Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Sfântul Nicolae"

În a doua duminică a Adventului, 5 decembrie 2021, la Liturghia de la ora 12 în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, un grup format din 70 de copii, tineri și adulți din Parohia "Sfântul Nicolae" au depus adeziunea la Acțiunea Catolică.

Nu întâmplător a fost aleasă această zi numită și duminica iubirii, întrucât membrii Acțiunii se angajează să trăiască activ dragostea față de aproapele.

Ce vrea să sugereze adeziunea la această asociație de laici? Adeziunea la Acțiunea Catolică înseamnă, pe scurt: dorință de sfințenie, conștiință a propriei valori și angajare cu fidelitate.

ACționarii trăiesc cu ochii ațintiți spre piscul sfințeniei, adeziunea în sine fiind lipsită de sens fără această speranță. Ei aleg să participe la inițiativele de evanghelizare și de apostolat ale asociației și le duc un pas mai departe: în familie, la școală, în grupul de prieteni, la muncă, conform vârstei.

În Acțiunea Catolică fiecare își pune în valoare potențialul. Fiecare este invitat să descopere că este o lucrare minunată a mâinilor Domnului. Avem în minte constant cuvintele Mântuitorului: "Voi sunteți sarea pământului. Dacă sarea își pierde gustul, cu ce se va săra? (...) Voi sunteți lumina lumii. (...) Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri!" (Mt 5,13-16) Acest îndemn ne obligă să ieșim din anonimat spre a ne implica.

Cum adeziunea are loc în cadrul Sfintei Liturghii, în fața comunității și a lui Dumnezeu, flacăra promisiunilor făcute nu se va stinge cu ușurință, valorile importante ale vieții se măsoară în fidelitate, și tocmai de aceea gestul adeziunii are consistență în măsura în care cel care a făcut această promisiune se implică în mod constant în viața asociației și a comunității.

La ce se angajează concret membrii Acțiunii Catolice? Aceștia au în vedere patru dimensiuni: a legii, a curajului, a evanghelizării și a iubirii. Cei care vor să facă parte din Acțiune trebuie să se supună legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii. Astfel, lor li se cere să le cunoască și să le respecte. Dimensiunea curajului se referă la curajul necesar mărturisirii credinței catolice și pentru a rămâne fideli acesteia. Evanghelizarea privește vestirea iubirii lui Dumnezeu cu integritate oriunde s-ar afla. Ultima, dar nu cea din urmă, iubirea cere ca membrii să se considere frați pentru a lucra în spirit de caritate și comuniune.

Cum puteți recunoaște Acționarii? După însemnele lor, cravata vișinie și insigna specifică.

Privind în jurul nostru vine firesc întrebarea: Mai este nevoie de Acțiunea Catolică în societatea actuală? Răspunsul este simplu: DA! Da, pentru că Acțiunea Catolică, prin programele sale și prin acțiunile personale ale membrilor, contribuie la construirea unei societăți civile bazate pe principiile vieții și moralității creștine! DA! Acțiunea Catolică a fost caracterizată mereu de o iubire mare față de Isus și față de Biserică. Și astăzi suntem chemați să continuăm vocația noastră specială punându-ne în slujba parohiei și a diecezei, acolo unde Biserica locuiește în mijlocul persoanelor.

Luisa Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Bacău: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Sfântul Nicolae"

* * *

PS Iosif Păuleț: Mesaj adresat Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" cu ocazia sărbătorii adeziunii

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "În slujba Bisericii, pentru binele lumii" (6 decembrie 2021) (despre adeziunea la Acțiunea Catolică)


 

lecturi: 262.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat