Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat artiștilor de la Concertul de Crăciun 2021 (15 decembrie 2021)

Dragi prieteni, bună ziua și bine ați venit!

Eu aș cere cardinalului Versaldi să nu transmită aceste cuvinte la concert: concertul este artă, asta nu are nimic de a face; arta să se exprime de la sine însăși.

Sunt bucuros să vă pot saluta înainte de Concertul de Crăciun, care va fi mâine seară. Mulțumesc, multe mulțumiri.

Crăciunul ne invită să ne îndreptăm privirea asupra evenimentului care a adus în lume duioșia lui Dumnezeu - un cuvânt pe care-l subliniez, duioșia, ne lipsește mult - și astfel a provocat și continuă să provoace bucurie și speranță. Duioșie, bucurie și speranță: sentimente și atitudini pe care și voi, artiștii, știți să le reînsuflețiți și să le răspândiți cu talentele voastre. Mulțumesc.

Duioșia se naște din iubire, este ca limbajul iubirii. Când tu iubești un prunc, îl mângâi, când tu îți iubești logodnica, o mângâi, pe logodnicul tău îl mângâi. Se naște din iubire. Gestul iubirii este cel mai simplu. În iesle vedem iubirea unei mame care îmbrățișează pruncul abia născut, iubirea unui tată care păzește și apără propria familie; vedem păstori care se înduioșează în fața unui nou-născut, îngeri care fac sărbătoare pentru venirea Domnului... Totul este impregnat de sentimentul de uimire și de iubire care duce la duioșie. Vreau să repet: limbajul lui Dumnezeu este apropiere, compasiune și duioșie. Cele trei lucruri împreună.

Sfântul Francisc de Assisi, cu ieslea sa vie la Greccio, a voit să reprezinte ceea ce s-a întâmplat în grota din Betleem, pentru ca să poată fi contemplat și adorat. Sărăcuțul era plin de o duioșie care îl ducea la înduioșare gândindu-se la sărăcia în care Fiul lui Dumnezeu s-a născut.

Tocmai iubirea care transpare în această scenă generează bucurie. Îmbobocirea vieții este mereu motiv de bucurie, care ajută la depășirea suferințelor. Zâmbetul unui prunc topește chiar și inimile cele mai împietrite. Am văzut asta: anumiți oameni duri, care nu salută pe nimeni, când vine nepoțelul se topesc. La Concertul de Crăciun voi oferiți calitățile voastre artistice pentru a susține proiecte educative, destinate mai ales copiilor și tinerilor din două țări care se află în condiții destul de precare: Haiti și Liban. În Liban duc înainte asta salezienii, curajoși, salezienii care inventează mereu ceva pentru a merge înainte. Și aceasta este promisiune de viață. În Haiti duc înainte asta Scholas Occurentes, mișcarea pontificală pe care o păzește atât de bine Monseniorul Zani. Muzica voastră, cântarea ajută la deschiderea inimii pentru a nu-l uita pe cel care suferă și a face gesturi concrete de împărtășire, care aduc bucurie atâtor familii care doresc să dea un viitor propriilor copii prin educație.

Duioșie, bucurie și speranță. În grota din Betleem s-a aprins speranța pentru omenire. Din păcate, pandemia a agravat prăpastia educativă pentru milioane de copii și adolescenți excluși de la orice activitate formativă. Și există alte "pandemii" care împiedică răspândirea culturii dialogului și a culturii incluziunii. Astăzi domină cultura rebutului, din păcate. Lumina Crăciunului ne face să redescoperim simțul fraternității și ne stimulează la solidaritate cu acela care se află în nevoie. Și voi în artă creați imediat fraternitate; în fața artei nu există prieteni și dușmani, toți suntem egali, toți prieteni, toți frați. Limbajul vostru este unul rodnic. A investi în educație înseamnă a descoperi și a aprecia valorile mai importante și a-i ajuta pe copii și pe tineri să aibă curajul de a privi cu speranță la viitorul lor. În educație locuiește sămânța speranței: speranță de pace și de dreptate, speranță de frumusețe, speranță de bunătate; speranță de armonie socială.

Dragi prieteni, vă mulțumesc. Mulțumesc, multe mulțumiri pentru generozitatea cu care susțineți proiecte destinate tinerelor generații. Vă urez să fiți mereu mesageri ai duioșiei, bucuriei și speranței. Crăciun fericit de fraternitate și de pace vouă și celor dragi ai voștri. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 385.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat