Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc, preot de 52 de ani, cu visul și zâmbetul în inimă

de Isabella Piro

Milostivire, vis, zâmbet, recunoștință: cei 52 de ani de hirotonire sacerdotală pe care Papa Francisc îi împlinește la 13 decembrie 2021 au aceste temelii pe care același pontif le-a indicat de mai multe ori preoților ca instrumente pentru a trăi cât mai bine slujirea lor. Vocația sa se naște la vârstă tânără, la 17 ani încă neîmpliniți, în timpul unei spovezi la un preot pe care viitorul pontif nici măcar nu-l cunoaște. Este ziua de 21 septembrie 1953, comemorarea liturgică a Sfântului Matei, vameșul convertit de Isus, și în actul penitențial tânărul Jorge experimentează milostivirea lui Dumnezeu. "După spovadă - a relatat însuși Francisc la 18 mai 2013 în Veghea de Rusalii în Piața Sfântul Petru cu mișcările, noile comunități, asociațiile și agregările laicale - am simțit că s-a schimbat ceva. Eu nu eram același. Auzisem chiar ca o voce, o chemare: eram convins că trebuia să devin preot". Nu întâmplător, motoul său episcopal, și apoi pontifical, va fi tocmai "Miserando atque eligendo" ("La privit cu milostivire și l-a ales") adică un text dintr-o omilie a Sfântului Beda Venerabilul care comentează episodul evanghelic al chemării Sfântului Matei. Așadar, la 13 decembrie 1969, Jorge Mario Bergoglio este hirotonit preot de arhiepiscopul Ramón José Castellano.

Referința la milostivire, temă și a unui Jubileu special trăit între anii 2015-2016, răsună adesea în discursurile Papei Francisc și în exortațiile sale adresate preoților: "Preotul este om am milostivirii și al compasiunii, aproape de oamenii săi și slujitor al tuturor - a spus parohilor din Roma la 6 martie 2014 -. Oricine se află rănit în propria viață, în orice mod, poate găsi în el atenție și ascultare [...]. Sunt atâția oameni răniți , de problemele materiale, de scandaluri, chiar și în Biserică. Oameni răniți de iluziile lumii... Noi, preoții, trebuie să fim acolo, aproape de acești oameni. Milostivire înseamnă a îngriji rănile". Și mai ales în confesional preoții pot să împartă milostivirea lui Dumnezeu: pentru aceasta, papa îi îndeamnă pe confesori să exercite "apostolatul urechii", să nu fie "cu biciul în mână", ci "să primească, să asculte și să spună că Dumnezeu este bun, și că Dumnezeu iartă mereu, că Dumnezeu nu încetează să ierte" (Angelus, 14 februarie 2021).

Înrădăcinat în rugăciune și în caritate, niciodată dezlipit de credincioși, niciodată un simplu funcționar, ci o persoană despuiată de sine însăși și lipsită de "idei preconstituite", preotul este "om al lui Dumnezeu 24 de ore din 24, nu om al sacrului atunci când este îmbrăcat cu veșminte". La 15 septembrie 2018, la Palermo, în timpul întâlnirii cu clerul, călugării și seminariștii, papa subliniază că pentru preot "liturgia trebuie să fie viață, să nu rămână rit. Pentru aceasta este fundamental să-l rugăm pe Cel despre care vorbim, să ne hrănim din Cuvântul pe care-l predicăm, să adorăm Pâinea pe care o consacrăm, și să facem asta în fiecare zi. Rugăciune, Cuvânt, Pâine; părintele Pino Puglisi, numit «3P», să ne ajute să ne amintim de aceste trei «P» (Preghiera, Parola, Pane) esențiale pentru fiecare preot în fiecare zi, esențiale pentru toți consacrații și consacratele în fiecare zi: rugăciune, Cuvânt, Pâine (Preghiera, Parola, Pane)".

În cuvintele Papei Francisc, fiecare preot trebuie să fie și un visător, ca Sfântul Iosif: "Nu un «visător» în sensul unuia cu capul în nori, dezlipit de realitate - explică el comunității Colegiului Pontifical Belgian -, ci un om care știe să privească dincolo de ceea ce vede: cu privire profetică, aptă să recunoască planul lui Dumnezeu acolo unde alții nu văd nimic, și astfel să aibă clară ținta spre care să tindă". Preoții, în practică, "este necesar să știe să viseze comunitatea care se iubește, pentru a nu se limita să vrea să păstreze ceea ce există - a păstra și a păzi nu sunt sinonime! -; în schimb, a fi prompți să pornească de la istoria concretă a persoanelor pentru a promova convertire și reînnoire în sens misionar, și a face să crească o comunitate pe cale, formată din discipoli conduși de Duhul și «împinși» de iubirea lui Dumnezeu". Preoții, mai reafirmă pontiful, nu trebuie să fie "superman cu vise de măreție", ci "păstori cu mirosul oilor", adică în măsură să viseze "o Biserică în întregime în slujire" și "o lume mai fraternă și solidară", abandonând "auto-afirmarea" pentru a-l pune "pe Dumnezeu și persoanele" în centrul vieții.

"Preotul este un om care, în lumina Evangheliei, răspândește gustul lui Dumnezeu în jurul său și transmite speranță inimilor neliniștite", adaugă papa Francisc. O speranță care este însoțită cu zâmbetul, cel care se naște din bucuria Evangheliei: de fapt, numai împreună cu Domnul preoții vor putea să fie "apostoli ai bucuriei cultivând recunoștința că suntem în slujba fraților și a Bisericii". Bucuria indicată de pontif se răspândește și grație simțului umorului: "Un preot care nu are simțul umorului, nu este plăcut, ceva nu merge - spune el la 7 iunie 2021, întâlnind comunitatea de la Colegiul "Sfântul Alois al Francezilor" -. Acei mari preoți care râd de alții, de ei înșiși precum și de propria umbră: simțul umorului care este una din caracteristicile sfințeniei". El "te ridică, îți arată provizoriul vieții și ia lucrurile cu un spirit de suflet răscumpărat. Este o atitudine umană, dar este cea mai apropiată de harul lui Dumnezeu" (Interviu dat la Tv2000 și RadioInBlu, noiembrie 2016).

În sfârșit, Papa Francisc îi invită adesea pe preoți la exercitarea gratitudinii și a recunoștinței: "Recunoștința este mereu o «armă puternică» - scrie el în Scrisoarea către preoți cu ocazia celei de-a 160-a aniversări a morții sfântului paroh de Ars -. Numai dacă suntem în stare să contemplăm și să mulțumim concret pentru toate gesturile de iubire, generozitate, solidaritate și încredere, precum și de iertare, răbdare, suportare și compasiune cu care am fost tratați, vom lăsa ca Duhul să ne dăruiască acel aer proaspăt în măsură să reînnoiască și nu să peticească viața și misiunea noastră", menținând aprinsă "flacăra speranței".

(După Vatican News, 13 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1328.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat