Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN CIPRU ȘI GRECIA

(2-6 decembrie 2021)

Întâlnirea dintre Preafericirea Sa Ieronymos al II-lea și Sanctitatea Sa Francisc cu respectivele suite

"Sala Tronului" din Arhiepiscopia ortodoxă din Grecia (Atena), sâmbătă, 4 decembrie 2021

Preafericirea Voastră,

"Har și pace de la Dumnezeu" (Rom 1,7). Vă salut cu aceste cuvinte ale marelui Apostol Paul, aceleași cu care, în timp ce se afla în ținut grec, s-a adresat credincioșilor din Roma. Astăzi întâlnirea noastră reînnoiește acel har și acea pace. Rugându-mă în fața trofeelor Bisericii din Roma, care sunt mormintele apostolilor și martirilor, m-am simțit stimulat să vin aici pelerin, cu mare respect și umilință, pentru a reînnoi acea comuniune apostolică și a alimenta caritatea fraternă. În acest sens doresc să vă mulțumesc, Preafericite, pentru cuvintele pe care mi le-ați adresat și la care răspund cu afect, salutând, prin intermediul dumneavoastră, clerul, comunitățile monastice și pe toți credincioșii ortodocși din Grecia.

Ne-am întâlnit în urmă cu cinci ani la Lesbos, în urgența uneia din cele mai mari drame din timpul nostru, cea a atâtor frați și surori migranți, care nu pot să fie lăsați în indiferență și văzuți numai ca o povară de gestionat sau, și mai rău, de delegat altcuiva. Acum ne întâlnim pentru a împărtăși bucuria fraternității și a privi la Mediterana care ne înconjoară nu numai ca loc care preocupă și desparte, ci și ca mare care unește. Puțin mai înainte am reevocat măslinii seculari, care înrudesc ținuturile. Regândind la acești copaci care ne unesc, mă gândesc la rădăcinile pe care le împărtășim. Sunt subterane, ascunse, adesea neglijate, dar există și susțin totul. Care sunt rădăcinile noastre comune care au străbătut secolele? Sunt cele apostolice. Sfântul Paul le scotea în evidență amintind importanța de a fi "zidiți pe temelia apostolilor" (Ef 2,20). Aceste rădăcini, crescute din sămânța evangheliei, chiar în cultura elenică au început să aducă mare rod: mă gândesc la atâția Părinți antici și la primele mari Concilii ecumenice.

Din păcate, după aceea am crescut depărtați. Otrăvuri lumești ne-au contaminat, neghina suspiciunii a mărit distanța și am încetat să cultivăm comuniunea. Sfântul Vasile cel Mare a afirmat că adevărații discipoli ai lui Cristos sunt "modelați numai după ceea ce văd în el" (Moralia, 80,1). Cu rușine - o recunosc pentru Biserica Catolică - acțiuni și alegeri care au de-a face puțin sau deloc cu Isus și cu evanghelia, inspirate mai degrabă din setea de câștig și de putere, au făcut să slăbească această comuniune. Astfel am lăsat ca rodnicia să fie compromisă de diviziuni. Istoria își are greutatea sa și astăzi aici simt nevoia de a reînnoi cererea de iertare lui Dumnezeu și fraților pentru greșelile comise de atâția catolici. Însă este de mare încurajare certitudinea că rădăcinile noastre sunt apostolice și că, în pofida deformărilor timpului, copacul lui Dumnezeu crește și aduce roade în același Duh. Și este un har a recunoaște unii altora roadele și a mulțumi Domnului împreună pentru asta.

Rodul final al copacului de măslin este uleiul, acel ulei conținut odinioară în vase și obiecte prețioase, care abundă printre comorile arheologice din această țară. Uleiul a furnizat lumina care a luminat nopțile antichității. Timp de milenii a fost "soarele lichid, prima stare misterioasă a flăcării candelelor" (C. Boureaux, Les plantes de la Bible et leur symbolique, Paris 2014, 65). Pentru noi uleiul, frate iubit, ne face să ne gândim la Duhul Sfânt, care a dat naștere Bisericii. Numai el, cu strălucirea sa de neapus, poate să risipească întunericul și să lumineze pașii drumului nostru.

Da, pentru că Duhul Sfânt este înainte de toate ulei de comuniune. În Scriptură se vorbește despre uleiul care face să strălucească fața omului (cf. Ps 104,15). Ceea ce avem nevoie astăzi este să recunoaștem valoarea unică ce strălucește în fiecare om, în fiecare frate! Să recunoaștem această unire umană este punctul de plecare pentru a zidi comuniunea. Însă din păcate - așa cum a scris un mare teolog - "comuniunea pare să atingă o coardă sensibilă", un nerv descoperit, nu numai în societate, ci adesea și între discipolii lui Isus, "într-o lume creștină hrănită de individualism și de rigiditate instituțională". Și totuși, dacă tradițiile proprii și specificurile fiecăruia duc la izolare și la distanțare de ceilalți, dacă "alteritatea nu este ceva calificat de comuniune, cu greu poate da viață unei culturi satisfăcătoare" (I. Zizioulas, Comunione e alterit? [Comuniune și alteritate], Roma 2016, 16). În schimb, comuniunea între frați aduce binecuvântarea divină. Este comparată de Psalmi ca "ulei prețios vărsat pe cap, care coboară pe barbă" (Ps 133,2). Duhul care se revarsă în minți ne stimulează de fapt la o fraternitate mai intensă, să ne structurăm în comuniune. Așadar, să nu ne temem, ci să ne ajutăm să-l adorăm pe Dumnezeu și să-l slujim pe aproapele, fără a face prozelitism și respectând pe deplin libertatea celuilalt, pentru că - așa cum a scris Sfântul Paul - "unde este Duhul Domnului, acolo este libertate" (2Cor 3,17). Mă rog pentru ca Duhul iubirii să învingă rezistențele noastre și să ne facă ziditori de comuniune, pentru că "dacă într-adevăr iubirea reușește să elimine frica și aceasta se transformă în iubire, atunci se va descoperi că ceea ce mântuiește este unitatea" (Sf. Grigore de Nissa, Omilia 15 despre Cântarea Cântărilor). De altfel, cum putem mărturisi lumii înțelegerea evangheliei dacă noi, creștinii, încă suntem despărțiți? Cum putem vesti iubirea lui Cristos care adună neamurile, dacă nu suntem uniți între noi? Atâția pași au fost făcuți pentru a ne veni în întâmpinare. Să-l invocăm pe Duhul comuniunii, pentru ca să ne stimuleze pe căile sale și să ne ajute să întemeiem comuniunea nu pe calcule, strategii și conveniențe, ci pe unicul model la care trebuie să privim: Preasfânta Treime.

În al doilea rând, Duhul este ulei de înțelepciune: el l-a uns pe Cristos și dorește să-i inspire pe creștini. Docili față de înțelepciunea sa blândă, creștem în cunoașterea lui Dumnezeu și ne deschidem către ceilalți. În acest sens aș vrea să exprim apreciere pentru importanța pe care această Biserică ortodoxă, moștenitoare a primei mari înculturări a credinței, aceea cu cultura elenică, o dedică formării și pregătirii teologice. Aș vrea să amintesc și colaborarea rodnică în domeniul cultural dintre Apostolikí Diakonía a Bisericii din Grecia - ai cărei reprezentanți am avut bucuria să-i întâlnesc în 2019 - și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, precum și importanța simpozioanelor inter-creștine, promovate de Facultatea de Teologie ortodoxă din Universitatea din Salonic împreună cu Universitatea Pontificală Antonianum din Roma. Sunt ocazii care au permis să se instaureze raporturi cordiale și să se demareze schimburi utile între academicienii din confesiunile noastre. Mulțumesc și pentru participarea activă a Bisericii Ortodoxe din Grecia la Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic. Duhul să ne ajute să continuăm cu înțelepciune pe aceste căi!

În sfârșit, Duhul este ulei de mângâiere: Mângâietorul care este aproape de noi, balsam al sufletului, vindecare a rănilor. El l-a consacrat pe Cristos cu ungerea pentru ca să proclame săracilor vestea cea bună, prizonierilor eliberarea, celor oprimați libertatea (cf. Lc 4,18). Și el încă ne stimulează să ne îngrijim de cei mai slabi și de cei mai săraci și să punem cauza lor, primară în ochii lui Dumnezeu, în atenția lumii. Aici, ca în altă parte, a fost indispensabil sprijinul oferit celor mai nevoiași în timpul perioadelor mai dure ale crizei economice. Să dezvoltăm împreună forme de cooperare în caritate, să ne deschidem și să colaborăm cu privire la teme cu caracter etic și social pentru a-i sluji pe oamenii din timpul nostru și pentru a le duce mângâierea evangheliei. De fapt, Duhul ne cheamă, astăzi mai mult decât în trecut, să vindecăm rănile omenirii cu uleiul carității.

Cristos le-a cerut discipolilor săi, în momentul angoasei, mângâierea apropierii și a rugăciunii. Imaginea uleiului ne conduce astfel la Grădina măslinilor. "Rămâneți aici și vegheați" (Mc 14,34), a spus Isus. Cererea sa adresată apostolilor a fost la plural. Și astăzi dorește ca să veghem și să ne rugăm: pentru a duce lumii mângâierea lui Dumnezeu și a vindeca relațiile noastre rănite este nevoie de rugăciune unii pentru alții. Este indispensabil pentru a ajunge la "purificarea necesară a memoriei istorice. Prin harul Duhului Sfânt, ucenicii Domnului, însuflețiți de iubire, de curajul adevărului și de voința sinceră de a se ierta reciproc și de a se reconcilia, sunt chemați să-și reconsidere împreună trecutul dureros precum și rănile pe care acesta continuă să le mai provoace și astăzi" (Sf. Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea enciclică Ut unum sint, 2).

La asta ne îndeamnă, îndeosebi, credința în Înviere. Apostolii, fricoși și șovăielnici, s-au reconciliat cu dezamăgirea sfâșietoare a Pătimirii atunci când l-au văzut pe Domnul înviat în fața lor. Tocmai din rănile sale, care păreau imposibil de vindecat, au luat o speranță nouă, o milostivire nemaiauzită; o iubire mai mare decât greșelile lor și decât mizeriile lor, care îi va transforma într-un singur trup, unit de Duhul în multiplicitatea atâtor mădulare diferite. Să vină asupra noastră Duhul Răstignitului Înviat, să ne dăruiască "o privire liniștită și limpede care să caute adevărul, însuflețită de îndurarea dumnezeiască, în stare să elibereze spiritele și să trezească în fiecare o disponibilitate reînnoită" (ibid.). Să ne ajute să nu rămânem paralizați de negativitățile și de prejudecățile de odinioară, ci să privim realitatea cu ochi noi. Atunci suferințele din trecut vor lăsa spațiu mângâierilor din prezent și vom fi întăriți de comorile de har pe care le vom redescoperi în frați. Tocmai am început, noi, catolicii, un itinerar pentru a aprofunda sinodalitatea și simțim că avem multe de învățat de la voi. Dorim asta cu sinceritate, fiind siguri că, atunci când frații în credință se apropie, coboară în inimi mângâierea Duhului.

Preafericirea Voastră, frate iubit, să ne însoțească pe acest drum mulții sfinți iluștri din aceste ținuturi și martirii, astăzi mai numeroși în lume, din păcate, decât în trecut. De diferite confesiuni pe pământ, locuiesc împreună în același cer. Să mijlocească pentru ca Duhul, ulei sfânt al lui Dumnezeu, în Rusalii reînnoite, să se reverse asupra noastră ca asupra apostolilor din care provenim: să aprindă în inimi dorința comuniunii, să ne lumineze cu înțelepciunea sa și să ne ungă cu mângâierea sa.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 664.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat