Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (12 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi, a treia duminică din Advent, ne prezintă diferite grupuri de persoane - mulțimile, vameșii și soldații - care sunt atinși de predica lui Ioan Botezătorul și atunci îl întreabă: "Ce trebuie să facem?" (Lc 3,10). Ce trebuie să facem? Aceasta este întrebarea pe care o pun. Să ne oprim puțin asupra acestei întrebări.

Ea nu pornește de la un simț al datoriei. Mai degrabă, inima atinsă de Domnul, entuziasmul pentru venirea sa îi face să spună: ce trebuie să facem? Ioan spune: "Domnul este aproape" - "Ce trebuie să facem?". Să dăm un exemplu: să ne gândim că o persoană dragă vine să ne viziteze. Noi o așteptăm cu bucurie, cu nerăbdare. Pentru a o primi așa cum trebuie vom face curățenie în casă, vom pregăti cea mai bună mâncare posibilă, eventual un cadou... Așadar, ne vom strădui. Așa este cu Domnul, bucuria pentru venirea sa ne face să spunem: Ce trebuie să facem? Dar Dumnezeu ridică această întrebare la nivelul mai înalt: Ce să fac cu viața mea? La ce sunt chemat? Ce anume mă realizează?

Sugerându-ne această întrebare, Evanghelia ne amintește un lucru important: viața are o misiune pentru noi. Viața nu este fără sens, nu este încredințată întâmplării. Nu! Este un dar pe care Domnul ni-l încredințează spunându-ne: descoperă cine ești și apucă-te de treabă pentru a realiza visul care este viața ta! Fiecare dintre noi - să nu uităm asta - este o misiune de realizat. Așadar, să nu ne fie frică să-l întrebăm pe Domnul: ce trebuie să fac? Să-i repetăm des această întrebare. Ea revine și în Biblie: în Faptele Apostolilor câteva persoane, ascultându-l pe Petru care vestea învierea lui Isus, "au fost pătrunși la inimă și i-au spus lui Petru și celorlalți apostoli: «Ce să facem?»" (2,37). Să ne întrebăm și noi: Ce este bine să fac pentru mine și pentru frați? Cum pot să contribui la binele Bisericii, la binele societății? Timpul Adventului folosește la asta: să ne oprim și să ne întrebăm cum pregătim Crăciunul. Suntem preocupați de atâtea pregătiri, cadouri și lucruri care trec, dar să ne întrebăm ce să facem pentru Isus și pentru alții? Ce trebuie să facem?

La întrebarea "ce trebuie să facem?", în Evanghelie urmează răspunsurile lui Ioan Botezătorul, care sunt diferite pentru fiecare grup. De fapt, Ioan recomandă celui care are două haine să împartă cu acela care nu are; vameșilor, care iau taxele, le spune: "Nu pretindeți mai mult decât ceea ce a fost fixat pentru voi!" (Lc 3,13); și soldaților: "Nu maltratați și nu acuzați pe nimeni pe nedrept" (v. 14). Fiecăruia îi este adresat un cuvânt specific, care se referă la situația reală a vieții sale. Asta ne oferă o învățătură prețioasă: credința se întrupează în viața concretă. Nu este o teorie abstractă. Credința nu este o teorie abstractă, o teorie generalizată, nu, credința atinge trupul și transformă viața fiecăruia. Să ne gândim la concretețea credinței noastre. Eu, credința mea: este un lucru abstract sau este concretă? O duc înainte în slujirea celorlalți, în ajutor?

Așadar, în concluzie, să ne întrebăm: Ce pot face în mod concret? În aceste zile, în timp ce suntem aproape de Crăciun. Cum pot să fac partea mea? Să luăm un angajament concret, chiar mic, care să se potrivească la situația noastră de viață, și să-l ducem înainte pentru a ne pregăti la acest Crăciun. De exemplu: pot să telefonez acelei persoane singure, să vizitez acel bătrân sau acel bolnav, să fac ceva pentru a sluji un sărac, un nevoiaș. De asemenea: poate că am de cerut o iertare sau am de dat o iertare, o situație de clarificat, o datorie de plătit. Eventual am neglijat rugăciunea și după atâta timp este ora să mă apropii de iertarea Domnului. Frați și surori, să găsim un lucru concret și să-l facem! Să ne ajute Sfânta Fecioară Maria, în sânul căreia Dumnezeu s-a făcut trup.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Doresc să asigur rugăciunea mea pentru iubita Ucraina, pentru toate Bisericile și comunitățile sale religioase și pentru tot poporul său, pentru ca tensiunile din jurul ei să fie rezolvate printr-un serios dialog internațional și nu cu armele. Mă îndurerează mult statistica pe care am citit-o, ultima: anul acesta au fost făcute mai multe arme decât anul trecut. Armele nu sunt drumul. Fie ca această Naștere a Domnului să aducă Ucrainei pacea!

Și mă rog și pentru victimele tornadei care a lovit statul Kentucky și alte zone din Statele Unite ale Americii.

Și acum, permiteți-mi, trec la spaniolă.

Salut cu căldură comunitățile de pe întreg continentul american și din Filipine - câte steaguri ale țărilor americane! - care s-au adunat aici în Piața "Sfântul Petru" ca să se roage Rozariul pentru a o cinsti pe Fecioara de la Guadalupe și pentru a se consacra ei. Vă felicit! Vă felicit pe voi care cu acest gest v-ați alăturat celor care din Alaska până în Patagonia o sărbătoresc pe Sfânta Maria de la Guadalupe, Mama adevăratului Dumnezeu pentru care trăim, la fiecare 12 decembrie.

Fecioara de la Guadalupe și Sfântul Juan Diego ne învață mereu să mergem împreună, de la periferii până la centru, în comuniune cu urmașii apostolilor, care sunt episcopii, pentru a fi astfel Veste Bună pentru toți. Această experiență trebuie repetată iar și iar; în acest fel, Dumnezeu care este comuniune va încuraja convertirea și reînnoirea Bisericii și a societății de care avem atâta nevoie în Americi - situația în atâtea țări americane este foarte tristă - și de care avem nevoie și în lume.

Mă bucur că prin acte de credință și mărturie publică, precum cea pe care ați realizat-o astăzi, începem să ne pregătim pentru Jubileul Guadalupan din 2031 și Jubileul Răscumpărării din 2033 - trebuie să privim mereu înainte.

Toți împreună: Trăiască Fecioara de la Guadalupe!

Adresez urările mele și lui Caritas Internationalis, care împlinește 70 de ani. Este tinerică! Trebuie să crească și să se întărească mai mult! Caritas este în toată lumea mâna iubitoare a Bisericii pentru cei săraci și cei mai vulnerabili, în care este prezent Cristos. Vă invit să duceți înainte slujirea voastră cu umilință și cu creativitate, pentru a ajunge la cei mai marginalizați și a favoriza dezvoltarea integrală ca antidot la cultura rebutului și a indiferenței. Îndeosebi, încurajez campania voastră globală Împreună Noi (Together We), întemeiată pe forța comunităților în promovarea îngrijirii creației și a săracilor. Rănile provocate casei noastre comune au efecte dramatice asupra celor din urmă, dar comunitățile pot să contribuie la convertirea ecologică necesară. Pentru aceasta invit să se adere la campania lui Caritas Internationalis! Și voi, dragi prieteni de la Caritas Internationalis, continuați munca voastră de a simplifica organizația, pentru ca banii să nu meargă la organizație ci la săraci. Simplificați bine această organizație.

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini; în special pe voi, băieți și fete care ați venit cu Pruncușorii voștri pentru a primi binecuvântarea. La sfârșit voi da binecuvântarea tuturor pruncușorilor. Mulțumesc Centrului Oratorii Romane și vă cer să duceți urările mele de Crăciun fericit bunicilor voștri și tuturor celor dragi ai voștri.

Salut credincioșii din Leiria (Portugalia) și cei din parohia "Sfântul Alois Gonzaga" din Roma. Salut copiii din Civitavecchia care se pregătesc pentru Prima Împărtășanie și tinerii romani de la "Sfânta Maria Steaua Evanghelizării" care parcurg drumul pentru Mir. Salut scoutiștii adulți din Rimini și San Marino - Montefeltro; grupul de muncitori de la școala din Sondrio; precum și cetățenii din satele ardeatine, pe care-i încurajez să se angajeze cu dialogul pentru îngrijirea teritoriului lor. Salut și grupul din Senigallia, în Marche.

Și vă urez tuturor o duminică frumoasă. S-o salutăm încă o dată pe Sfânta Fecioară de la Guadalupe: "?Viva la Virgen de Guadalupe!". Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 489.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat