Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru inaugurarea anului academic de la Universitatea Catolică Sacro Cuore, din Milano, la centenarul întemeierii (19 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori!

Pentru inaugurarea anului academic de la Universitatea Catolică Sacro Cuore doresc să transmit salutul meu cel mai călduros întregii comunități universitare, reprezentată de rectorul magnific, prof. Franco Anelli, de asistentul ecleziastic general, ES Mons. Claudio Giuliodori, și de directorul general, Paolo Nusiner.

Adresez salutul meu și ES Mons. Mario Delpini, arhiepiscop de Milano și președinte al Institutului Toniolo, și președintei Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Ceea ce trăiți este o zi specială, pentru că ea celebrează o aniversare importantă: în urmă cu o sută de ani, părintele Agostino Gemelli și colaboratorii săi au dat viață acelei mari instituții culturale care este Ateneul vostru. Felicitări!

Aș vrea să adun reflecția mea în jurul a trei cuvinte: foc, speranță și slujire. Trei cuvinte care - cred - pot să reprezinte un pic mistica [spiritualitatea] voastră.

Primul este o imagine: focul, adică flacăra care în Universitatea voastră a fost transmisă din generație în generație. Aniversarele sunt momente potrivite pentru a comemora trecutul. Și privind la cei o sută de ani de viață ai Universității Catolice Sacro Cuore, se recunoaște o tradiție educativă importantă, făcută vie grație dăruirii a sute de bărbați și femei și mărturisită de mii de absolvenți. Educația este una din căile cele mai eficace pentru a umaniza lumea și istoria și cred că Universitatea voastră păstrează în mandatul său această învățătură. Acest lucru este posibil grație valorizării - reînnoită prin generații - patrimoniului cultural și spiritual care constituie identitatea sa. O identitate clară și neschimbată, care însă nu refuză, dimpotrivă respectă și primește sensibilitățile diferite, având conștiința că dintr-o confruntare sinceră și respectuoasă cu celălalt se duce la înflorire condiția umană. Așa cum au înțeles bine deja cei din vechime: a educa nu înseamnă a umple vase ci a aprinde focuri. Universitatea Catolică păstrează acest foc și apoi poate să-l transmită pentru că unicul mod de a face asta este "prin contact", adică prin mărturia personală și comunitară. Mai înainte de a transmite ceea ce știm, se aprinde focul împărtășind ceea ce suntem. Acest contact are loc grație întâlnirii, faptului de a sta unul lângă altul și a face ceva împreună. Și acesta este sensul originar a ceea ce numim "universitate", uni-versitas: când au început să apară aceste realități în Evul Mediu ele s-au născut pentru a face să conveargă "spre" un unic loc diferitele școli. Atâția care converg "spre unul", un loc, un timp, un spirit. În cazul vostru, o istorie luminată de Credință, care redă unitate universului cunoașterii și țese unitatea persoanelor care contribuie la creșterea sa: profesorii, angajații, studenții. Și acesta este sensul cel mai profund al cuvântului "tradiție". Așa cum spunea Mahler: "Nu este păstrarea cenușii trecutului, ci salvgardarea viitorului".

Al doilea cuvânt este speranță. Astăzi, această idee de educație este provocată de o cultură individualistă, care exaltă eul în opoziție cu acel noi, promovează indiferența - cultura indiferenței este urâtă! -, diminuează valoarea solidarității și pune în mișcare cultura rebutului. De fapt, cine educă privește la viitor cu încredere și face o acțiune - cea educativă - care implică diferiți actori din societate, în așa fel încât să ofere studenților o formare integrală, rod al experiențelor și sensibilităților multora. Aceasta este îndeosebi misiunea profesorilor, care sunt păzitorii creativi ai tradiției, care este o comoară. Pentru că, după imaginea lui Gustav Mahler - așa cum am spus - nu înseamnă a păzi cenușa ci a păzi focul. Adică a duce înainte imaginea copacului: rădăcinile dau viața copacului și, cum spunea poetul, tot ceea ce are înflorit copacul, vine din ceea ce este îngropat. Această armonie între rădăcină și creștere.

Educația este înainte de toate relație: relație între profesor și student, și apoi și a studenților între ei. O comunitate de persoane deschisă la realitate, la Celălalt transcendent și la ceilalți, deschisă să cunoască, să descopere, să pună întrebări și să caute împreună răspunsuri. O comunitate deschisă la lume fără frici. Frica este urâtă! Aceasta este speranță: a paria pe viitor învingând pornirea naturală care se naște din multele frici care riscă să ne imobilizeze, să ne fixeze și să ne închidă într-un prezent veșnic și iluzoriu. Deschiderea și primirea celuilalt este deci deosebit de importantă, pentru că favorizează o legătură solidară între generații și combate derivele individualiste prezente în cultura noastră. Și mai ales construiește, tocmai pornind din aulele universitare, o cetățenie inclusivă, opusă culturii rebutului.

În această perspectivă am promovat un Pact educativ global, pentru a-i sensibiliza pe toți la ascultarea marilor întrebări de sens din timpul nostru, începând de la cele ale noilor generații în fața nedreptăților sociale, a încălcărilor drepturilor, a migrațiilor forțate. Universitatea nu poate rămâne surdă în fața acestor denunțuri. Sunt bucuros că ați acceptat această invitație la o perioadă reînnoită de angajare educativă. Proiectele voastre de cooperare internațională, adresate diferitelor populații ale planetei, multele ajutoare economice pe care în fiecare an le oferiți studenților nevoiași, atenția voastră față de cei din urmă și față de bolnavi sunt mărturie a unei angajări concrete. Vă încurajez să mergeți înainte pe acest drum!

Lumea, mai ales astăzi, este total interdependentă; această condiție cere un efort inedit, pentru că această schimbare epocală a făcut învechite cadrele interpretative din trecut, care nu mai sunt utile pentru a înțelege prezentul. Este vorba de a proiecta noi modele de gândire, pentru a defini soluții la urgențele pe care suntem chemați să le înfruntăm: de la cele ambientale la cele economice, de la cele sociale la cele demografice. Noi nu putem merge înainte cu categoria iluminismului. Este nevoie de o gândire nouă, creativă. Universitatea Catolică Sacro Cuore poate reprezenta un loc privilegiat pentru dezvoltarea avansată a acestei elaborări culturale. Și aici ne întoarcem la relația profesori-studenți - care este importantă! -, care este o relație dinamică, în tensiune între prezent și viitor: împreună sunteți chemați să gândiți, să programați și să acționeze având ca orizont casa comună de mâine, pornind de la realitatea concretă de astăzi.

Și acum mă adresez vouă studenților în mod deosebit. În aceste timpuri confuze, făcute și mai complexe de pandemie, vă repet: nu lăsați să vi se fure speranța! Și nu vă lăsați infectați de virusul individualismului. Este urât acest lucru și face rău. Universitatea este locul potrivit pentru a dezvolta anticorpii împotriva acestui virus: universitatea deschide mintea la realitate și la diversitate; acolo puteți pune în joc talentele voastre și să le puneți la dispoziția tuturor. Ca studenți ai Universității Catolice Sacro Cuore, aparțineți la o comunitate de studii cu rădăcini solide, din care puteți să vă inspirați pentru formarea voastră și pentru a reînnoi, în fiecare zi, entuziasmul de a merge înainte și de a asuma responsabilitatea voastră în societate. A nu deveni tradiționaliști ai rădăcinilor, nu, a lua din rădăcină pentru a crește, pentru a merge înainte, pentru a vă juca viața. Acesta este orizontul pe care vi-l propune la acest centenar.

Și astfel ajungem la al treilea și ultimul cuvânt: slujire. În realitate, acest cuvânt ar putea să fie primul, pentru că întotdeauna o instituție nouă începe de la fondatori care pun viața lor în slujba celorlalți. Și în cursul celor o sută de ani ai săi, Universitatea Catolică Sacro Cuore a demonstrat în mai multe ocazii să fie în mod fidel în slujba Bisericii și a societății. Mărturisește acest lucru angajarea profesorilor săi în activitatea zilnică de cercetare și, pentru nu puțini dintre ei, și în roluri de responsabilitate în cadrul instituțiilor italiene și internaționale. Mărturisește asta munca personalului, care oferă dăruire și inteligență cu scopul de a face posibilă funcționarea Universității. Un gând de recunoștință adresez tocmai fiecăruia dintre voi, care faceți parte din această mare echipă; și aici logica este cea a uni-versitas: toți împreună, toți "spre", toți împreună, fiecare în rolul său specific, dar toți împreună, convergând spre un orizont împărtășit. Fără lucrarea zilnică a fiecăruia dintre voi, acest proiect comun ar fi mai sărac, lipsindu-i ceva, ca și cum într-o orchestră ar lipsi timbrul și tonalitatea unor instrumente, aparent mai puțin importante.

Iubiți frați și surori - și mă adresez din nou tuturor - sunteți, permiteți-mi exemplul, o mare orchestră, unde este esențial ansamblul, care se face dacă fiecare dă ceea ce are mai bun în armonie cu ceilalți. Spiritul de slujire să rămână mereu trăsătura distinctivă a întregii voastre comunități universitare, care numai așa este fidelă față de Evanghelia care o inspiră. Domnul Isus Cristos, deși fiind Logosul, Înțelepciunea divină, a ales nebunia slujirii până la despuierea totală de sine: înțelepciunea Crucii. Astfel a dat mărturie despre adevărul iubirii lui Dumnezeu și el, Regele, ne-a învățat că a sluji înseamnă a domni. Fie ca, oricine studiază și lucrează în Universitatea voastră, să respire acest spirit, să învețe acest stil, pentru a-l trăi în realitatea complexă a lumii contemporane. Mergeți înainte, priviți orizontul, cu curaj în misiunea voastră educativă. Două cuvinte care ne vor ajuta mult: curaj și răbdare. A suporta contradicțiile, lucrurile care nu merg, răbdarea, și elanul curajului merg împreună. Merg împreună. Interpretați voi acest curaj și această răbdare ca o slujire pasionată adusă întregii societăți; precum și Bisericii, dar întregii societăți. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Notă

1 Video-mesaj cu ocazia întâlnirii promovate și organizate de Congregația pentru Educația Catolică: "Global compact on education. Together to look beyond" (15 octombrie 2020).


 

lecturi: 358.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat