Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Încheierea anului special dedicat sfântului Iosif
Omul tăcerii

de fr. Emiliano Antenucii, OFMCap.
rector al sanctuarului "Madonna del Silenzio" ["Sfânta Fecioară a Tăcerii"]

Tăcerea este limba lui Dumnezeu și este limbajul iubirii. Tăcerea este ușa sacrului și adevărata muzică a sufletului. Fără tăcere, nu există Cuvântul lui Dumnezeu și cuvintele umane. Maria "păstrează toate în inima sa" (Lc 2,19), deci este Fecioara tăcerii. Tăcerea este cuvântul original și care dă origine tuturor cuvintelor. Preotul mistic Maurice Zundel scrie: "Sfântul Iosif este un gigant al tăcerii și măreția sa incomensurabilă este tocmai această tăcere".

Cine este sfântul Iosif? Tată purtător de grijă al lui Isus, păzitor al Răscumpărătorului, soțul Sfintei Fecioare Maria, fiu al lui David, om drept, patron al Bisericii Catolice, model al contemplativilor, patron al muncitorilor, patron al taților, ocrotitor al săracilor, multe sunt apelativele cu care este invocat, dar este și omul tăcerii. Papa Francisc spune într-o omilie a sa: "Aș vrea să vă spun și un lucru foarte personal. Eu îl iubesc mult pe Sfântul Iosif, pentru că este un om puternic și tăcut. Pe masa mea am o imagine a Sfântului Iosif care doarme. În timp ce doarme se îngrijește de Biserică! Da! Poate face asta, o știm. Și când am o problemă, o dificultate, eu scriu o foiță și o pun sub Sfântul Iosif, pentru ca s-o viseze! Acest gest înseamnă: roagă-te pentru această problemă!... Chiar Sfântul Iosif poate fi o referință pentru fiecare creștin. Să purtăm cu noi astăzi această figură a Sfântului Iosif: omul care însoțește în tăcere și omul care știe să viseze în modul corect. Lui să-i cerem harul de a ști să visăm căutând mereu voința lui Dumnezeu în vise, precum și harul de a însoți în tăcere, fără bârfe".

Care sunt tăcerile lui Iosif?

Tăcerile lui Iosif nu sunt pasive, ci active. Putem găsi din Evanghelii trei tăceri.

Tăcerea delicateții față de Maria

"Iosif, soțul ei, fiind drept și nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns" (Mt 1,19).

Iosif putea s-o ucidă cu pietre pe Maria, așa cum prescria legea, dar ca "om drept" preferă s-o lase în ascuns. Această delicatețe a lui Iosif este stilul lui Dumnezeu care este delicat față de fiecare creatură. Domnul folosește tactul și discreția cu noi, nu invadează voința și libertatea noastră, ci așa cum scrie Edith Stein "îngenunchează în fața libertății noastre" din respect față de om.

Tăcerea visului

"Cugetând el la acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: «Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt! Ea va naște un fiu și-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale». Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului și a luat-o la sine pe soția lui" (Mt 1,20-24).

Iosif este un visător cu ochi deschiși, sunt visele care mișcă inima, mintea și inima unei persoane. În tăcere "s-a trezit din somn" pentru a salva toată Sfânta Familie. A se trezi înseamnă a se trezi din toropeală, din inerție, din lene. Iosif este un exemplu de "om vigilent și veghetor" pentru salvarea altora. Cred că și noi trebuie să fim "laborioși", fără a pierde timp în a vorbi rău despre alții și în a trăi viața altora. Avem puțin timp pe acest pământ pentru a realiza visul pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre noi.

Tăcerea uimirii

"Tatăl și mama lui se mirau de cele spuse despre el" (Lc 2,33). Iosif, împreună cu Maria, trăiesc uimirea ascultării "glasului poporului care devine glas al lui Dumnezeu". Numai uimirea cunoaște și numai uimirea ne deschide la minunăția iubirii lui Dumnezeu. Iosif, maestru al tăcerii, să ne învețe uimirea în fața creației, a unui copil care plânge, a unui bolnav care zâmbește, a îndrăgostirii a doi soți, a iubirii lui Dumnezeu mereu noi. Marele om de știință Albert Einstein spune: "Cine nu mai reușește să simtă uimire și mirare este deja ca un mort și ochii săi sunt incapabili să vadă".

În sfârșit, marele teolog ortodox Paul Evdokimov scrie că viața noastră este între templu și stradă, tăcere și cuvânt, singurătate și comunitate: "Isus, «dimineață, trezindu-se mult înainte de a se face ziuă, a ieșit și a mers într-un loc pustiu și acolo se ruga». «Pustiul» pentru asceți devine interior și înseamnă concentrarea spiritului recules și tăcut. La acest nivel, în care omul știe să tacă, se situează adevărata rugăciune și ființa este vizitată misterios. Paul Claudel afirmă că însuși Cuvântul este fiul adoptiv al tăcerii pentru că sfântul Iosif parcurge paginile evangheliei fără a rosti un singur cuvânt. Pentru a asculta glasul Cuvântului trebuie știut să se asculte tăcerea sa, mai ales să fie învățată. Experiența maeștrilor este categorică: dacă nu se știe să se facă loc în propria viață reculegerii, tăcerii, este imposibil să se ajungă la un grad mai înalt și a putea să se roage în piețe".

(După L'Osservatore Romano, 7 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 358.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat