Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Piața Spaniei la picioarele Neprihănitei în rugăciune pentru cei care suferă

De Salvatore Cernuzio

Într-o Romă care dormea, cu o temperatură de 4o și cerul încă pictat cu un albastru închis, automobilul avându-l la bord pe Papa Francisc a ajuns în Piața Mignanelli. Era ora 6.15 și în piața în care se înalță monumentul dedicat Neprihănitei Zămisliri erau prezenți numai pompierii, câțiva comercianți care deschideau magazinele și un mic grup de fotografi și credincioși, dintre care unul a sfâșiat tăcerea strigând: "Papa Francisc, ne vedem la 12 în Piața «Sfântul Petru»!". Cu pas lent și capul plecat, având în mână un coș cu trandafiri albi, pontiful, imediat ce a coborât din mașină, s-a îndreptat spre statuia Fecioarei Maria, pentru a-i aduce omagiu în ziua Solemnității Neprihănitei. Acolo papa s-a oprit câteva clipe în rugăciune, în picioare, singur, cu mâinile împreunate, pentru a cere Fecioarei "miracolul îngrijirii, al vindecării, pentru popoarele care suferă dur datorită războaielor și a crizei climatice", așa cum informează Sala de Presă vaticană. Papa a invocat de la Sfânta Fecioară Maria și miracolul "convertirii, pentru ca să înmoaie inima de piatră a celor care ridică ziduri pentru a îndepărta de la ei durerea altora". Imediat după aceea, s-a îndreptat spre Bazilica "Santa Maria Maggiore", unde "a continuat rugăciunea în fața icoanei Maria Salus Populi Romani".

O tradiție lungă de 60 de ani aceea a papilor de a merge la picioarele statuii mariane atât de îndrăgită poporului din urbe și de a se opri pentru o rugăciune corală. Dar pandemia de Covid și încărcătura sa de restricții au compromis celebrarea care a adunat mereu mari mulțimi în jurul episcopului de Roma. Și tocmai pentru a evita aglomerații, papa a anunțat anul trecut că va aduce omagiu Neprihănitei cu o celebrare privată, pentru a merge apoi în schimb în zorii zilei în piață în mijlocul uimirii colective. Și anul acesta, crescând numărul de infectări, a fost comunicat la 27 noiembrie că papa nu va prezida ceremonia tradițională din Piața Spaniei, ci va face "un act de devoțiune privat, rugând-o pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să-i ocrotească pe romani, orașul în care trăiesc și pe bolnavii care au nevoie de ocrotirea sa maternă peste tot în lume".

În schimb, Papa Francisc nici de această dată n-a voit să amâne vizita sa personală la Sfânta Fecioară Maria care tronează sus pe coloana romană antică, la care, ca tradiție, un pompier ajunge în fiecare an cu o auto-scară de circa zece metri pentru a-i depune pe braț o coroană de flori. Alte flori, trandafiri albi, papa le-a așezat la picioarele statuii rămânând - așa cum s-a spus - în rugăciune tăcută cu privire îndreptată în sus. Totul în mai puțin de zece minute, pentru a se îndrepta apoi spre "Santa Maria Maggiore" cu discreția cu care a venit. Cei puțini prezenți în piață - unii veniți pe la 5.30, amintindu-și de "surpriza" de anul trecut - în spatele barierelor aplaudau și făceau fotografii cu smartphone-urile. "Papa Francisco, Sfinte Părinte!", striga o femeie. Papa Francisc a rămas la distanță dar, înainte de a se urca în mașină, a voit s-o salute pe ambasadoarea Spaniei pe lângă Sfântul Scaun, María del Carmen de la Pena Corcuera, în fața porții Palatului Monaldeschi (sediul ambasadei), și pe alți funcționari cărora le-a explicat că a voit să vină și anul acesta la o oră neobișnuită pentru a evita aglomerații și eventuale infectări.

De la începutul pontificatului, pe urma predecesorilor, Jorge Mario Bergoglio a demonstrat o mare devoțiune pentru monumentul marian realizat de arhitectul Luigi Poletti și de sculptorul Giuseppe Obici, în cinstea dogmei Neprihănitei Zămisliri proclamată de Pius al IX-lea în 1854 cu constituția Ineffabilis Deus. Chiar Papa Mastai a voit să ridice la Roma o statuie care se amintească evenimentul generațiilor viitoare. Și tot el a ales locul care i se părea mai potrivit, dar și cel mai simbolic: piața din fața ambasadei Spaniei pe lângă Sfântul Scaun, dat fiind că tocmai în țara iberică a înflorit cea mai profundă devoțiune față de Neprihănita. În "Palatul Spaniei" a fost construit după aceea un mic balcon pentru a-i permite papei să fie prezent la inaugurare.

Pentru sculptură a fost folosită o coloană romană: o bucată de marmură de circa 12 m înălțime și un diametru de 1,45 m, descoperită în 1777 în timpul lucrărilor la un edificiu al benedictinelor de la Santa Maria in Campomarzio. Lucrările au fost finanțate de Ferdinand al II-lea rege al celor Două Sicilii, ca gest de reconciliere cu Biserica. Punerea primei pietre a avut loc la 6 mai 1855, cu binecuvântarea cardinalului Giacomo Filippo Franzoni, prefect al Propaganda Fide, a cărui sediu se înalță chiar în fața monumentului. A fost nevoie de 200 de pompieri pentru a fixa coloana în seara de 18 decembrie 1856, iar după opt luni a fost pusă în vârf statuia de bronz a Sfintei Fecioare Maria. Primul care a omagiat-o a fost Pius al XII-lea trimițând flori albe cu ocazia solemnității Neprihănitei; apoi la 8 decembrie 1953, pentru deschiderea Anului Marian, a mers personal în Piața Spaniei.

Însă actul de venerație, așa cum este cunoscut de credincioși a fost ideea lui Ioan al XXIII-lea pe care l-au urmat toți papii succesivi. Primul a fost succesorul direct Paul al VI-lea care s-a rugat la picioarele Fecioarei cu ocazia încheierii Conciliului al II-lea din Vatican (8 decembrie 1965) sau în perioada crizei de petrol, ajungând la ea în trăsură. Și Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea n-au lipsit niciodată de la întâlnire, structurând-o într-o scară precisă: o rugăciune rostită în fața autorităților citadine, depunerea florilor, citirea unui text din Sfânta Scriptură. Tradiție menținută și de Papa Francisc care, la această etapă, a adăugat-o pe cea de la "Santa Maria Maggiore", unde este păstrată icoana mariană Salus Populi Romani, Sfânta Fecioară Maria pe care tradiția o consideră pictată de sfântul Luca, aleasă patroană și ocrotitoare a întregii Rome.

(După Vatican News, 8 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1044.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat