Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

17 decembrie 2021: La mulți ani, Sfinte Părinte! Papa Francisc împlinește 85 de ani

Papa Francisc împlinește astăzi, 17 decembrie 2021, venerabila vârstă de 85 de ani. Dieceza de Iași în frunte cu păstorul său PS Iosif Păuleț, cu episcopul auxiliar PS Petru Sescu și cu PS Petru Gherghel, episcop emerit, asociindu-i pe toți cititorii acestui site oferă rugăciuni și transmite celui de-al 265-lea urmaș al Sfântului Petru un cordial "La mulți ani!", urându-i toată binecuvântarea cerească în activitatea apostolică de cârmuire a Bisericii în drumul ei spre mântuire.

Pe numele său de familie Jorge Mario Bergoglio, actualul papă s-a născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires (Argentina), într-o familie de emigranți italieni cu cinci copii. La 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot. Avea vârsta de 33 de ani.

La 20 mai 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Jorge Mario Bergoglio episcop auxiliar de Buenos Aires, primind consacrarea episcopală la 27 iunie în același an. La 3 iunie 1997 a devenit episcop coadiutor, iar un an mai târziu, la 27 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires. În această calitate, el s-a dedicat pastorației celor săraci, fiind cunoscut pentru stilul său de viață modest și pentru susținerea celor săraci.

La 21 februarie 2001 este ales în colegiul cardinalilor. În această demnitate, el devine succesiv membru al Congregației pentru Cler, al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și al Comisiei Papale pentru America Latină.

Este ales papă la 13 martie 2013, după retragerea papei Benedict al XVI-lea de la conducerea Bisericii.

Alegerea lui marchează o triplă premieră. Papa Francisc este primul papă din istoria Bisericii cu acest nume. Această preferință are ca explicație dorința lui de a-și inspira activitatea pontificală din stilul de viață al Sfântului Francisc din Assisi. Totodată, în alegerea acestui nume a contat și ceea ce i-a spus, imediat după conclav, unul dintre cardinali: "Nu uita de săraci!" Apoi, el este primul papă care provine din ordinul iezuit. În sfârșit, el este primul papă după Grigore al III-lea (731-741) care nu-și are originea în Europa.

De la alegerea sa, el a făcut 35 de călătorii apostolice, pe toate continentele. A vizitat România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, fiind al doilea papă prezent pe teritoriul țării noastre.

Împreună cu întreaga Biserică Catolică, răspândită pe toată fața pământului, mai ales cu acele părți ale ei marcate de suferință și prigoană, mulțumind în rugăciune pentru toată dăruirea pastorală și slujirea pontificală a Sfântului Părinte, îi cerem lui Dumnezeu să-l binecuvânteze cu sănătate și haruri îmbelșugate. Întreaga sa muncă apostolică, impresionantă pentru vârsta pe care o are, să arate lumii chipul milostiv al lui Dumnezeu, revelat în Isus Cristos, care îi cheamă pe toți oamenii la fraternitate și mântuire veșnică.

Ad multos felicesque annos!

Pr. Cristian Diac

* * *

Sectiunea speciala "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 556.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat