Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegațiilor care dăruiesc bradul de Crăciun și ieslea din Piața "Sfântul Petru" și în Aula "Paul al VI-lea" (10 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă spun bun-venit în ziua în care sunt inaugurate bradul și ieslea pregătite în Piața "Sfântul Petru", precum și ieslea situată în această aulă.

Adresez din inimă salutul meu delegației peruviene din Huancavelica, departament în care se află satul Chopcca, de unde provine marea iesle pusă în Piață. Mulțumesc pentru cuvintele sale episcopului, Mons. Carlos Salcedo Ojeda; și extind recunoștința mea la autoritățile civile și ecleziale, îndeosebi la ministrul de externe din Peru și la toți cei care au colaborat. Personajele din iesle, construite cu materiale și haine caracteristice din acele teritorii, reprezintă popoarele din Anzi și simbolizează chemarea universală la mântuire. De fapt, Isus a venit pe pământ în concretețea unui popor pentru a mântui pe fiecare bărbat și pe fiecare femeie, din toate culturile și naționalitățile. S-a făcut mic pentru ca să-l putem primi și să primim darul duioșiei lui Dumnezeu.

Alături de iesle, este maiestosul brad argintiu care provine din pădurile din Andalo, din Trentino. Salut delegația care vine de acolo: autoritățile, preoții, credincioșii însoțiți de arhiepiscop, Mons. Lauro Tisi, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele sale. În această seară, la sfârșitul ceremoniei înmânării oficiale, vor fi aprinse luminile care împodobesc bradul. El va rămâne lângă iesle până la sfârșitul festivităților de Crăciun și va fi admirat de pelerini care provin din multe locuri. Bradul este semn al lui Cristos, pomul vieții (cf. Ap 2,7), pom la care omul nu poate avea acces din cauza păcatului (cf. Gen 2,9). Dar cu Crăciunul viața divină s-a unit cu aceea a omului. Așadar, bradul de Crăciun evocă renașterea, darul lui Dumnezeu care ne unește cu omul pentru totdeauna, care ne dăruiește viața sa. Luminile din brad amintesc de lumina lui Isus, lumina iubirii care continuă să strălucească în nopțile lumii.

Dragi prieteni, acesta este Crăciunul, să nu-l lăsăm poluat de consumism și de indiferență. Simbolurile sale, în special ieslea și bradul împodobit, ne duc la certitudinea care ne umple inima de pace, la bucuria pentru Întrupare, la Dumnezeu care devine familial: locuiește cu noi, ritmează cu speranță zilele noastre. Bradul și ieslea ne introduc în acel climat tipic al Crăciunului care face parte din patrimoniul comunităților noastre: un climat bogat în duioșie, în împărtășire și în intimitate familială. Să nu trăim un Crăciun prefăcut, vă rog, un Crăciun comercial! Să ne lăsăm învăluiți de apropierea lui Dumnezeu, această apropiere care este compătimitoare, care este duioasă; învăluiți de atmosfera de Crăciun pe care arta, melodiile, cântările și tradițiile de Crăciun fac să se coboare în inimă.

Cei care vor veni aici, în Aula "Paul al VI-lea", în următoarele zile vor putea să guste această atmosferă grație și ieslei care acum va fi inaugurată. A fost realizată de tinerii din Parohia "Sfântul Bartolomeu" din Gallio, Dieceza de Padova, prezenți aici cu episcopul, Mons. Claudio Cipolla, căruia îi mulțumesc pentru ceea ce a spus. Vă sunt recunoscător pentru acest dar, rod al angajării și al reflecției despre Crăciun, sărbătoare a încrederii și a speranței. Motivația speranței este că Dumnezeu este cu noi, are încredere în noi și nu încetează niciodată să se sature de noi! Și nu încetează niciodată să ne ierte: noi încetăm să cerem iertare. Vine să locuiască împreună cu oamenii, alege pământul ca locuință a sa pentru a fi împreună cu noi și a asuma realitățile prin care petrecem noi zilele noastre. Asta ne învață ieslea. La Crăciun, Dumnezeu se revelează nu ca unul care stă sus pentru a domina, ci ca acela care se înjosește, mic și sărac, însoțitor de drum, pentru a sluji: asta înseamnă că pentru a ne asemăna cu el calea este aceea a înjosirii, a slujirii. Pentru ca să fie cu adevărat Crăciun, să nu uităm asta: Dumnezeu vine să fie cu noi și cere să ne îngrijim de frați și surori, în special de cei mai săraci, de cei mai slabi, de cei mai fragili, pe care pandemia riscă să-i marginalizeze și mai mult. Așa a venit Isus, iar ieslea ne amintește asta.

Sfânta Fecioară Maria și Sfântul Iosif să ne ajute să trăim Crăciunul astfel. Reînnoiesc recunoștința mea vouă tuturor, țărilor voastre și familiilor voastre. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 406.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat