Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Atena: Mesaj către tineri după Liturghia și întâlnirea tinerilor cu Papa Francisc

Tânăra Andreea-Bianca Melniciuc, originară din Hârlău, aflată în prezent la Atena (Grecia), care a citit a doua lectură la Liturghia prezidată de Papa Francisc în "Megaron Concert Hall" în capitala elenă duminică, 5 decembrie 2021, și a participat la întâlnirea papei cu tinerii la Școala "Sfântul Dionisie" a Surorilor Ursuline de la Maroussi, desfășurată luni, 6 decembrie, a pregătit câteva rânduri pentru "orice tânăr care poate fi interesat de ceva diferit".

Dragi tineri,

Mă numesc Andreea-Bianca și sunt o tânără membră a comunității catolice din Atena. În aceste zile am trăit împreună momente de har, de emoție și de o adevărată binecuvântare. Prin Papa Francisc, Dumnezeu ne-a vorbit și ne-a încurajat. Suntem o mică turmă a Domnului aici la Atena, dar suntem sigur iubiți de Dumnezeu. La îndemnul părintelui Cristian Gașpal, parohul comunității noastre române, aș vrea să transmit un mesaj de bucurie și speranță tinerilor, mesaj în mare parte preluat din cuvintele pline de har ale Sfântului Părinte de la întâlnirea tinerilor de luni, 6 decembrie 2021.

M-a bucurat foarte tare entuziasmul copiilor și al tinerilor adunați la Școala "Sfântul Dionisie" din Atena. Au fost prezenți cam 700 de copii și tineri din toată țara. Cel mai mult m-au impresionat mărturiile a trei tineri și răspunsul clar și plin de învățăminte al Sfântului Părinte pentru noi, tinerii.

Katerina, o tânără a comunității filipineze din Atena, ne-a vorbit despre multele dubii în credința sa dar și despre gravele întrebări nesigure și crize specifice vârstei tinerilor. Și papa ne-a răspuns: "Să nu aveți frică de dubii și întrebări, pentru că dubiile, încercările credinței sunt vitaminele care întăresc credința și o fac să crească și să se maturizeze". Fiecare dintre noi este o minune a lui Dumnezeu. Oricât de jos am cădea, Dumnezeu ne iubește și ne iartă. Dumnezeu nu se satură să ne iubească sau să ne ierte, noi poate suntem obosiți în a-i cere lui iertare!

Spunea papa nostru că, asemenea eroului mitologic Ulise, pe drumul aventuros al regăsirii casei și a familiei sale, a fost pus in pericol de prezența și vocile melodioase ale sirenelor, la fel și noi, tinerii, vom fi tentați zilnic, insistent și în foarte multe moduri. Dar Ulise s-a legat strâns de catargul navei și s-a lăsat condus de cântul puternic și sigur al înțeleptului Orfeu! Sunt multe focuri de artificii care lasă în urma lor doar fum în aer! ...și gol în suflet! Totul se poate înțelege minunându-ne de puterea și bucuria credinței, dar și de statornicia în încercare.

Ioana, o tânără a comunității din insula Tinos, a vorbit despre chipul și importanța altora în formarea propriei persoane. Mărturia și bucuria celor mai importante femei din viața ei: mama, bunica și o persoană consacrată. Ele au fost decisive in momentele de cumpănă și de cădere ale ei. Iarăși papa, prin mărturisirea Ioanei: "Mi-a plăcut că atunci când ai vorbit despre viața ta ai vorbit de fapt despre alții". Este necesar să ieșim din noi înșine și să îi întâlnim și să îi slujim pe alții pentru a ne regăsi pe noi. Foarte mulți tineri astăzi sunt extrem de activi în "social media", dar sunt foarte puțin sociali! Blocați în ei înșiși, cu un telefon în mână, privind la un monitor care pare oglinda cea mai frumoasă și sigură care îi deschide spre lume, dar în realitate sunt singuri, departe de alții, într-o lume virtuală plină de aparențe și fotografii trucate. "Voi să căutați apropierea", a mai spus papa. Toți să fiți împreună, fizic, așa cum vă văd eu acum uniți, fericiți, deși diferiți. În limba greacă există o zicală veche care spune că "cel de lângă mine este un alt eu". În prietenul meu, în cel de lângă mine sunt eu. Nu în oglindă sunt eu, ci în cel de lângă mine mă văd pe mine! Nu este ușor să te ridici din fotoliu ca să îl întâlnești pe celălalt. "Nu mai fiți tinerii fotoliilor și ai monitoarelor! Grecii ne-au învățat olimpiadele, maratoanele, antrenamentele grele pentru a stăpâni trupul și sufletul, au ieșit afară și în afară, din zona lor de confort («confort zone»), alergând spre un țel și spre alții, au visat și trăit din plin, aventura vieții lor".

Totul, la această întâlnire cu tinerii, a culminat cu mărturia plină de emoție și suferință a lui Aboud, care împreună cu familia lui a fugit de război, din Siria, prin mii de pericole și peripeții, spre libertate. O adevărată oglindă a odiseei refugiaților. "Îmi amintesc, spunea papa, că în Odiseea lui Homer, primul erou nu a fost Ulise, ci un tânăr, Telemachos, fiul său, care, plin de curaj și înfruntând cu tărie pe toți cei care îl descurajau, pleacă pe mare, în aventura vieții, în căutarea tatălui, luptând cu toate pericolele mării largi și necunoscute. Esența vieții nu este să stai pe plajă, tolănit, ci a risca, a pleca în larg, a împlini vise durabile, adevărate. Și în viața voastră vor fi mulți distrugători de vise și asasini ai speranței. Voi, tinerii, spunea papa la sfârșit, fiți fără frică, alimentați zilnic de curajul speranței".

La plecare, Papa Francisc ne-a asigurat: "Plec de la voi, dar rămân cu voi". "Înainte de a vă spune la revedere, dragi tineri, vreau să vă las acest testament: cu ajutorul lui Dumnezeu care vă iubește, fiți plini de curaj. Să mergeți cu bucurie înainte, să aveți curajul să riscați. Ridicați-vă din fotoliu, fiți împreună cu alții, niciodată izolați, riscați și luați viața in mâinile voastre. Și împreună cu strigătul de biruință în lupta grecilor pentru libertate, vă spun, dragi tineri, înainte, toți împreună!

De la Atena, Andreea-Bianca Melniciuc, din Hârlău

* * *

Papa în Grecia: Întâlnire cu tinerii (Școala "Sfântul Dionisie" a Surorilor Ursuline de la Maroussi, Atena, luni, 6 decembrie 2021)

Papa în Grecia: Sfânta Liturghie ("Megaron Concert Hall", Atena, duminică, 5 decembrie 2021)


 

lecturi: 1011.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat