Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi, duminica a IV-a din Advent, relatează vizita Mariei la Elisabeta (cf. Lc 1,39-45). După ce a primit vestea îngerului, Fecioara nu rămâne în casă, pentru a se gândi la cele întâmplate și să analizeze problemele și neprevăzutele, care cu siguranță nu lipseau: pentru că, sărăcuța, nu știa ce să facă la această veste, în cultura din acea epocă... Nu înțelegea... Dimpotrivă, în primul rând se gândește la cine este în nevoie; în loc să fie concentrată asupra problemelor sale, se gândește la cel care este în nevoie, se gândește la Elisabeta, ruda sa, care este înaintată în vârstă și însărcinată: este un lucru straniu, miraculos. Maria pornește la drum cu generozitate, fără a se lăsa înfricoșată de pericolele călătoriei, răspunzând la un impuls interior care o cheamă să se apropie și să dea ajutor. Un drum lung, kilometri și kilometri, și nu era un autobuz care mergea acolo: a trebuit să meargă pe jos. Ea iese pentru a da ajutor, împărtășind bucuria sa. Maria îi dăruiește Elisabetei bucuria lui Isus, bucuria pe care o purta în inimă și în sân. Merge la ea și proclamă sentimentele sale, și această proclamare a sentimentelor a devenit apoi o rugăciune, Magnificat, pe care noi toți o cunoaștem. Și spune textul că Sfânta Fecioară Maria "s-a ridicat și a mers în grabă" (v. 39).

S-a ridicat și a mers. În ultima parte a drumului de Advent să ne lăsăm conduși de aceste două verbe. A ne ridica și a merge în grabă: sunt cele două mișcări pe care Maria le-a făcut și pe care ne invită și pe noi să le facem în vederea Crăciunului. Înainte de toate, a ne ridica. După vestea îngerului, pentru Fecioară se profila o perioadă dificilă: sarcina sa neașteptată o expunea la neînțelegeri precum și la pedepse severe, chiar la uciderea cu pietre, în cultura din acel timp. Să ne imaginăm câte gânduri și tulburări avea! Totuși, nu se descurajează, nu capitulează, ci se ridică. Nu își îndreaptă privirea în jos, spre probleme, ci în sus, spre Dumnezeu. Și nu se gândește la cine să ceară ajutor, ci la cine să ducă ajutor. Mereu se gândește la alții: așa este Maria, gândindu-se mereu la nevoile celorlalți. Același lucru îl va face după aceea, la nunta din Cana, când își dă seama că lipsește vinul. Este o problemă a altora, însă ea se gândește la asta și încearcă să găsească o soluție. Maria se gândește mereu la alții. Se gândește și la noi.

Să învățăm de la Sfânta Fecioară Maria acest mod de a reacționa: să ne ridicăm, mai ales atunci când dificultățile riscă să ne strivească. Să ne ridicăm, pentru a nu rămâne împotmoliți în probleme, adâncindu-ne în autocompătimire sau căzând într-o tristețe care ne paralizează. Dar de ce să ne ridicăm? Pentru că Dumnezeu este mare și este gata să ne ridice dacă noi îi întindem mâna. Așadar, să aruncăm în el gândurile negative, fricile care blochează orice elan și care împiedică să mergem înainte. Și apoi să facem ca Maria: să privim în jur și să căutăm vreo persoană căreia putem să-i fim de ajutor! Există vreun bătrân pe care-l cunosc căruia pot să fac un pic de ajutor, de companie? Fiecare să se gândească. Sau să fac un serviciu unei persoane, o gentilețe, să-i dau un telefon? Dar cui pot să dau ajutor? Mă ridic și dau ajutor. Ajutându-i pe alții, ne vom ajuta pe noi înșine să ne ridicăm din dificultăți.

A doua mișcare este a merge în grabă. Nu înseamnă a acționa cu agitație, în mod împrăștiat, nu, nu înseamnă asta. În schimb, este vorba de a trăi zilele noastre cu pas bucuros, privind înainte cu încredere, fără a ne târî fără chef, sclavi ai plângerilor - aceste plângeri ruinează atâtea vieți, pentru că unul începe să se plângă și să se plângă și viața merge în jos. Plângerile te fac să cauți mereu pe cineva de învinovățit. Mergând spre casa Elisabetei, Maria înaintează cu pasul zvelt al celui care are inima și viața pline de Dumnezeu, pline de bucuria sa. Așadar, să ne întrebăm, pentru folosul nostru: cum este "pasul" meu? Sunt propunător sau întârzii în melancolie, în tristețe? Merg înainte cu speranță sau mă opresc să mă tot plâng? Dacă înaintăm cu pasul obosit al mormăielilor și al bârfelor, nu-l vom duce pe Dumnezeu la nimeni, vom duce numai amărăciune, lucruri întunecate. În schimb, face mult bine să cultivăm un umor sănătos, așa cum făceau, de exemplu, Sfântul Toma Morus sau Sfântul Filip Neri. Putem cere și acest har, harul umorului sănătos: face mult bine. Să nu uităm că primul act de caritate pe care-l putem face aproapelui este să-i oferim o față senină și zâmbitoare. Este să-i ducem bucuria lui Isus, așa cum a făcut Maria cu Elisabeta.

Născătoarea de Dumnezeu să ne ia de mână, să ne ajute să ne ridicăm și să mergem în grabă spre Crăciun!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Exprim apropierea mea populațiilor din Filipine lovite de un taifun puternic, care a distrus atâtea locuințe. Fie ca Santo Niño să ducă mângâiere și speranță familiilor aflate în dificultate mai mare; și nouă tuturor să ne inspire ajutoare concrete! Primul ajutor concret este rugăciunea, și celelalte ajutoare.

Vă salut pe voi toți, pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut comunitatea peruviană din Roma și grupul său folcloristic veniți aici cu ocazia celebrării în cinstea lui "Niño Jesús Andino" din Choqcca, loc de unde provine ieslea instalată în această piață. Mulțumesc! Salut fanfara muzicală din Soriano al Cimino. Aș vrea să-i ascult după... [fanfara intonează "Tanti auguri a te" ("La mulți ani"] Cântă bine, aceștia! Salut credincioșii din Terni, scoutiștii din Marigliano și tinerii din Cingoli (Macerata).

Și urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun în această ultimă parte a Adventului care ne pregătește pentru nașterea lui Isus. Să fie pentru noi toți timp de așteptare și colaborare: speranță, a spera și a ne ruga, în compania Fecioarei Maria, femeia așteptării. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere. Și acum fanfara, să cânte ceva frumos!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 397.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat