Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: "Împreună în Biserică" prin misiuni populare

Între 17 și 19 decembrie 2021 au avut loc misiuni populare cu tema "Împreună în Biserică" în Parohia "Inima Preasfântă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu, predicator fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș.

Timpul Adventului este un timp de pregătire amănunțită pentru Nașterea Mântuitorului Isus. La inițiativa părintelui paroh Marius Adam, credincioșii din parohie au trăit cu adevărat zile de har prin celebrarea Sfintelor Liturghii de misiuni.

Părintele Petru Tamaș, cel care a ghidat sufletul fiecărui credincios din parohie în aceste zile, a avut în vedere mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia convocării Sinodului Episcopilor: Împreună în Biserică, mai ales în aceste vremuri prin care trece omenirea.

Sfântă Liturghie de deschidere a misiunilor s-a celebrat vineri seara pe 17 decembrie, în prezența credincioșilor din parohie și a câtorva preoți din parohiile învecinate, celebrant principal fiind părintele decan de Piatra Neamt, Petrică Dăncuț. La cuvântul de învățătură, părintele predicator avea să înceapă cu o frază sugestivă, și anume: "Esențele tari se țin în sticluțe mici", explicând astfel prin această imagine importanța acestor zile de misiuni și rolul pe care îl au în viața noastră. Fiecare creștin trebuie să se antreneze sufletește, prin spovadă și Împărtășanie așa cum un atlet merge la sala de fitness zilnic pentru diferite exerciții fizice cel pot ajuta să-și îmbunătățească performanțele. În acest fel trebuie privite și zilele de misiuni, zile de antrenament sufletesc, un necesar de "esență" pentru sărbătoarea Crăciunului, puține, dar esențiale.

Cu mult interes arătat din parte credincioșilor, am început a doua zi printr-o Sfântă Liturghie celebrată de părintele Marius Sabău, paroh de Barticești. Interesul s-a arătat prin participarea numeroasă a credincioșilor dornici să cunoască și să se edifice spiritual, mai ales că fiecare predică era o continuare a celei precedente. Tema dezbătută în cea de-a doua zi a fost legată de implicarea și participare creștinului la viața Bisericii mai ales la Sfânta Liturghie, un creștin activ și nu un creștin care să adopte poziția unui spectator care admiră o frumoasă piesă de teatru. Astfel s-a atins problema suferinței atât la nivel fizic, cât și la nivel sufletesc, folosind imaginea unor personaje scripturistice: a Iosif si a fraților lui din VT, a dreptului Iob, Iona, imagini care ne-au făcut să ne regăsim și totodată să putem deveni un sprijin ca Biserică pentru cel care le trăiește.

Seara de sâmbătă a fost una cu totul deosebită, deoarece credincioșii din comunitate s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a episcopului auxiliar Petru Sescu, care a salutat cu mult entuziasm credința ferventă a credincioșilor mai ales numărul mare de sfinte împărtășanii pe care le-a distribuit.

Aceste zile de misiuni, esențe pentru suflet, aveau să se încheie printr-o Sfântă Liturghie celebrată de părintele Felix Măriuț, paroh de Faraoani, duminică, la ora 10.30, în prezența multor credincioși atât din parohie, cât și din comunitățile învecinate. La finalul celebrării părintele paroh Marius Adam a mulțumit preoților prezenți, credincioșilor și tuturor celor care s-au implicat pentru ca aceste zile să fie cu adevărat rodnice, primind binecuvântarea cu sfânta cruce din partea părintelui predicator Petru-Sebastian Tamaș.

Pr. Florin-Ionuț Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 decembrie: Nicolae Bălcescu: "Împreună în Biserică" prin misiuni populare


 

lecturi: 1060.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat