Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Comunitatea Cenacol: Să nu ne fie frică de mizeriile noastre

de Salvatore Cernuzio

"Două minute și vine!". Un tânăr cu glugă și mască anunță, pe la 16.18, venirea Papei Francisc în fraternitatea "Bunul Samaritean" din Comunitatea Cenacol din Roma, unde pontiful a încheiat Anul dedicat Sfântului Iosif, inaugurat la 8 decembrie 2020. Tineri și tinere, familii, preoți și surori găzduiți sau lucrători din această realitate care transpiră har, veselie, primire, erau gata în realitate de peste 30 de minute de-a lungul căii de intrare. Au sfidat ploaia mocănească și câteva bobițe de grindină și fluturau mâini de carton și bastoane cu ghirlande colorate. L-au așteptat pe pontif recitând Crezul și Rozariul, ceea ce în fiecare zi se roagă de trei ori pe zi "din recunoștință" și pentru a face ordine într-o viață trăită anterior în cel mai total haos.

Un cântec la Duhul Sfânt, însoțit de chitare și cimbale, a salutat trecerea mașinii albastru închis a papei. Tinerii, treptat ce înainta, au urmărit-o alergând. "Bine ați venit, bine ați venit între noi!", au intonat după aceea imediat ce Papa Francisc a coborât din mașină, însoțit de părintele Luigi Epicoco, asistent spiritual al Dicasterului Comunicării. Având mască, dar un zâmbet vizibil, papa i-a salutat pe toți și apoi s-a îndreptat spre interiorul structurii, concesionată în parte în urmă cu trei ani Comunității Cenacol de laicele consacrate din mișcarea FAC (Fraterno Aiuto Cristiano), rămase puțin după criza vocațională și "renăscute" grație acestei experiențe de împărtășire. "Sunt ca niște mame și niște bunice aici, mai ales pentru acei tineri care poartă și astăzi răni psihologice datorate abandonării".

Doi copii l-au primit pe Papa Francisc: sunt copiii lui Andrea Giorgetti și a soției Antonia, astăzi responsabili ai fraternității "Bunul Samaritean", ieri doi dependenți de droguri care vedeau viața alunecând dar care în această realitate au reușit să repornească găsind numai un lucru: iubirea. Este ceea ce sora Elvira Petrozzi - cunoscută de toți ca Maica Elvira - a "impus" ca regulă acestei comunități, născută la 16 iulie 1983 într-o casă dărăpănată și abandonată pe colina din Saluzzo și astăzi ramificată în fiecare continent (71 de case în 20 de țări, îndeosebi în America Latină). Obiectivul este de patruzeci de ani să primească persoane marginalizate și disperate, distruse de situații de suferință fizică și spirituală, mai ales încâlcite în tunelul drogurilor și alcoolismului. "Un răspuns al duioșiei lui Dumnezeu la urletul de disperare al atâtor tineri rătăciți, înșelați și dezamăgiți, care caută bucuria de a trăi", se descrie Comunitatea Cenacol pe situl său oficial. Și asta e ceea ce s-a prezentat efectiv ochilor papei.

Un exemplu este Marco, și el un fost dependent de droguri, acum căsătorit și tată a patru copii, care - printre sughițuri și glume ("Cred că îmi va plesni inima") - l-a primit pe papa în Auditorium-ul edificiului, după un cântec și un dans de bun-venit. "În genunchi în fața lui Isus m-am simțit iertat și iubit. Aici n-am găsit analgezicul, ci îngeri păzitori. Înainte oamenii mă întrebau mereu «cum te simți?» și eu fugeam de această întrebare, după aceea am început să răspund și acum sunt eu cel care îi întreb pe alții «cum te simți?»". Frază exemplificativă a parcursului întreprins de atâția voluntari în diferitele Fraternități: foști oaspeți primiți de Maica Elvira și de colaboratorii săi care, după ce a încheiat acest itinerar de rugăciune, muncă și însoțire, au decis să se pună la dispoziție pentru a-i ajuta pe alții. Chiar dacă ei nu vorbesc de ajutor ci de "dăruire de sine".

Din această dăruire de sine face parte și desfășurarea diferitelor activități: lucrări de restructurare și curățenie ("deoarece curățenia exterioară este semn al celei interioare"), laboratoare de meșteșugărie, dar și proiecte importante precum musicaluri create și realizate chiar de tineri, de dus prin Europa. Covid-ul a frânat aceste turnee și atunci tinerii din Comunitatea Cenacol timp de doi ani s-au angajat într-un mare proiect: un film despre viața lui Isus. Nimic de amatori, ci un lung metraj adevărat, bine recitat, cu regie muzicală și scenografie, filmat de altfel printre colinele de la Medjugorje de oaspeții celor două comunități prezente acolo, Campusul Vieții și Campusul Bucuriei. În auditorium i-a fost arătat papei un lung fragment centrat pe figura Sfântului Iosif, cu titlul "Nu te teme, Iosif", care pentru dialoguri și concept s-au inspirat din Patris corde și din cartea citată în scrisoarea apostolică a papei "Umbra Tatălui". Regizorul a intervenit la sfârșitul proiecției: "Acest film este un miracol".

Imediat după aceea, câțiva dintre actori, îmbrăcați cu haine de scenă, au oferit papei mărturia lor: Arianna, 20 de ani, care a relatat despre tulburările sale alimentare și despre frica de a deveni adultă, astăzi pur și simplu "fericită", frații Luca și Davide, "pierduți în droguri", îmbuibați cu toate tipurile de substanțe, care spun că reușesc "să stea în picioare în momentele dificile", grație Comunității, în pofida trecutului care uneori este "o molie în creier". Apoi Daniele, născut și crescut într-o familie din Comunitatea Cenacol care a exprimat dorința "de a deveni ca Sfântul Iosif un om drept" și în sfârșit Caterina, croată, care inițial nu credea în Sfânta Fecioară Maria dar, încet-încet, a descoperit un raport profund cu ea. Papei i s-a arătat și o filmare a fondatoarei Maica Elvira, 84 de ani, de acum bolnavă și aproape imobilizată în pat: "Viața sa este consumată, fărâmițată, pentru că a dat totul", a spus părintele Stefano Aragno, preot asistent al casei mamă din Saluzzo.

După ce a ascultat aceste istorii de renaștere și însoțire, de curaj și de răscumpărare, papa a luat cuvântul și a mulțumit Comunității Cenacol, încurajând mai ales drumul acestor tineri: "Să nu ne fie frică de realitate, de adevăr, de mizeriile noastre. Să nu ne fie frică pentru că lui Isus îi place realitatea așa cum este, nu machiată, Domnului nu-i plac oamenii care își machiază sufletul, care își machiază inima", a spus pontiful. De aici încurajarea: "Ajutați-i pe atâția tineri care sunt în situații ca a voastră. Să aveți curajul de a spune: «Gândește-te că există un drum mai bun»".

Parcurgând această mare casă, structurată ca un colegiu dar unde imediat ce se intră se respiră o atmosferă familială, între miros de mâncare bună și oameni așezați care vorbesc pe canapele și la măsuțe, papa Francisc s-a mutat apoi în capela dedicată "Bunului Samaritean" pentru o binecuvântare și pentru a încheia Anul Sfântului Iosif. Un gest simbolic într-un loc și mai simbolic: capela, din lemn și marmură albă, a fost construită de fapt în întregime de tineri, "cu creativitatea lor și cu mâinile lor". Au adunat de prin moloz și tomberoane de gunoaie bucăți de travertin, bârne de stejar sau alte materiale rebutate: "Este exemplul concret a ceea ce facem aici: luăm rebuturi pentru a realiza opere minunate", afirmă părintele Stefano. "Acești tineri, dacă înainte în viața răului au dat ceea ce este mai rău în ei, acum în viața binelui redescoperă iubirea lui Dumnezeu".

Papa Francisc a binecuvântat capela și s-a rugat împreună cu toți cei prezenți, pe care imediat a voit să-i salute pe fiecare în parte. Fiecăruia i-a fost oferită o foiță așa încât să recite împreună rugăciune către soțul Mariei, conținută în ultimele pagini din Patris corde:

Bucură-te, păzitor al Răscumpărătorului
și soț al Fecioarei Maria.
Ție Dumnezeu l-a încredințat pe Fiul său;
în tine Maria și-a pus încrederea sa;
cu tine Cristos a devenit om.
O, Sfinte Iosif, arată-te tată și pentru noi
și condu-ne pe drumul vieții.
Dobândește-ne har, milostivire și curaj
și apără-ne de orice rău. Amin.

(După Vatican News, 8 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat