de iarnă; Legănelul lui Isus; Suita Achim Stoia.

Partea a doua a concertului a continuat cu Veni, veni, Emanuel (Vino, vino, Emanuel), un imn gregorian din secolul IX, a urmat colindul în limba latină, Gaudete (Bucurați-vă!); Procesional for Advent, unde ne-am putut delecta cu o intervenție solo a micuței Emilia Ioana Petruț; A la nanita nana, un cântec de leagăn în limba spaniolă pentru Pruncul Isus care își doarme primul somn pe lumea noastră. Registrul a fost schimbat de frumosul colind ucrainean Shchedryk (Generos), cunoscut ca și Colindul clopoțeilor. Ne-am înveselit de-a dreptul cu ajutorul schimbărilor neașteptate de ritm oferite de piesele: Rejoice! Christ is Born! și Fum, fum, fum, primul un colind tradițional finlandez, iar al doilea un colind de sorginte catalană, ambele interpretate în limba engleză.

Ultima parte a concertului, a treia, a contemplat misterul acelei unice nopți din istoria omenirii, când s-a născut Isus, Cuvântul făcut trup, acel moment când "Întregul este cuprins într-un fragment" după cum spunea teologul Hans Urs von Balthasar. Astfel, câteva piese deosebite au descris cadrul acelei nopți. Este vorba despre Fermarono i cieli, după versuri scrise de Sfântul Alfons Maria de Liguori; Divina Noapte, text scris de Maximilian Husaru și muzică de John Rutter. Apoi a urmat Stille Nacht, Heilige Nacht (Noapte liniștită, noapte sfântă), un fel de imn național austriac pentru Seara de Ajun, interpretat în limbile germană, spaniolă, franceză și engleză; Adeste fideles și Tante schiere d'angeli, după un aranjament muzical de Marco Frisina; O holly night, aranjament muzical de Jane Reeves și Noel c'est l'amour, de Tino Rossi. La final, după aceste minunate piese, am urmat cu toții îndemnul penultimului colind din program: Transeamus (Să mergem la Betleem!). Concertul s-a încheiat cu Suită de Anul Nou, pe versuri și muzică de Lucian Dimitriu.

La final, PS Iosif Păuleț a luat cuvântul și i-a felicitat pe cei prezenți, pe coriști, pe instrumentiști și pe soliști, mai ales pe dirijorul corului, Maximilian Husaru, pentru acest concert deosebit la ceas aniversar. "Noel c'est l'amour - Crăciunul este Iubire, Dumnezeu care s-a făcut om. Și pentru că este iubire, totul în jurul Crăciunului este bucurie, de la bucuria nașterii Fiului lui Dumnezeu făcut om până la cadourile pe care le facem, pe care le primim, colindele pe care le ascultăm, precum și în întâlnirea cu cei dragi și hotărârile de a fi mai buni și mai generoși. Așadar, totul, în aceste zile, se învârte în jurul acestei bucurii", a mai spus PS Păuleț.

Ca de obicei, concertul a fost prezentat de pr. Cristian Diac, care a reușit să ne călăuzească printre toate aceste cântări, în stilul său carismatic și erudit cu care ne-a obișnuit. "Vă mulțumim, dragi colindători, pentru această seară de înălțare sufletească! Vă mulțumim, dragi Juvenes, pentru cadoul acestui concert, al 25-lea Concert de Crăciun, iar acestor 25 de ani să li se adauge încă mulți ani înainte!"

Mulțumim întregii echipe ERCIS Media, în frunte cu pr. Adrian Blăjuță, care a făcut ca prin transmisiunea în direct nimeni să nu fie privat de bucuria Nașterii Domnului, exprimată prin acest Concert de Crăciun.

În final, se cuvine să adresăm o mulțumire deosebită dirijorului Maximilian Husaru, care a făcut ca și în aceste vremuri de încercare Concertul de Crăciun, atât de mult așteptat, să aibă loc și în acest an. Îi mulțumim pentru statornicie și exemplul de dăruire, pentru ipostazierea unei pasiuni care se transpune în ceea ce a devenit de-a lungul timpului "Juvenes Ecclesiae": un cor de tineri pe care dragostea pentru muzică și sacru i-a adus împreună pentru a-i aduce slavă lui Dumnezeu. Cadrul acestui cor a fost mereu expus într-un mod excepțional: coriști și soliști, dirijor și organist, deopotrivă fete și băieți - pe scurt, întregul "Juvenes Ecclesiae" se conturează ca o fascinantă fotografie de grup care nu va fi niciodată dată uitării.

Concertul corului "Juvenes Ecclesiae" - "Gaudete! Christus natus est!" va putea fi urmărit la TVR Iași, vineri, 24 decembrie, la ora 14.30, precum și în reluare, sâmbătă, 25 decembrie, la ora 10.35.

Sărbători binecuvântate, cu pace și bucurie!

Alin Sabău

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 887.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat