Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Se încheie Anul Sfântului Iosif, convocat de papa cu "Patris corde"

de Tiziana Campisi

Ocazia a fost a 150-a aniversare a declarației care l-a recunoscut pe Sfântul Iosif ca patron al Bisericii universale, conținută în decretul Quemadmodum Deus a lui Pius al IX-lea. Era 8 decembrie 1870. Documentul a fost difuzat de Congregația Riturilor Sacre în acea "zi sacră" chiar din voința pontifului și sublinia că acela pe care Dumnezeu "l-a ales Păzitor al comorilor sale prețioase... a avut în soția sa pe Neprihănita Fecioară Maria, din care s-a născut din Duhul Sfânt Domnul Nostru Isus Cristos care la oameni s-a învrednicit să fie considerat fiul lui Iosif și i-a fost supus", remarca, de asemenea, "Acela, pe care atâția regi și profeți au dorit să-l vadă, Iosif nu numai că l-a văzut, ci a locuit cu el", revărsând asupra sa "afectul său patern" și că "prin această demnitate sublimă, pe care Dumnezeu a conferit-o acestui slujitor foarte fidel al său", Biserica "l-a avut mereu în supremă onoare", "după Fecioara Născătoare de Dumnezeu, soția sa, și a implorat intervenția sa în momentele dificile".

Papa Francisc, cu Patris corde (Cu inimă de tată), a voit să perpetueze această "încredere a întregii Biserici în patronajul preaputernic al Păzitorului lui Isus", explică decretul Penitențiariei Apostolice - publicat tot la 8 decembrie 2020 - care a acordat "darul indulgențelor speciale" cu ocazia Anului Sfântului Iosif. Aceste 365 de zile trecute voiau să ofere fiecărui credincios posibilitatea de "a întări zilnic propria viață de credință în împlinirea deplină a voinței lui Dumnezeu", tocmai după exemplul Sfântului Iosif, și "să se angajeze, cu rugăciuni și fapte bune" pentru a obține ajutorul său, "întărire și alinare de gravele suferințe umane și sociale care astăzi sunt cuibărite în lumea contemporană".

Învățăturile Sfântului Iosif

În scrisoarea sa apostolică Papa Francisc împărtășește "câteva reflecții personale" despre Iosif, cu obiectivul "de a mări iubirea față de acest mare sfânt, pentru a fi stimulați să implorăm mijlocirea sa și pentru a imita virtuțile sale și elanul său". Pentru aceasta îi sintetizează învățăturile îndemnând să învățăm de la el "că a avea credință în Dumnezeu cuprinde și credința că el poate acționa și prin fricile noastre, prin fragilitățile noastre, prin slăbiciunea noastră"; că "în mijlocul furtunilor vieții, nu trebuie să ne temem să-l lăsăm pe Dumnezeu la cârma bărcii noastre"; că trebuie "să facem spațiu la ceea ce se întâmplă", să-l primim, să ne asumăm responsabilitatea, să ne reconciliem "cu propria istorie" și "să intuim o istorie mai mare, o semnificație mai profundă"; că ceilalți trebuie primiți "fără excludere, așa cum sunt, rezervând o predilecție față de cei slabi"; că Isus Prunc și Mama sa trebuie iubiți, așa ca sacramentele și caritatea, Biserica și săracii, pentru că "fiecare din aceste realități este mereu Pruncul și Mama sa".

Un "mare sfânt" de invocat în momentele dificile

Tată iubit, tată în duioșie, tată în ascultare, tată în primire, tată cu un curaj creativ, tată muncitor, tată în umbră: așa definește papa treptat în scrisoarea apostolică profilul Sfântului Iosif. Și în arcul anului trecut în multe ocazii a aprofundat aspectele personalității sale. La 17 martie, amintindu-i iminenta comemorare liturgică, a insistat asupra capacității sale de "a înțelege și a pune în practică Evanghelia", l-a indicat drept "un mare sfânt" căruia să-i încredințăm propria existență și a invitat să fim "înțelepți ca el": În viață, la locul de muncă, în familie, în momentele de bucurie și de durere sfântul Iosif l-a căutat și l-a iubit constant pe Domnul, meritând elogiul Scripturii ca om drept și înțelept. Invocați-l mereu, în special în momentele dificile pe care le veți putea întâlni. Tuturor binecuvântarea mea!

Un aspect deja scos în evidență la începutul lui Patris corde: Toți pot găsi în Sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și o călăuză în momentele de dificultate.

Model pentru păstori

În ziua următoare - 18 martie - Papa Francisc l-a indicat pe Sfântul Iosif ca model pentru păstori - chemați să fie mai ales părinți - reprezentanților Colegiului Pontifical Belgian primiți în Vatican și a îndemnat să învețe de la soțul Mariei arta paternității, pentru fi capabili să păzească turma și să privească mai departe, conform proiectelor lui Dumnezeu. După aceea papa a evidențiat despre Iosif faptul că știa să pună deoparte proiectele personale, iubirea sa fără rezerve și fără a căuta explicații în fața "realității surprinzătoare și misterioase" - primite cu credință - la care Dumnezeu îl cheamă. Pentru Papa Francisc o atitudine pe care, de exemplu, un preot trimis într-o nouă parohie poate s-o imite pentru a nu rămâne încâlcit în planuri pastorale deja preconstituite fără a ține cont de realitatea prezentă.

În acest sens, Sfântul Iosif ne este maestru de viață spirituală și de discernământ și îl putem invoca pentru a fi eliberați de lațurile prea multor reflecții în care din când în când, chiar cu intențiile cele mai bune, ajungem să ne pierdem. Ele manifestă tendința noastră mai degrabă de "a prinde" și "a poseda" ceea ce ni se întâmplă, decât să primim înainte de toate așa cum ni se prezintă.

Papa a afirmat și că Iosif a preferat "să creadă mai mult în Dumnezeu decât în propriile îndoieli", oferindu-se "ca instrument pentru realizarea unui plan mai mare, într-o slujire prestată în ascuns, generoasă și neobosită, până la sfârșitul tăcut al propriei vieți".

Păzitor al vocațiilor

Și tocmai în anul special dedicat "tâmplarului din Nazaret", Papa Francisc a dat Mesajului său pentru a 58-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații titlul "Sfântul Iosif: visul vocației", explicând că "Dumnezeu vede inima și în Sfântul Iosif a recunoscut o inimă de tată, capabilă să dea și să genereze viață în cotidianitate" și că vocațiile tind "să genereze și să regenereze vieți în fiecare zi". De fapt, logodnicul Mariei, "prin visele pe care Dumnezeu i le-a inspirat, a făcut din existența sa un dar", s-a lăsat condus de vise fără a ezita "pentru că inima sa era orientată spre Dumnezeu, era deja dispusă față spre el". Acele vise "erau numite divine, dar nu au fost ușor de primit" pentru că "după fiecare vis Iosif a trebuit să schimbe planurile sale și să intre în joc, sacrificând propriile proiecte pentru a respecta proiectele misterioase ale lui Dumnezeu", "abandonându-se cu încredere". În itinerarul de viață al Sfântului Iosif papa a observat și capacitatea de a nu-și pierde cumpătul și de a merge în întâmpinarea unor situații noi fără să se plângă. Așadar, pentru Papa Francisc "se poate spune că a fost mâna întinsă a Tatălui ceresc spre Fiul său pe pământ" și prin urmare nu poate decât să fie "model pentru toate vocațiile, care la asta sunt chemate: să fie mâinile active ale Tatălui pentru fiii săi și pentru fiicele sale", fiind "vocația soțului Mariei una reușită", "mărturia unei vieți atinse de iubirea lui Dumnezeu". Pentru aceasta Sfântul Iosif este și "păzitor al vocațiilor".

Papa Francisc și cererile făcute lui "Iosif care doarme"

Jorge Mario Bergoglio are o legătură deosebită cu Sfântul Iosif. A revelat el însuși asta în multe ocazii. Devoțiunea sa față de păzitorul Sfintei Familii din Nazaret era deja clară în stema aleasă pentru consacrarea episcopală, ale cărei trăsături esențiale au fost păstrate în stema papală. Printre diferitele simboluri, floarea de nard îl indică tocmai pe Sfântul Iosif, patron al Bisericii universale, în tradiția iconografică hispanică reprezentat chiar cu o ramură de nard. "Eu îl iubesc mult pe Sfântul Iosif pentru că este un om puternic și tăcut. Pe biroul meu am o imagine a Sfântului Iosif în timp ce doarme - a revelat, după aceea, Papa Francisc la întâlnirea cu familiile la Manila, la 16 ianuarie 2015, în timpul călătoriei sale apostolice în Filipine - și când am o problemă sau o dificultate eu scriu un bilet pe o bucată de hârtie și îl pun sub statuia sfântului Iosif pentru ca el s-o poată visa. Acest gest înseamnă: roagă-te pentru această problemă!".

Ciclul de cateheze

Și dacă în mod oficial anul special dedicat Sfântului Iosif se încheie, Papa Francisc continuă să propună reflecții și să ofere învățături despre figura "tâmplarului umil", "logodnic al Mariei", "«bărbat drept», gata mereu să împlinească voința lui Dumnezeu", care "a avut curajul de a asuma paternitatea legală a lui Isus", cum scrie în Patris corde, așa încât la 17 noiembrie, la audiența generală de miercuri, a început un ciclu de cateheze care să poată ajuta ulterior să ne lăsăm "iluminați de exemplul său și de mărturia sa", adăugând, la fiecare întâlnire, o rugăciune diferită de adresat lui.

Iosif, care este un tâmplar din Nazaret și care se încrede în proiectul lui Dumnezeu cu privire la tânăra sa logodnică și cu privire la el, amintește Bisericii să-și îndrepte privirea spre ceea ce lumea ignoră în mod voit. Astăzi Iosif ne învață asta: "Să nu privim atât la lucrurile pe care lumea le laudă, privește la colțuri, privește la umbre, privește la periferii, la ceea ce lumea nu vrea". El amintește fiecăruia dintre noi să dăm importanță la ceea ce alții rebutează.

Așadar, pentru papa soțul Mariei "este cu adevărat un maestru al esențialului: ne amintește că ceea ce are valoare cu adevărat nu atrage atenția noastră, ci cere un discernământ răbdător pentru a fi descoperit și valorizat". Pentru aceasta a solicitat să-i cerem "lui să mijlocească pentru ca toată Biserica să recupereze această privire, această capacitate de a discerne, această capacitate de a evalua esențialul".

În a doua cateheză despre patronul Bisericii universale, Francisc a afirmat că "figura lui Iosif, deși aparent marginală, discretă, în linia a doua, reprezintă în schimb o pietricică centrală în istoria mântuirii" și că "Iosif trăiește protagonismul său fără a voi să ia în stăpânire scena".

Astfel, toți pot să găsească în Sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, al prezenței discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și o călăuză în momentele de dificultate. El ne amintește că toți cei care stau aparent ascunși sau în "linia a doua" au un protagonism fără egal în istoria mântuirii. Lumea are nevoie de acești bărbați și de aceste femei: bărbați și femei în linia a doua, dar care susțin dezvoltarea vieții noastre, a fiecăruia dintre noi, și care cu rugăciunea, cu exemplul, cu învățătura ne susțin pe drumul vieții.

Și în afară de asta, papa a afirmat că Iosif, ca păzitor al lui Isus și al Mariei "este și «păzitorul Bisericii»", și "dacă a fost păzitorul lui Isus și al Mariei, lucrează acum" în ceruri, "și continuă să fie păzitor, în acest caz al Bisericii; pentru că Biserica este prelungirea Trupului lui Cristos în istorie"; "astăzi, Iosif ocrotește Biserica" și "cu viața sa, pare că vrea să ne spună că suntem chemați mereu să ne simțim păzitori ai fraților noștri, păzitori ai celui care ne este pus alături, ai celui care Domnul ni-l încredințează prin atâtea circumstanțe ale vieții".

În sfârșit, în a treia cateheză, ținută la 1 decembrie, pontiful a vorbit despre experiența Sfântului Iosif "logodnic", care învață să se privească la circumstanțele vieții în lumina Providenței și al cărui parcurs cu Maria poate să fie exemplu pentru logodnicii creștini, pentru ca să poată avea curajul de a trece de la logicile îndrăgostirii la cele ale iubirii mature, care întărește și este durabilă. Iosif este înainte de toate bărbat drept "pentru că este supus legii care orice israelit pios", dar și înțelept, așa încât "iubirea față de Maria și încrederea pe care o are în ea îi sugerează un mod care să salveze respectarea legii și onoarea soției". De fapt, aflând despre sarcina ei, decide "să o lase în ascuns, fără zgomot, fără a o supune umilirii publice". Așadar, alege "calea confidențialității, fără proces și răzbunare", dar apoi decide altfel, pentru că în discernământul său intervine "glasul lui Dumnezeu care, printr-un vis, îi dezvăluie o semnificație mai mare decât însăși dreptatea sa". De aici concluzia lui Francisc:

De fapt, a iubi nu înseamnă a pretinde ca celălalt sau viața să corespundă imaginației noastre; înseamnă mai degrabă a alege în libertate deplină de a lua responsabilitatea vieții așa cum ni se oferă. Iată pentru ce Iosif ne dă o lecție importantă, o alege pe Maria "cu ochi deschiși". Și putem spune cu toate riscurile.

Așadar, pentru Papa Francisc, mai este de meditat asupra măreției Sfântului Iosif care, se citește în Patris corde, a fost "soț al Mariei și tatăl lui Isus" și ca atare "s-a pus în slujba întregului plan de mântuire".

(După Vatican News, 8 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Iosif - sfântul care ne ajută să vedem lumina lui Cristos în cei săraci

Încheierea anului special dedicat sfântului Iosif. Omul tăcerii


 

lecturi: 412.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat