Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Hramul Parohiei "Sfântul Nicolae"

În ziua de 6 decembrie 2021, când calendarul creștin îl amintește pe Sfântul Nicolae, comunitatea catolică Bacău-centru a sărbătorit hramul bisericii vechi și patronul parohiei. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Biserica nouă, spațioasă, în straie de sărbătoare, a primit credincioșii din Bacău, dar și din împrejurimi, care au sosit cu mult înainte de ora sfintei Liturghii, pregătindu-se pentru aceasta prin recitarea Sfântului Rozariu și a altor devoțiuni.

Inimile tuturor au fost cuprinse de bucurie sfântă pentru că a revenit la Bacău Preasfințitul Petru Sescu, de data aceasta ca episcop auxiliar al Diecezei de Iași, recent consacrat. Sfânta Liturghie a hramului a fost prezidată de episcopul auxiliar, însoțit de peste 70 de preoți.

La proclamarea lecturilor, rostirea rugăciunii universale, precum și la oferirea darurilor au fost implicați mai mulți credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele profesor doctor Iosif Antili. Sfinția Sa a evidențiat faptul că Sfântul Nicolae este model de viață creștină autentică în lumea de astăzi. Printre ideile edificatoare, pline de conținut, pe care trebuie să le avem mereu în atenție au fost și următoarele:

După exemplul sfântului patron, creștinul trebuie să aibă conștiința clară a propriei vocații, să mărturisească și să apere adevărata credință supusă atacurilor și excluderii. Cei 72 de ucenici trimiși să predice reprezintă universalitatea și include pe fiecare dintre credincioși. Fiecare este chemat și trimis să mărturisească credința cu mult curaj.

Creștinul trebuie să fie om al timpului său așa cum a fost Sfântul Nicolae, să se implice în promovarea adevărului și binelui, să nu rămână ca "bibelou sau păpușă de manipulat". Timpul prezent este prin excelență timpul nostru. Istoria omenirii și implicit istoria mântuirii, în timpurile potrivnice de astăzi se împlinește prin noi. După exemplul Sfântului Nicolae fiecare creștin trebuie să se implice, să fie de partea binelui și a adevărului, să spună lucrurilor pe nume.

Sfântul Nicolae, prin viața și exemplul său, prin faptele de milostenie, prin apărarea dreptei credințe, a fost și este o binecuvântare pentru creștini, pentru Biserică, pentru istorie. Ca și acest mare sfânt, un creștin care viețuiește cu Dumnezeu comunică în mediul său valori morale și spirituale care molipsesc, se extind și se amplifică, astfel, acesta devine o binecuvântare de bunătate, de iubire și de bine pentru cei din jur.

Profunzimea trăirii celebrării a fost intensificată prin cântările interpretate cu evlavie și măiestrie de corul care s-a pregătit cu efort, sacrificii, sub coordonarea plină de dăruire și pasiune a părintelui Eugen Budău, ajutat de talentatul organist, Carol Bolog. Instrumentiștii, copii și tineri, au însoțit cântările cu acompaniamentul lor, revărsând în sufletele tuturor armonii cerești.

La sfârșitul celebrării, noul paroh și decan de Bacău-Centru, pr. dr. Benone Lucaci, a mulțumit Excelenței Sale episcop auxiliar Petru Sescu, părintelui predicator, părintelui decan emerit Isidor Dâscă, preoților concelebranți, preoților vicari și tuturor celor care au pregătit această sărbătoare. A mulțumit, de asemenea, tuturor credincioșilor prezenți în biserică, dar și prin intermediul mass-media.

În încheiere, Excelența Sa Petru Sescu a oferit binecuvântarea arhierească, dar nu înainte de a preciza că a revenit la Bacău cu bucurie și cu sentimentul că este din nou acasă. A recomandat credincioșilor să fie "evanghelii" vii și binecuvântare, fiecare acolo unde este chemat, după modelul Sfântului Nicolae. Am fost îndemnați să-l însoțim cu rugăciuni în misiunea episcopală ce i-a fost încredințată.

Sfinte Nicolae, roagă-te pentru noi!

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Bacău: Hramul Parohiei "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 1614.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat